Sari la conținut

Ce să îi spunem copilului care plânge, pentru a-l linişti

Nu mai este niciun secret că plânsul copilului nelinişteşte orice mamă. Ştim că bebeluşii comunică prin plâns – că le este foame, somn, că îi doare ceva, ei plâng… Numai că, atunci când micuţul începe să meargă şi să vorbească, ne aşteptăm să îşi exprime emoţiile la fel ce noi, adulţii – vorbind sau strângând din dinţi – nicidecum aşa cum au făcut-o de când se ştiu, adică plângând.

► Citeşte şi Cele mai eficiente fraze pentru a calma tantrumurile copilului de 3-4 ani

Şi pentru că oricărei mame i se rupe sufletul când îşi aude puiul plângând, venim în întâmpinarea voastră cu 11 fraze menite să îl liniştească pe prichindel.

Dar, înainte de a vi le împărtăşi, este important să ştiţi şi ce NU trebuie să audă un copil care plânge.

În primul rând, nu trebuie să i se spună să se oprească, pentru că această atitudine îi transmite copilului că sentimentele negative sunt neimportante şi chiar invalide şi, deci, trebuie negate.

Mai mult, atunci când copilul aude Gata, mamă, nu mai plânge, simte că este neînţeles şi, drept consecinţă, plânge şi mai tare, în speranţa de a fi auzit.
Scopul nostru, al părinţilor, este să ne sprijinim copilul în dezvoltarea emoţională, indiferent de cât de greu ne-ar fi să empatizăm. Ştim că problemele micuţilor sunt nesemnificative, în comparaţie cu ale noastre, dar să nu uităm că şi ei sunt de mult mai puţin timp decât noi pe această lume şi lecţiile pe care le-au învăţat sunt mult mai puţine, la fel ca şi experienţele lor.

► Citeşte şi 10 fraze magice pe care fiecare copil are nevoie să le audă de părintele său

De asemenea, nu este bine, atunci când copilul plânge, să îi distragem atenţia de la problema pe care o are, în speranţa că va uita de ea.  Distragerea atenţiei îl împiedică pe copil să înveţe să facă faţă emoţiilor şi, din păcate, la fel de vehement se va comporta şi în viitor, când va avea o problemă.

Ce să îi spunem copilului care plânge, pentru a-l linişti

  • Suntem în aceeaşi echipă, te voi ajuta – Chiar dacă cel mic nu îţi cere ajutorul, îi prinde bine să ştie că este cineva gata să îl sprijine, la nevoie
  • Văd că este foarte greu pentru tine – Această simplă frază arată empatie, dar şi că îl vezi, îl simţi, îl observi, îi acorzi toată atenţia ta.
  • Înţeleg că eşti supărat/dezamăgit/speriat/nervos, dar să ştii că nu este nimic în neregulă cu asta – îi arăţi că emoţiile sunt umane.
  • Să luăm o pauză – Să plecaţi din locul în care i-a fost provocată supărarea îi arată copilului că este în regulă să vă depărtaţi, uneori, pentru a vă aduna. Poate copilul este obosit sau supra stimulat şi nu are nevoie decât să îşi petreacă timpul liniştit, într-un loc în care se simte bine.
  • Te iubesc. Eşti în siguranţă – Acest lucru te conectează cu cel mic. Poate are nevoie de o îmbrăţişare sau doar să te ţină de mână, pentru a simţi că totul este în regulă.
  • Ai nevoie de ajutor/ să luăm o pauză/ să încerci din nou? – Atunci când copilul plânge de frustrare, are nevoei de unul dintre cele trei lucruri – ajutor pentru a-şi ăndeplini un obiectiv, o pauză de la problema care i-a stârnit acele emoţii sau doar să încerce din nou, cu puţin ajutor. Este important să îl întrebi de ce are nevoie, nu să îi impui, pentru a-l face să simtă că puterea se află în mâinile sale, pentru a-l face să se simtă important.
  • Văd că plângi, dar nu ştiu de ce. Crezi că îmi poţi spune? – Chiar dacă cel mic nu va putea verbaliza motivul careîl supără, la început, întrebarea îi va da şansa să practice, pentru ca la un moment dat să reuşească.
  • Îmi amintesc când tu… - Deşi poate suna ca o distragere, atunci când ne ducem copilul în acele momente în care a fost fericit îl ajutăm să se îndrepte către gândirea raţională. Să încerci să faci un prichindel să gândească raţional este la fel de greu ca şi cu un dictator. Copilaşii nu sunt pregătiţi să audă că trebuie să gândească raţional atunci când sunt în mijlocul furtunii de emoţii negative.
  • Haide să găsim o soluţie împreună – Să nu uităm că vrem să ne ajutăm copilul să îşi dezvolte aptitudini prin care să rezolve probleme. Să venim cu o soluţie prin care să îl ajutăm să îşi proceseze emoţiile îl ajută să privească problemele în mod obiectiv şi chiar să vină cu soluţii posibile.
  • Păstrează liniştea şi oferă iubire – Ia-l în braţe şi arată-i că este iubit. Poate fi cea mai bună soluţie
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!