Sari la conținut

Alimentatia prescolarului - reguli generale

Vezi gGalerie foto

Alimentatia copilului intre doi si sase ani este temelia dezvoltarii lui ulterioare. Dieta copilului mic este, in mod firesc, una din marile griji si preocupari ale parintilor si bunicilor. Cu toate acestea nu intodeauna alimentatia copilului intre doi si sase ani este ideala. Iata care sunt principiile alimentare pe care parintii trebuie sa le respecte. Trebuie spus ca tubul digestiv si capacitatea de absorbtie a nutrientilor nu se dezvolta complet decat in jurul varsteide 7-8 ani, astfel ca dieta micutilor trebuie sa fie adaptata potentialului pe care il are tubul sau digestiv.

Dieta influenteaza in mod fundamental atat dezvoltarea generala cat si capacitatea intelectuala. Creierul copiilor aflat in plina evolutie are nevoie continua de nutrienti pentru a se putea dezvolta.

Mai trebuie spus ca, o serie de studii facute sub egida OMS au demonstrat - in sustinerea campaniei dusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii - ca un copil care este alaptat cel putin in primele sase luni de viata va avea un coeficient de inteligenta cu de la trei pana la opt unitati mai mare decat un copil care nu primeste lapte matern. Daca copilul este alaptat conform recomandarilor pediatrilor pana la doi ani, iar diversificarea este inceputa dupa sase luni, timp in care copilul primeste doar lapte matern, inseamna un coeficient de inteligenta mai mare cu pana la 10 unitati. Ceea ce este suficient pentru aface diferenta intre inteligent si mediocru.

Proteinele fac parte din structura musculaturii sar si a neurotransmitatorilor cerebrali. In absenta unor proteine de calitate scade capacitatea de invatare, calitatea memoriei se reduce, scade imaginatia, inventivitatea si creativitatea, dar si ritmul general de crestere. Proteinele sunt cel mai bine asimilate la masa de dimineata si la masa de pranz.

In alimentatia copilului nu este necesar excesul de grasimi, de dulciuri sau de fainoase rafinate. Cereale integrale, orez, malai in forma cea mai apropiata de starea lor naturala sunt hrana cea mai buna. Grasimile sanatoase sustin secretia de hormoni de crestere si dezvoltarea creierului, format in proportie de 60 la suta din grasime. Celebra omega 3 este secretul unei dezvoltari armonioase. Copilul trebuie sa primeasca de doua ori pe saptamana peste si in fiecare zi uleiuri vegetate, lactate integrale si branzeturi, de preferat nefermentate.

Micul dejun, „masa dulce”

Zaharurile sunt la randul lor necesare, acestea fiind principala sursa de energie. Dar este vorba de zaharuri cu ardere lenta nu de dulciuri concentrate. Dieta prescolarului, intr-o forma ideala recomanda ca micul dejun sa fie „masa dulce”. Aceasta insemnand cereale, miere si zaharuri sanatoase, rezultate din fructe si lactate.

Alimentatia copilului trebuie sa-i aduca acestuia tot pachetul de minerale si vitamine de care are nevoie. Vitaminele sunt indispensabile, dar prea putina lume stie cat de delicate sunt aceste combinatii chimice si cat de repede se degradeaza la contactul cu mediul. Un mar ras are cu 25 la suta mai putine vitamine decat unul pe care il speli si il mananci direct, fara sa-l tai. Un dovlecel fiert are cu 75 la suta mai putine calitati decat unul facut salata. Spanacul fiert pierde pana la 80 la suta din vitamine. Sucul de portocale isi injumatateste calitatile la o ora dupa ce a fost stors.

Importante si fundamental necesare sunt si vitaminele grase, din grupul B, indispensabile unei bune dezvoltari si functionari a creierului.

Iata cum arata meniul ideal:

Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si suc de fructe.

Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.

Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (branza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot, recomanda Eat right.org.

Grija pentru alimentatia sanatoasa a copilului sunt temelia adultului santos de mai tarziu. Copiii trebuie invatati sa manance sanatos, iar aceasta deprindere se capata in prima copilarie si este responsabilitatea exclusiva a parintilor si familiei.

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!