Sari la conținut

Beneficiile coloratului pentru copii

Nu sunt vreo mare artistă, dar mi-a plăcut mereu să colorez. Desenăm mult, şi bunica şi mama mea mai păstrează şi azi operele mele. Aveam însă zile când preferăm să colorez desene conturate de alţii. Îmi era foarte greu, uneori imposibil, să desenez anumite lucruri singură într-un mod inteligibil aşa că paginile din cărţile de colorat îmi rezolvau cumva problema.

După ce am devenit mama şi Alex se apropia de vârsta la care putea mânui un creion mă apucasem de citit despre colorat versus desenat pentru că cineva îmi spusese că cea mai mare tâmpenie e să îi dai copilului cărţi de colorat. Pe de o parte înţelegeam oarecum de unde venea reacţia persoanei respective care se gândea că ar limita creativitatea copilului oferindu-i cărţi de colorat. Pe de altă parte însă, eu nu sunt un om al extremelor şi cred că în tot ceea ce facem e bine să existe un echilibru. Susţin desenul liber şi îmi place să văd când Alex creează ceva de la zero şi cred că, dacă ne asigurăm că cei mici au parte de suficientă joacă liberă, stimularea creativităţii, interacţiune față în faţă cu alţi copii şi adulţi, nu vor păţi nimic dacă din când în când mai şi colorează câte ceva.

De fapt, coloratul poate avea multe beneficii pentru copii, depinde doar de cum punem şi privim problema.

Beneficiile coloratului

M-am aşezat deci să pun pe hârtie toate aspectele faine ale unei activităţi aparent banale cum ar fi coloratul. Am fost surprinsă de listă lungă de beneficii ale coloratului.

Dezvoltă motricitatea fină – Copiii învaţă cum să ţină corect creionul în mână şi îşi dezvoltă musculatură de la nivelul mâinii, degetelor şi încheieturii, lucruri care îi vor ajuta şi la scris.
Îmbunătăţeşte coordonarea mana-ochi – Alegerea culorilor, mânuirea creioanelor, aplicarea lor în anumite locuri, respectarea spaţiilor delimitate şi ascuţirea creioanelor toate ajuta la dezvoltarea acestei abilităţi.

Stimulează creativitatea – Cine spune că trebuie să coloreze respectând neapărat un tipar sau că nu pot adăuga elemente desenate de ei ca să completeze imaginea pe care o colorează? Chiar dacă “trebuie” să respecte nişte linii şi să înveţe despre limite asta nu înseamnă că în perimetrul acelor limite nu îşi poate exprima propriile preferinţe legate de culori.

Ajută la învăţarea culorilor şi deosebirea nuanţelor – Coloratul îi va ajuta pe copii să recunoască tot mai uşor culorile, dar şi diferenţele de nuanţe.

Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, atenţia la detalii şi răbdarea – Lucrul la o planşă şi ambiţia de a o termina de colorat poate antrena abilitatea de concentrare a copiilor şi le poate îmbunătăţi răbdarea.

Dezvoltă abilitatea de planificare – unii copii se gândesc de dinainte ce culori vor folosi pentru întregul desen, ei îşi fac în minte o structură. Dacă un adult poate ar alege să coloreze de la stânga la dreapta sau de sus în jos ca să nu se murdărească, un copil poate alege să înceapă cu elementul cel mai mare de pe planşa de colorat sau cu partea desenului pentru care va folosi culoarea sa preferată.

Ajută la creşterea încrederii în sine – Copiii sunt foarte mândri şi fericiţi când reuşesc să termine o anumită activitate. Dacă la asta mai adăugăm o laudă a efortului şi nu a rezultatului în sine şi înlocuim judecăţile de valoare cu nişte întrebări despre cum şi-au ales culorile sau cum s-au simţit în timp de lucrau la respectiva pagină, cu atât mai câştigaţi vor fi.

Ajută la relaxare – ca la adulţi, coloratul are efecte de liniştire pentru că mintea noastră se concentrează pe umplerea unor spaţii cu culoare, pe când la desenul liber e presiune mare că trebuie să iasă într-un anumit fel, aşa cum îşi doreau ei să iasă

Timp împreună – Pe lângă faptul că acţiunea de a colora este relaxanta şi pentru adulţi, coloratul în tandem poate fi o ocazie perfectă pentru a petrece timp împreună, pentru a-i asculta, pentru a-i descoperi pe copii.

Eu cred că sunt motive suficiente să accept orice invitaţie de-a lui Alex la colorat, mai ales că e la o vârstă la care preferă hârjoneala şi joaca activă, iar eu nu mai apuc să îmi trag sufletul alternând activităţile cu el cu cele cu Sara.

(…)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!