Sari la conținut

Sfaturi pentru dieta copilului cu neutropenie

Un copil cu capacitate scazuta de a lupta impotriva infectiilor trebuie sa urmeze un regim alimentar special.

 

Exista copii la care numarul de celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor bacteriene este mai scazut decat nivelul normal. Acestia sufera de neutropenie, o afectiune care poate fi mostenita sau dobandita, acuta sau cronica. Vezi aici mai multe detalii despre factorii care favorizeaza instalarea neutropeniei la copii, cand apare si ce legatura are cu vaccinarea.

Acesti copii au nevoie de o dieta speciala, dat fiind ca nu poseda numarul necesar de neutrofile care sa lupte impotriva bacteriilor din mancare si sa apere organismul de toxiifectiile alimentare. Dar si acesti copii au nevoie de o alimentatie cat mai variata, care sa le furnizeze aportul zilnic necesar de vitamine si minerale care sa le asigure o stare buna de sanatate si sa-i ajute sa iasa din cercul vicios al neutropeniei.

 

Cum ai grija de mancarea copilului

In afara de alimentele permise si respinse in sine, dieta speciala a copilului cu neutropenie se refera si la modul in care acesta sunt achizitionate, depozitate si preparate pentru consum. Iata cateva sfaturi:

ACHIZITIE:

  • Nu cumpara alimente care au ambalajul deteriorat sau deformat.
     
  • Nu cumpara alimente din frigidere supra-aglomerate. E posibil sa nu faca fata, iar alimentele sa nu fie la temperatura recomandata pentru depozitare.
     
  • La magazin, pune alimentele refrigerate ultimele in cos si du cumparaturile direct acasa, pentru a sta la temperatura ridicata cat mai putin timp.
     
  • Nu cumpara carne si produse din carne de la magazinele care tin in aceeasi vitrina frigorifica si carnea cruda, si pe cea preparata.
     
  • Verifica intotdeauna data de expirare a alimentelor!

 


Sursa foto: community.fitera.com

 

DEPOZITARE:

  • Temperatura din frigider ar trebui sa fie intre 0 si 5 grade Celsius.
     
  • Temperatura din congelator ar trebui sa fie sub 18 grade Celsius.
     
  • Orice pachet scos din congelator trebuie sa fie bine inghetat, „piatra”.
     
  • Tine mancarea gatita pe raftul de sus al frigiderului.
     
  • Carnea sau pestele crude sau lasate la dezghetat ar trebui tinute pe raftul de jos al frigiderului, intr-un recipient acoperit, astfel incat zeama sa nu se scurga in frigider.
     
  • Nu incarca nici frigiderul, nici congelator prea mult, pentru ca va creste temperatura peste cea recomandata.
     
  • Nu recongela produsele deja decongelate.

 

PREGATIRE:

  • Spala-te intotdeauna cu apa calduta si sapun pe maini inainte sa manipulezi alimente.
     
  • Foloseste un prosop textil separat pentru stersul mainilor sau prosoape de hartie, nu folosi acelasi prosop cu care stergi vesela, masa etc.
     
  • Acopera-ti orice rana (intepatura, julitura, taietura) din zona mainilor cu un plasture rezistent la apa.
     
  • Schimba des buretele si lavetele de bucatarie, iar prosoapele trebuie dezinfectate periodic.
     
  • Nu folosi acelasi tocator pentru alimentele crude si cele preparate, pentru a evita contaminarea.
     
  • Dezinfecteaza cu regularitate blatul de bucatarie si masa.
     
  • Spala capacele conservelor inainte sa le deschizi.
     
  • Bineinteles, spala fructele si legumele inainte de consum.

 

PREPARARE:

  • Dezgheata alimentele in frigider si nu la temperatura camerei, ca sa previi inmultirea bacteriilor.
     
  • Prepara bine alimentele, in tot volumul lor.
     
  • Gateste carnea pana ce zeama pe care o lasa este limpede.
     
  • Incalzeste cuptorul la temperatura recomandata in reteta inainte de a coace alimentele.
     
  • Respecta intotdeauna instructiunile de gatire daca sunt mentionate pe eticheta, fara sa scurtezi timpul recomandat.
     
  • Nu baga mancarea fierbinte in frigider, pentru ca va creste temperatura celorlalte alimente.
     
  • Dupa preparare, lasa mancarea sa se raceasca la temperatura camerei timp de o ora, apoi bag-o la frigider.
     
  • Incalzeste mancarea gatita doar cu portia, iar ce ramane in farfurie arunca la gunoi, nu pune la loc in oala.

In ceea ce priveste alimentele de care trebuie sa-l feresti pe cel mic, lista este destul de lunga: branzeturi moi (Brie, Camembert, branza de capra), branza cu mucegai (Stilton, Danish Blue), crustacee & moluste crude sau putin gatite, sushi, carne „in sange” sau gatita mediu, somon afumat, mezeluri crude, caviar, stridii, oua crude, maioneza, crema de ou, inghetata de casa, sos Hollandaise, iaurt cu probiotice, bauturi si suplimente cu probiotice, lactate nepasteurizate (de la tarani).

Aceste recomandari sunt valabile pentru un cuantum de neutrofile de 0,5-2,0 x 109/litru. In cazul unei neutropenii mai severe, cu un cuantum de neutrofile mai scazut de 0,5 x 109/litru, se mai adauga urmatoarele: fructe si legume crude, cu coaja, sarmale in foi de vita, salata tabouleh, fructe uscate crude, fructe sau legume prea coapte sau deteriorate in vreun fel, sucuri de fructe si legume proaspat stoarse (nepasteurizate), condimente crude, miere nepasteurizata.

In general, produsele sigure pentru copiii cu neutropenie sunt cele pasteurizate, ambalate in cantitati mici si preparate termic.

 

Sursa foto articol: mazwo.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!