Sari la conținut

Când este momentul să-i cumperi primul telefon mobil copilului tău

În secolul 21 orice copil este fascinat de telefonul mobil. Pare a fi condiția general valabilă pentru orice prichindel care vine în contact cu un astfel de gadget. Și, până la un anumit punct, atracția este perfect justificată: trăim într-o eră a tehnologiei care evoluează pe repede înainte. Însă și efectele pe care tehnologia le are asupra celui mic pot fi extrem de nocive, iar psihologii trag mereu semnale de alarmă. Și, ca orice părinte care ajunge în punctul în care trebuie să decidă dacă îi cumpără copilului său un telefon mobil, te întrebi: Când este momentul potrivit?

Tocmai a trecut Moș Nicolae, iar Crăciunul bate și el la ușă. Alte cadouri, alte dorințe de împlinit celor mici. Iar un telefon mobil inteligent se numără printre ele, căci nu există prichindel care să nu-și dorească un astfel de gadget, mai ales atunci când, la o anumită vârstă (la școală, în special), toți prietenii din jurul lui au așa ceva. Prin urmare, dacă nu ai facut-o deja, poate te gândești că ar fi timpul să îi cumperi copilului tău un telefon mobil. 

Însă tensiunea crește. De ce? Pe de o parte, ai în minte faptul că telefonul mobil îl poate face pe copil ţinta unor hoţi, pe de altă parte, crezi că ai fi mai liniştit dacă ţi-ai putea suna copilul pe telefonul mobil să vezi unde este. Prin urmare, ai avea nevoie de un dispozitiv doar în caz de urgență. Și te gândești la un model simplu, care nici să nu coste prea mult. Dar ce înseamnă “de urgență” pentru juniorul tău? Să folosească cele mai cool meme-uri (Googling memes) într-un timp cât mai scurt ori să petreacă cel puțin 4 ore pe What’s App chat-uind cu prietenii. Ori să pozeze cât mai bine pe Snapchat. Ori să descarce cele mai în vogă jocuri… Toate aceste “urgențe” presupun un super smartphone, cu un procesor puternic, o placă video performantă și o memorie generoasă. Toate la un preț pe măsură!

►Citește și Cât timp pot petrece copiii noștri în fața ecranelor? O altă abordare a tehnologiei

Care este următoarea ta mișcare? Potrivit recomandărilor făcute pentru Fatherly de Sierra Filucci, editor executiv de continut parenting la Common Sense Media – o organizație nonprofit care îi ajute pe copii și pe părinți să se integreze într-o lume a tehnologiei, primul lucru de care trebuie să ții cont este cât de matur este copilul tău. Al doilea: care este intenția. Și al treilea: acest mic computer de buzunar îi facilitează accesul la o mulțime de lucruri față de care nu este pregătit încă să le experimenteze.

Dar să le luăm pe rând…

Cât de matur este copilul tău pentru a avea propriul telefon mobil?

Nu există o vârstă standard la care copilul tău poate primi un astfel de gadget pentru că fiecare copil are un ritm unic de dezvoltare. “Cea mai importantă întrebare la care părinții trebuie să răspundă este de își doresc să le cumpere copiilor un astfel de dispozitiv?”, spune Sierra Filucci. De asemenea, trebuie să stabilești motivul acestei dorințe: și-l dorește pentru că are nevoie de el în cadrul unui proiect la școală ori să fie în legătură permanentă cu tine sau și-l dorește pentru a-și satisface nevoia de socializare.
“Fiica mea mea de 12 ani mă tot roagă să-i cumpăr un telefon mobil, pe care și-l dorește să-l folosească pentru a socializa. E un lucru cu care eu sunt de acros și o susțin”, a mai povestit Sierra.
Ține cont de faptul că adolescenții pot efectua cu un telefon orice acțiune pe care o pot face și cu ajutorul unui computer, prin urmare motivațiile lor nu țin de tehnologie. Este un “statut” pe care acest gadget îl oferă copilului în relația cu anturajul.

Este pregătit pentru o astfel de responsabilitate?

O întrebare-cheie al cărei răspuns îl poți obține dacă îți analizezi copilul, mai precis comportamentul lui. Gândește-te cum se comportă cu lucrurile importante. De exemplu, își uită des rucsacul la școală ori prin mașină? Dar ochelarii de soare? Își ia toate caietele la școală? În timpul unui joc, atunci când se supără, își aruncă tabletă? Ori trântește joystick-ul? Dacă ai răspuns cu “Da” la toate aceste întrebări înseamnă că juniorul tău nu este pregătit pentru a avea un smartphone de ultimă generație. În această situație, ar fi mai bine să te orientezi către un model mai vechi, un “dumb phone” cum îi spun americanii. Ori să folosească vechiul tău telefon.

Instructaj de utilizare on și off line

Dacă deja te-ai decis să-i cumperi juniorului prețiosul gadget este momentul pentru o scurtă ședință de instruire. Un fel de “manual de utilizare” prin care copilul tău să înțeleagă cum să-l folosească și cum să-l întrețină din punct de vedere fizic, dar și cum trebuie să se “comporte” în rețelele de socializare: fără vulgarități, fără înjosiri și fără poze în ipostaze compromițătoare. Asigură-te că cel mic cunoaște regulile de folosire a telefonului mobil la școală, dar și acasă. Ar fi bine ca seara, după o anumită oră pe care o stabiliți în prealabil, să îi iei telefonul mobil.

Revenind la reguli, mai ales în cazul unui smartphone, ia în considerare următoarele aspecte:
Datorită conexiunii la internet, copilul este expus la foarte multă informaţie, de cele mai multe ori nepotrivită pentru vârsta lui. Dacă la televizor, ori la calculator, îi poţi bloca accesul spre anumite canale, ori site-uri, telefonul nu are aceleaşi restricţii. Și, chiar dacă nu alegi un pachet de date cu internet inclus, rămâne mereu reţeaua wireless prin care se poate conecta la internet.

►Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă

De asemenea, în cazul în care discutăm despre un telefon cu abonament, cel mic trebuie să înțeleagă clar care este limita acestuia și ce implică toate costurile suplimentare, indiferent că este vorba despre convorbiri ori date.

Totodată ar fi bine să instalezi o aplicație de control parental, prin care să poți bloca aplicațiile neautorizate, poți restricționa anumite apeluri sau poți practica cyberspying-ul, mai ceva ca în serialele cu NSA! În același timp, nu uita că telefonul mobil îl distrage pe copil de la orele de studiu şi îi poate cauza probleme la şcoală, dacă este prins în timpul orelor.

Impune un timp-limită în fața ecranului. Atât copilului cât și ție!

Potrivit unui studiu recent, adolescenţii care petrec o oră suplimentară în fiecare zi navigând pe internet, privind la televizor sau jucându-se pe computer obţin la examene note mai mici cu până la două puncte faţă de cele primite de colegii lor care îşi petrec timpul liber într-o altă manieră. Iar timpul petrecut utilizând telefonul mobil este la fel de nociv, căci tot de un ecran vorbim. Mai ales atunci când copilul petrece ore în șir vorbind pe WhatsApp ori pe Facebook. Și, în același timp, impune-ți și tu o limită a timpului petrecut folosind sau vorbind la telefon. Căci copiii își imită părinții!

Tu ce spui? Care este vârsta potrivită pentru a-i cumpăra copilului primul telefon mobil?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!