Checurile se prepara foarte usor si devin prajituri speciale, daca adaugi nuci, alune sau/si fructe uscate. In plus glazura, preparata la rece sau la cald, din ciocolata, sirop de fructe, ori doar din zahar si suc de lamaie transforma checul intr-o prajitura apetisanta si aspectuoasa.
Merita tinut minte faptul ca, retetele de glazuri pot fi folosite pentru mai multe preparate dulci, iar forma in care pui la copt checul este mijlocul prin care prajitura se poate transforma chiar si intr-un tort (daca alegi o forma rotunda), sau o prajitura care sa poata fi portionata, in bucati, numai buna pentru pachetelul celui mic, sau la serviciu, daca alegi sa coci aluatul intr-o tava clasica, dreptunghiulara, pentru cuptor.
In retetarul bunicii checul cu mac si glazura de ciocolata se numeste “Duduia Lizuca”.
Ca sa-l faci ai nevoie de 125 de grame de unt, 300 de grame de faina, 300 de grame de zahat, patru oua, 150 de grame de stafide, trei linguri cu seminte de mac (le poti folosi crude sau rumenite in tava fara ulei), 200 de mililitri de lapte, coaja de portocala sau zahar vanilat, o jumatate de lingurita de praf de copt.