Sari la conținut

Ce poți face când simți că ai dat greș ca mamă? Ce MAI poți face?

Ce poți face? Ce MAI poți face când în minte îți încolțește gândul că ai dat greș ca mamă? Iar gândul ăsta se agață tot mai tare să rămână acolo, în mintea ta. Ba chiar începe să te acapareze ca o boală ce nu are leac. Ce poți face când simți că ți-ai ratat cel mai important rol pe care ți l-a dat Universul: acela de a forma un om. Un pui de om. Carne din carnea ta, sânge din sângele tău.

Dragă Cristina,

Am un copil în vârstă de 6 ani, pe care mi l-am dorit enorm! Chiar cu prețul sănătății mele. Ni l-am dorit. Universul ni l-a trimis. Îmi iubesc ENORM copilul, dar, în ultima vreme, mă bântuie un gând: unde am greșit cu copilul meu? Încep să îmi pierd speranța, încep să cred că nu îl mai pot ajuta. De ce zic toate astea? Nici nu știu cu ce să încep…

Copilul meu este diferit. Nu că ar avea vreo afecțiune, ci ca și comportament. Nu este copilul acela prietenos cu toată lumea. Este un copil care vrea să facă lumea să fie cum vrea el. Prin urmare, refuză orice înseamnă regulă. De exemplu, eu îi spun că e frumos să salute, să spună ”Te rog” și ”Mulțumesc”. Nu face asta. Se încruntă la cei care îl întreabă ”Cum te cheamă?” sau atunci când un adult îi acordă atenție.

Am primit mereu ”reclamații” vizavi de comportamentul copilului meu. De la grădi, de la școală, de la vecini, de la alți părinți… Pur și simplu, refuză să respecte regulile și să facă ce face toată lumea. Dacă la grădi, educatoarea îi punea pe copii să se joace un anumit joc, să coloreze o pagină anume, copilul meu era contra. La școală, la fel.

Am zis că acesta este felul său de a atrage atenția. Am întrebat de ce refuză acele lucruri, ce îl macină, ce nu-i place. Răspunsul oferit: ”pentru că așa vreau eu”. I-am explicat că tot universul ăsta funcționează după reguli: și noi, oamenii, și animalele. I-am povestit cum animalele își stabilesc teritoriile și celelalte acceptă regulile, sau au două variante: pleacă sau se luptă. La fel, i-am explicat de ce noi, oamenii, trebuie să respectăm reguli. Am dat exemplu regulile de circulație, regulile de bune maniere, regulile cu întâi se iese din autobuz, apoi se intră. I-am dat N exemple în care regulile fac bine. Teoria o știe, practica… aici e buba.

(...)

Citeşte mai mult pe blogulmamei.ro

Sursa foto: Photo by Kat J on Unsplash
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!