Sari la conținut

Semne si simptome ale afectiunilor hepatice la copii

Iata care sunt cele mai obisnuite semne si simptome care indica probleme ale ficatului la copii. Uneori, problemele de ficat pot fi cazuri de urgenta, alteori nu sunt asa de grave incat sa fie nevoie de interventie imediata. Este bine sa le cunoasti pentru a merge cu cel mic la medic imediat ce le observi.

 

Semne care indica o situatie de urgenta

In cazul in care copilul prezinta oricare din simptomele de mai jos, du-te cu el la camera de garda sau suna la 112.

  • Modificari ale statusului mental care pot include confuzie, delir, coma sau somnolenta extrema. Aceste schimbari se datoreaza unei acumulari de toxine, care ar fi in mod normal procesate de catre ficat. Acestea sunt semne ca ficatul nu functioneaza asa cum ar trebui.
  • Varsaturile cu sange reprezinta un semn de sangerare la nivelul tractului gastro-intestinal superior.
  • Scaunul cu sange este un semn de sangerare in tractul gastro-intestinal. Sangele in scaun poate fi negru si tare, colorat maroniu sau de un rosu aprins.

 

Semne pentru probleme mai putin urgente

  • Urmatoarele simptome nu indica o situatie de urgenta, dar ar trebui sa alertezi medicul copilului cat mai curand posibil.
  • In cazul in care copilul are o boala de ficat si face febra, suna intotdeauna medicul.
  • Icterul se produce din cauza unei acumulari de bilirubina, o substanta de culoare galbena produsa atunci cand organismul descompune celulele rosii din sange. Ficatul colecteaza bilirubina pentru a fi eliminata din organism prin scaun. Cand ceva este in neregulă cu ficatul sau traiectul hepatobiliar, bilirubina nu se mai elimina corect din organism. Semnele de icter includ ingalbenirea pielii si a albului ochilor, urina inchisă la culoare sau scaun deschis la culoare.
  • Durerile abdominale pot fi un semn al unei infectii hepatice sau al inflamatiei ficatului.
  • Febra. Suna medicul la primul semn de febra. Iti va pune mai multe inrebari pentru a –si da seama daca febra este cauzata de o problema hepatica sau de altceva.
  • Probleme cu febra:
  1. La un copil în varsta de 3 luni, o temperatură rectala de 39,0 ° C sau mai mare
  2. La un copil de 3 la 36 de luni, o temperatură rectala de 39,4 ° C sau mai mare
  3. La un copil de orice varsta care are o temperatura de 39,4 ° C sau mai mare
  4. O febra care dureaza mai mult de 24 de ore la un copil sub 2 ani sau mai mult de 3 zile la un copil doi ani sau mai mult
  5. O criza cauzata de febra
  • Umflarea abdomenului poate fi din cauza maririi ficatului sau a splinei. Acesta poate fi cauzata si de ascita (lichid în abdomen). Ascita apare ca urmare a unei infectii sau a  unei presiuni anormal de mare in vasele de sange care alimenteaza ficatul.

Semnele unei boli hepatice cronice

Urmatoarele simptome apar frecvent la copii cu boli cronice de ficat. Aceste semne nu sunt urgente si pot fi adesea tratate în timpul vizitelor regulate la medic.

  • Fracturile osoase pot aparea mai usor atunci cand un copil are o boala de ficat. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala de ficat poate duce la o scadere a densității osoase (daca copilul are o fractura, evident ca va trebui sa mergi cu el la urgenta).
  • Mancarimile pielii pot fi cauzate de o acumulare de bila in organism.
  • Alte probleme ale pielii, inclusiv venele in panza de paianjen, palmele roșii si mancarimile pielii, pot insemna ca sangele nu curge catre si de la ficat in mod corespunzator. Venele in panza de paianjen pot fi adesea gasite pe maini, umeri  si spate.
  • Pierderea poftei de mancare poate aparea ca urmare a bolii hepatice. Aceasta poate duce la malnutriție (organismul nu acumuleaza suficient de multe substante nutritive).
  • Scaunele deschise la culoare pot fi un semn că ficatul nu produce sau nu elibereaza bilirubina, care coloreaza in mod normal scaunul. Scaunele de culoare deschisa pot fi, de asemenea, din cauza unei infectii hepatice sau a unei inflamatii. Scaunele de culoare deschisa sunt de asemenea numite scaune acolice.
  • Aparitia usoara a vanatailor si sangerarilor poate fi cauzate de lipsa vitaminei K sau in cazul in care ficatul nu poate folosi vitamina K pe care o primeste.
  • Malnutritia poate sa apara in cazul in care ficatul nu prelucreaza substantele nutritive.

 

Fotografie preluata de la http://www.dc-mir.si/

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!