Sari la conținut

6 sisteme de educație diferite în grădiniță

Şcoala ideală este o şcoală care se adaptează nevoilor, aşteptărilor dar şi aspiraţiilor fiecărui copil în parte, indiferent de abilităţi.

Este o şcoală unde copiii vin cu plăcere pentru că ştiu că în fiecare zi vor află lucruri interesante, dar mai ales pentru că se simt în siguranţă (fără bullying), se simt valorizaţi şi apreciaţi pentru ceea ce sunt şi pentru ceea ce fac, nu judecăţi pentru ceea ce nu ştiu.

Școala ideală are multe spaţii deschise şi colorate, cu zone pentru studiu individual sau lucru în echipă.

Școala ideală NU dă teme pentru acasă, ci respectă timpul copilului de a NU face nimic.

În școala ideală copiii și profesorii sunt respectați și împreună colaborează printr-o comunicare deschisă.

Care dintre aceste sisteme se apropie cel mai mult de școala ideală?

Ce este sistemul Montessori?

A fost inițiat de Maria Montessori, prima femeie care a practicat medicina în Italia.
Metoda Montessori este o metoda prin care copiilor li se creează un mediu propice dezvoltării potențialului lor spiritual, emoțional, fizic și intelectual, ca membri ai unei familii, ai unei comunității și ai Universului.
În metoda Montessori profesorul este mai mult un ghid care îi îndruma pe copii , lasandu-le libertatea de a învăța singuri. El are rolul de a stimula activitatea copiilor, aratandu-le cum să folosească obiectele.
În timpul lecțiilor, cuvintele și gesturile excesive sunt evitate, accentul fiind pus pe înțelegerea a ceea ce se prezintă.
Lecțiile care sunt predate sunt alese în funcție de nevoile copiilor, iar ele se pot schimba în funcție de evoluția acestora. Profesorul intervine în activitatea unui elev doar atunci când acesta are nevoie de ajutor sau îi deranjează pe ceilalți.
Dacă un copil greșește nu este corectat, ci este pus să reia ceea ce lucrează considerandu-se că mai are nevoie de timp pentru a învăța conceptul respectiv. Educatorul NU domină copilul, ci încearcă să îi fie aproape și să îl directioneze delicat spre lucrurile pe care trebuie să le învețe.
Această metodă îi învață să respecte diferențele individuale, încurajează interacțiunea socială dar și educarea întregii personalități.
Sistemul Montessori este răspândit în întreaga lume, fiind aplicat atât în școli publice cât și în școli private.

(...)

Citeşte mai mult pe zanascutecel.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!