Sari la conținut

Platfus, semne si tratament

Ce este platfusul, cum il identificam si ce efecte poate avea asupra dezvoltarii copilului. Sunt intrebari pe care multe dintre noi ni le-am pus in legatura cu bebelusul nostru.  

Definitia platfusului

Platfus este o forma a labei piciorului pusa in evidenta prin lipsa arcului talpii atunci cand o persoana sta in picioare. Piciorul pare ca este lipit de pamant.

Exista trei tipuri diferite de platfus. In functie de tipul pe care il are copilul se stabileste daca are nevoie de tratament si daca da, ce fel de tratament.

Platfus flexibil: aproape toti copiii cu platfus au ceea ce se cheama platfus flexibil. Nu este dureros, nu incapaciteaza copilul si nu are nevoie de tratament. Afecteaza ambele picioare.

Platfus flexibil cu un tendon a lui Ahile scurt apare rareori la copiii mici. Afecteaza ambele picioare si poate cauza durere si probleme la mers.

Platfus rigid este tipul cel mai putin intalnit. Apare cel mai adesea la oamenii care au o problema cu oasele talpii (coalitii tarsiene). Un sfert din oamenii cu platfus rigid au dureri si un tip de invaliditate.

Platfusul la copii

Aproape toti copiii sunt nascuti cu platfus, si majoritatea au platfus flexibil. Este bine de stiut ca cel mai des copiii depasesc de unii singuri aceasta problema.  Cca. 20% dintre copiii cu platfus vor avea aceasta problema si la maturitate.

Cei mai multi copii cu platfus nu experimenteaza dureri sau probleme la mers sau la alergat. Oricum cei mai multi dintre ei vor avea formata arcuirea piciorului in prima decada a vietii.  De aceea, s-a ajuns la concluzia ca incaltamintea speciala sau branturile puse in pantofi nu ajuta la formarea arcului talpii. Asa ca aceste tratamente, scumpe de obicei, nu functioneaza. Ba chiar pot avea efecte psihologice negative asupra copiilor.

Citeste cum poti alege incaltamintea buna pentru copii. 

Pentru cazurile mai severe, unde se impune operatia, exista tehnici speciale de corectare a platfusului sever cu tendon a lui Ahile scurt. Se efectueaza de obicei in adolescenta, dupa ce copilul a fost supravegheat si se considera ca nu isi va mai forma singur arcul talpii si se considera ca platfusul este un handicap pentru el.

Simptomele platfusului

Diagnosticarea platfusului se face punand copilul sa stea pe varfuri. Daca se vede un arc pe talpa, atunci are platfus flexibil care nu are nevoie de tratament.

Daca are platfus rigid care poate cauza probleme, nu vom vedea o arcuire atunci cand sta pe varfuri.

Diagnosticul trebuie pus de un medic ortoped care va investiga aspectul picorului, va inspecta modul in care se misca piciorul si glezna. Doar el poate hotari ce tip de platfus are copilul si ce este de facut pentru remedierea problemei

 

Tratamente pentru platfus

Daca copilul are platfus flexibil, cel mai des nu se recomanda nici un fel de tratament. Copilul trebuie sa poarte incaltaminte normala.

Daca are dureri de picioare dupa activitate fizica se recomanda folosirea unei incaltaminte sport cu suport pentru arcul piciorului.

Cand este vorba de platful flexibil cu un tendon scurt a lui Ahile, se poate incerca intinderea tendonului.

Uneori, cand copilul are dureri, se impune abordarea chirugicala. Aceasta corecteaza arcuirea piciorului si lungeste tendonul lui Ahile.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!