Sari la conținut

Atenţie: Epidemie de gripă! Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea antigripală, după ce 8 persoane au murit.

Sezonul gripal este în plină manifestare, astfel că deja s-a depăşit pragul epidemic. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, faţă de 17 în sezonul precedent, iar în ultima săptămână, numai în România, au fost descoperite 283 de cazuri de gripă.

Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea împotriva virusului gripal, după ce opt persoane au murit din cauza gripei, anunţă Mediafax. Specialiştii atrag atenţia că la nivel european este epidemie, iar cea mai eficientă metodă de prevenire este imunizarea.

► Citeşte şi Pregătirea pentru colectivitate. Schema de vaccinare 2017 şi analize necesare pentru obţinerea avizului epidemiologic

► Citeşte şi Vaccinarea antigripală în sarcină. Este permisă sau nu?

"Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

"Mi-aş dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care ştiu că au în evidenţă pacienţi care se încadreaza în aceste categorii şi sunt încă nevaccinaţi, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Vaccinarea antigripală este ferm recomandată şi populaţiei generale, active, care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicaţii ale gripei, transmite MS.

Pentru a ţine boala departe, specialiştii ne recomandă să luăm măsuri de igienă personală, precum:

  • spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,
  •  folosirea batistelor pentru strănut sau tuse,
  • respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.

Mai mult, copilaşii din colectivitate trebuie învăţaţi:

  • Să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun sau, în lipsa acestora, să folosească gelul antibacterian. Este important ca cel mic să se spele cel puţin 20 de secunde, după utilizarea toaletei, înainte să mănânce, după ce vine de afară şi în orice moment în care nu îşi simte mâinile curate.
  • Să nu schimbe între ei ustensilele de mâncat sau de băut – Trebuie să ştie că răceala poate fi contagioasă, chiar înainte ca semnele să se manifeste.
  • Să tuşească şi să strănute corect (acoperindu-şi gura cu cotul, nu cu palma). Multi experți în sănătate publică sunt de acord că această tehnică de tușit corect este "invenția" cu cel mai mare impact asupra sănătății populației, de la săpun încoace.
  • Să se odihnească de ajuns – Un copil între 5 şi 10 ani trebuie să doarmă 10-11 ore pe zi. Mai mult decât atât, somnul între 22.00 şi 02.00 este cel mai sănătos. Dacă micuţul nu vrea să doarmă, ajută-l cu muzică liniştitoare pe fundal. Explică-i că, la fel ca şi în cazul alimentaţiei, un somn suficient îl ajută să fie mai puternic în lupta cu răceala.
  • Să amâne frecventarea locurilor publice sau a activităților programate (sport, cerc de arte, balet, curs limba engleză etc) pe toată durata racelii.

"Avertizăm populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, Ministerul Sănătăţii recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane", se arată în comunicatul de presă.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1 milion de doze de vaccin gripal.

Simptome care fac diferența dintre răceală și gripă

Răceala are un debut mai lent, cu stare generală bună. Cele mai comune semne sunt obstrucție nazală, secreții nazale abundente care inițial sunt apoase și ulterior devin mai dense, durere în gât, cefalee (durere de cap), tuse. Temperatura poate fi normală sau poate fi prezentă febra cu valori mici. Simptomele apar la 1-2 zile după ce a fost contactat virusul și se agravează treptat.

În cazul gripei, debutul este brusc și violent. Este prezența febra înalta (39-40°C), însoțită deseori de stări de oboseală, frisoane, dureri musculare, dureri ale globilor oculari, cefalee intensă, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă.

În general, simptomele răcelii se vindecă într-o săptămâna. Și în cazul gripei majoritatea persoanelor se vindecă în 1-2 săptămâni dar există și situații când tusea persistă și câteva săptămâni după vindecarea celorlalte simptome.

De foarte multe ori, simptomele comune la debut - rinoree ( secreții nazale), strănut, tuse, durere în gât nu ne pot indica dacă este vorba despre răceală sau gripă .

Răceala poate fi contactată pe tot parcursul anului existând unele virusuri care dau manifestări de răceală care circulă mai mult vara. Gripa, în schimb, este mai des întâlnită în perioada noiembrie-februarie, manifestându-se în epidemii care pot afecta și milioane de persoane.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!