Sari la conținut

Administrarea suplimentelor pentru imunitate la copii. Recomandările pediatrului

Părinţii ar trebui să ştie că un copil cu imunitate normală poate prezenta în medie 6-7 episoade infecţioase/ an şi că la copiii care frecventează colectivitatea frecventa acestor episoade poate fi dublă. Deşi neplăcute atât pentru părinte cât şi pentru copil, aceste viroze îl ajută pe copil să îşi întărească sistemul imunitar prin producerea de anticorpi. Iată ce lămuriri am primit din partea medicului pediatru Ana Maria Bolchiș

Părinţii au la îndemâna câteva mijloace prin care pot susţine sistemul imunitar. Dieta echilibrată este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a copilului dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Copilul trebuie învăţat să respecte programul de mese şi să includă în dieta alimente sănătoase. Oferiţi-I copilului cât mai multe fructe şi legume care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, substanţe esenţiale în bună funcţionare a sistemului imunitar. Sunt o multitudine de fructe şi legume benefice: mere, pere, struguri, prune, praz, dovlecel, conopida,sfecla roşie. De asemeni, carotenoizii prezenţi în dovleac, morcovi, ardei au, pe lângă rolul în bună funcţionare a vederii, şi un puternic efect antioxidant şi antiinfecţios.

►Citește și Vitaminele în alimentația copiilor mici

Usturoiul, ceapă, prazul au acţiune antivirală şi antimicrobiana şi ajuta la menţinerea sănătăţii organismului. Bacteriile probiotice din iaurt, lapte bătut, kefir și sana ajută la menținerea echilibrului florei intestinale ceea ce conferă un efect de protecție împotriva bolilor infecțioase. Reduceţi consumul de dulciuri şi băuturi cu conţinut crescut de zahăr deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar şi pot determina hiperactivitate care afectează programul de somn al copilului. Este importantă şi menţinerea unei hidratări corespunzătoare prin consumul de apă plată, sucuri naturale, ceaiuri.

Mişcarea are şi ea un rol important în întărirea sistemului imunitar. Încurajaţi copilul să fie activ şi petreceţi minim 1-2 ore în aer liber în fiecare zi.
Somnul contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor imune, afirmaţie susţinută de numeroase studii care au arătat că deprivarea de somn are drept consecinţă o frecvenţă mai mare a infecţiilor. Încercaţi să respectaţi aceeaşi oră de culcare care pentru copii ar trebui să fie ora 21.00-22.00. Nevoile normale de somn sunt de 11-13 ore la preşcolari şi 10-11 ore la şcolari.

Nu expuneţi copiii la fumul de ţigară deoarece acest gest creşte riscul de bronşite, otite, astm sau alte probleme respiratorii.

Prezenţa unui copil bolnav în mijlocul unui grup mai mare creşte riscul de boli contagioase. Este important ca atunci când copilul prezintă simptome de boala respiratorie acută să îl opriţi de la frecventarea colectivităţii. De asemeni, copiii trebuie instruiţi în privinţa măsurilor de igienă: folosirea şerveţelului de câte ori strănuta sau tuşeşte, spălatul pe mâini regulat. Dezinfectaţi periodic obiectele care intra frecvent în contact cu copilul ( jucării, pixuri, creioane) fiind cunoscută tendinţa copilului de a le duce în gură.

►Citește și Stop virozelor! 7 alimente care cresc imunitatea copiilor

Imunostimularea prin folosirea produselor farmaceutice ar trebui să fie efectuată doar sub supravegherea medicului. Ea nu este recomandată tuturor copiilor ci doar anumitor copii care prezintă factori de risc pentru infecţii repetate. Majoritatea produselor pentru susţinerea imunităţii conţin extracte din plante dintre care cele mai cunoscute sunt equinacea şi catina. Preparatele sunt disponibile sub formă de siropuri sau capsule. Unele pot fi administrate de la vârsta de 6 luni însă majoritatea se administrează după vârsta de 1 an. Modul de administrare este diferit de la un produs la altul: cure de câte 10-14 zile, 2-3 luni consecutiv, administrare continua 4 saptamani-3 luni.

Există şi produse pentru stimularea imunităţii care conţin fragmente bacteriene ce stimulează producerea de anticorpi. Administrarea acestora se face sub supravegherea medicului la copiii cu infecţii bacteriene repetate sau la cei cu factori de risc pentru aceste infecţii.

Ca mijloace specifice de imunostimulare se pot folosi şi vaccinurile dintre care cel mai recomandat este vaccinul anti-pneumococic.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!