Sari la conținut

10 lucruri pe care copilul trebuie să ştie să le facă singur, până la vârsta de 13 ani

Conform psihologilor, adolescenţa începe între 9 şi 13 ani şi reprezintă perioada în care se vede cel mai pregnant cum se face tranziţia de la copilul super ataşat de părinţi la cel care îşi strigă independenţa.  Mai mult, în această perioadă părinţii ar trebui să le permită copiilor să se desprindă de ei, să îi lase să se descurce, atât cât pot, cu ajutorul propiilor puteri. Iar pentru ca această tranziţie să se realizeze mai uşor şi cât mai pe placul părinţilor, este esenţial ca părinţii să îi ajute pe “marii micuţi” să dobândească anumite aptitudini, înainte chiar de venirea adolescenţei.

Iată ce ar trebui, conform psihologilor, să ştie un copil înainte de a împlini 13 ani:

Cum să managerieze şi cum să economisească bani

Copilul poate învăţa câteva principii de bază de gestionare a banilor chiar când începe să numere. Până la vârsta de 13 ani, copilul ar trebui să poată economisi bani săptămânal, din cei pe care îi primeşte de la părinţi, să cunoască valoarea banului măcar raportată la preţul produselor elementare, să înţeleagă diferenţa dintre un card de credit şi unul de debit, să fie capabil să ia decizii cât de cât corecte atunci când vine vorba despre a economisi şi a cheltui.

► Citeşte şi Despre valoarea banilor, pe înțelesul celor mici

Pentru toate acestea, se recomandă, spre exemplu, ca micuţului să i se ofere „banii lui”, pe care să îi gestioneze aşa cum crede de cuviinţă. Ulterior, când îşi va da seama că a greşit că a cheltuit banii pe o săptămână într-o singură zi şi că în următoarele nu va mai avea „banii lui”, va gândi de două ori înainte să îşi dea banii imediat, pe obiecte inutile.

Cum să se ocupe de curăţenie, în casă

Conform psihologilor, încă de la vârste fragede copilul ar trebui să fie capabil să se ocupe parţial de treburile din casă, cum ar fi să spele vasele după el sau să sorteze hainele de băgat la spălat. Până la vârsta de 13 ani, copilul trebuie să înveţe să îşi calce hainele, să sorteze farfuriile uscate la locul lor, să îşi schimbe lenjeria patului, să facă curat în baie şi în bucătărie. Părintele trebuie să fie constant, să îşi exprime dorinţele în mod clar şi, mai mult decât atât, să îşi încurajeze copilul.

Cum să prepare masa

A găti este o aptitudine pe care fiecare om trebuie să o deprindă, până devine adult. Iar acest lucru se poate face încă de la vârste fragede, începând cu un sendviş, un ou fiert, o salată şi chiar o supă. Până la vârsta de 13 ani, copilul ar trebui să fie capabil să urmeze instrucţiunile de pe o reţetă şi să fie chiar capabil să gătească aproape orice. Nu uita, însă, să îţi înveţi copilul regulile de siguranţă şi cele de igienă.

Cum să facă eficient cumpărături

A-ţi lua copilul cu tine la cumpărături îl va ajuta pe micuţ să deprindă aptitudini de bază, cum ar fi să scrie o listă de cumpărături şi să îşi planifice banii astfel încât să cumpere ce e necesar, încadrându-se în bugetul disponibil. Învaţă-l cum să citească etichete şi cum cumpere eficient. Nu uita, însă, să setezi limite: un studiu efectuat de University of Kansas a scos la iveală că 50 % dintre copiii care îşi însoţesc părinţii la cumpărături solicită să li se cumpere ceva special, ce nu este pe listă, şi numai 50 % dintre părinţi pot rezista insistenţelor.

► Citeşte şi 10 lucruri pe care fiecare copil trebuie să le ştie de la părinţii lui, înainte să împlinească 10 ani

Cum să se ocupe de igiena personală

Experţii susţin că majoritatea părinţilor cred că, până la împlinirea vârstei de 10-11 ani, copilul învaţă singuri să respecte regulile de igienă. Tot aceştia ne sugerează, însă, să îi reamintim copilului de ce este important să se spele zilnic, să folosească deodorantul de fiecare dată, să se spele pe dinţi de două ori pe zi, să îşi schimbe hainele. Aminteşte-ţi să fii un exemplu pentru el, mai ales din acest punct de vedere.

Cum să acorde primul ajutor

Aptitudinile de acordare de prim ajutor îl vor ajuta pe micuţ să aibă grijă de el, atunci când are o problemă şi nu este nimeni prin preajmă. Studiile arată că încă de la vârsta de 4-5 ani copilul poate reţine corectul numărul de urgenţă – 112, precum şi procedurile de prim ajutor în caz de sângerare sau de înţepătură de albină.

Cum să îşi gestioneze eficient timpul

Dacă noi, adulţii, am ştii să ne gestionăm corespunzător timpul, cu siguranţă la sfârşitul zilei ne-am da seama că am realizat mult mai multe decât ne-am propus. De aceea, este bine să ne învăţăm copilul să îşi facă un plan la începutul fiecărei zile, să îşi prioritizeze activităţile şi să lucreze productiv. Sfătuieşte-l să seteze alarme şi să să îşi noteze în calendar activităţile importante din timpul zilei.

Ce sunt bunele  maniere

Este important să îţi înveţi copilul ce sunt bunele maniere încă de la o vârstă fragedă. Trebuie să ştie cum să fie politicos, cum să îşi exprime elegant refuzurile şi să îi respecte pe cei din jur. Vizitele primite în casă reprezintă un bun context de al învăţa pe cel mic ce înseamnă să fii o gazdă bună. Şi nu uita să îi explici că în societatea actuală etichetele digitale sunt aproape la fel de importante precum cele din lumea offline.

Să urmărească o hartă

Nu mai este mult până ce copilul va conduce o maşină, motiv pentru care trebuie învăţat să se orienteze în spaţiu, nu doar în harta Waze. Nu se ştie niciodată când internetul nu mai funcţionează şi reacţia alarmată nu este o soluţie.

Cum să îşi controleze emoţiile

Nu doar adolescenţilor, ci şi adulţilor le lipseşte capacitatea de a-şi accepta şi controla emoţiile precum furie, stres şi anxietate. A-ţi controla emoţiile implică, în primul rând, recunoaşterea lor şi acceptarea faptului că ai nevoie de ajutor. Să realizezi că nu este nimic în neregulă în a fi trist, că nu eşti slab dacă simţi că nu mai ai putere – sunt atitudini care îl vor ajuta pe adolescentul de azi să fie un adult fericit.

Tu ce ai mai adăuga pe listă?

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!