Sari la conținut

Cele mai importante lucruri pe care mi-aş dori ca băiatul meu să le înveţe, înainte de adolescenţă

Am un băieţel de 11 ani, uimitor. E deştept şi  amuzant, mă face să râd în fiecare zi. E bun la suflet şi generos. E tot ce îmi doresc, în lumea aceasta! Numai că… oricât de mult m-aş ruga Universului să o lase puţin mai moale cu timpul, băiatul meu se transformă în bărbat pe zi ce trece. Nu mai e demult acel blondin cârlionţat de care m-am îndrăgostit acum 11 ani. E aproape la fel de înalt ca mine şi nici vorbă să îi mai încapă mâinile într-ale mele.

Mă uit la adidaşii lui de la uşă şi îmi dau seama că piticul meu e pe cale să devină un adult în adevăratul sens al cuvântului, iar asta mă sperie şi mă fascinează deopotrivă. De câteva zile mă tot macină un gând: mă gândesc ce fel de adolescent îmi doresc să fie copilul meu, ce fel de bărbat vreau să devină. Sunt o mulţime de lecţii despre viaţă pe care vreau să le înveţe, o mulţime de aptitudini pe care îmi doresc să le dobândească şi să le folosească în această lume mai mult rea, decât bună.

Bunătatea este putere, nu slăbiciune – Bunătatea, ca şi empatia, reprezintă putere. A fi crud nu este deloc o caracteristică ce te face mai bărbat. Prea des subestimăm puterea bunătăţii de a schimba lumea...

Corpul unei fete aparţine doar ei, nu altcuiva – Nu ai niciun drept asupra niciunei persoane, indiferent de cât de apropiată ţi-a devenit sau de cât de multe eforturi ai făcut pentru ea. Corpul unei fete este doar al ei şi nu poţi cere nimic în plus faţă de ceea ce îţi oferă ea, aşa cum şi corpul tău este doar al tău… Să ştii că şi un băiat poate spune nu

►Citeşte şi 20 de lucruri pe care orice băieţel trebuie să le facă, măcar o dată în viaţă

Exprimă-ţi sentimentele – Foloseşte-te întotdeauna de puterea pe care numai noi, oamenii, o avem: aceea de a vorbi, folosindu-ne de cuvinte! Spune întotdeauna ce simţi, ce te doare, ce iubeşti – lasă orgoliile deoparte! Nu fi omul peşterii!

Găteşte, fă curat, spală-ţi singur rufele – Fiecare bărbat ar trebui să ştie să gătească cel puţin un fel de mâncare delicios (sau măcar comestibil), să strângă după el, să îşi spele vasele şi să îşi bage rufele la spălat. Şi te rog să reţii, te rog din tot sufletul să ţii minte: locul femeii este întotdeauna lângă bărbatul ei, nu „la cratiţă”!

Să spui „te rog”, „te iubesc” şi „scuză-mă”, în fiecare zi – Manierele sunt importante. În această lume care se derulează pe repede înainte, în care tupeul pare să câştige, bunele maniere fac diferenţa, să ştii! Fac diferenţa la tine la şcoală, vor face diferenţa în cariera pe care o vei urma şi în relaţiile pe care le vei avea. Manierele te vor duce departe.

În acelaşi timp, să nu ai încredere în nimeni, gratuit – Încrederea se câştigă în foarte mult timp. Oferă-le-o oamenilor care o merită, atunci când simţi că poţi face asta. Este extraordinar să simţi că ai în jurul tău un cerc de prieteni gata oricând să îţi sară în ajutor.

Încrederea în propria persoană te va duce departe, chiar dacă uneori va trebui doar să o mimezi. Ai încredere în tine. Eşti capabil, eşti talentat, ai tot ceea ce îţi trebuie pentru a-ţi împlini visurile, crede în tine! Iar atunci când simţi că nu poţi face asta, măcar pretinde-o în faţa celorlalţi! Ajută, pe cuvânt de mamă!

„Nu săruta şi spune mai departe” – Pentru că vei fi nerespectuos. Pentru că nu este deloc politicos. Pentru că nu e frumos să profiţi de vulnerabilitatea celor din jur. Păstrează pentru tine şi pentru cei foarte apropiaţi (dacă simţi nevoia să spui cuiva) momentele tale de intimitate. Vei fi mai apreciat, mai iubit, mai respectat.

Explorează lumea – Nu spune “e timp”, dar nici “e prea târziu”, atunci când vine vorba să cunoşti lumea. Mergi în proiecte în diferite ţări, cunoaşte tot felul de oameni, fă-ţi prieteni din toate colţurile lumii, nu sta după fusta mea. Eşti copilul meu, te iubesc din toată inima şi aş vrea să te am mereu lângă mine, dar viaţa ta este doar a ta. Eu doar te-am ajutat să îţi pun aripi, tu trebuie să le foloseşti singur-singurel!

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!