Sari la conținut

Copilul la un an şi trei luni. Cum să îi împlinim toate nevoile

A împlinit 15 luni? Grozav! Aşa cum probabil ţi-ai dat seama, ai de-a face cu un omuleţ în miniatură, dornic să vorbească muuult (chiar dacă nu prea reuşeşte), să se joace, să descopere. Chiar dacă nu mai este nou-născut, tot are nevoie în permanenţă de tine. Prezenţa ta, este, încă, extrem de importantă.

Iată cum îţi poţi ajuta copilul de 15 luni să se dezvolte armonios:

Copilul la un an şi trei luni – întărirea sistemului imunitar

La această vârstă, copilaşii au sistemul imunitar slab dezvoltat, ceea ce înseamnă că vei avea de-a face cu multe episoade de răceală. Mai mult, odată cu intrarea într-o colectivitate, vei observa că va răci chiar mai des decât te aştepţi. Motivul? Şi sistemul imunitar are nevoie să se adapteze schimbărilor. Cu toate acestea, îi poţi asigura copilului o dietă sănătoasă, având grijă să îi incluzi în meniu fructe, legume, proteine. Dacă sezonul îţi permite, oferă-i afine, broccoli, ardei, roşii, şi carne bogată în Omega 3 (somon, spre exemplu).

Apă, apă, apă – E vârsta la care micuţii se încântă imediat, la vederea unor alimente colorate. Printre acestea, din păcate, se numără şi sucurile garbogazoase, deloc uşor de evitat. Sfatul specialiştilor, însă, este ca micuţii să consume doar apă şi lapte, în niciun caz băuturi care conţin zahăr.

► Citeşte şi Noul ghid al sucurilor de fructe: cât mai puţin pentru copii, deloc pentru bebeluşi

Îmbunătăţirea sistemului digestiv – Dă-i micuţului alimente bogate în bacterii sănătoase, cum ar fi iaurturile greceşti. Bacteriile benefice pot produce vitamine prin transformarea lactozei în acid lactic care asigură o activitate optimă a tubului digestiv, oprind astfel microbii cauzatori de boli.

Asigură-i un somn bun – La această vârstă, copilul are nevoie, pe lângă cele 14 ore de somn, şi de 1-2 ore de odihnă, la prânz. Mai mult, nu uita de rutina de zilnică, pentru ca micuţul să se odihnească aşa cum trebuie, la orele la care trebuie.

Copilul la un an şi trei luni – Puterea jocului

Copilul poate învăţa extrem de multe lucruri, la această vârstă, iar metoda cea mai rapidă este prin intermediul jocului. Dezvoltarea fizică, emoţională, aptitudinile sociale, cognitive şi de limbaj depind foarte mult de jocurile în care cel mic se implică. Asigură-te că se joacă nu doar singur, ci şi cu alţi copilaşi, dar şi cu voi, părinţii.

Este important să te relaxezi şi să nu te mai gândeşti la dezordinea pe care o face. Este bine primită, pentru dezvoltarea lui. Joacă-te cu el, încurajează-l să aleagă el jucăriile, fii implicat în ceea ce faceţi şi vorbeşte cu el, folosind cuvinte clare, simple, pe care ulterior chiar să le imite. Faceţi diverse construcţii din piese de lego, vorbiţi cu păpuşile, cântaţi la instrumente muzicale etc. Copilul se va dezvolta armonios.

► Citeşte şi Jucarii potrivite pentru bebelusii intre 9 si 12 luni

Copilul la un an şi trei luni – Pragurile de dezvoltare

Pragurile de dezvoltare sunt importante, însă nu sunt literă de lege. Nu fiecare copil se dezvoltă în acelaşi ritm, aşa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă apar mici abateri.

La 15 luni, un copilaş trebuie să:

  • Înveţe să meargă
  • Rostească 4-5 cuvinte
  • Poată da paginile unei cărţi
  • Râdă la lucruri amuzante

La 15 luni, unii copilaşi pot:

  • Merge bine sau chiar alerga
  • Desena liniuţe
  • Spune nu şi da din cap negativ
  • Cânte cântecele
  • Urmărească anumite direcţii

La 15 luni, unii copilaşi ar putea să:

  • Urce scări
  • Mimeze că te ajută la treburile casnice
  • Meargă cu spatele
  • Pună degetele la guriţă, spunând „ssssshhhh!”
  • Răspundă la întrebări prin gesturi

Deşi la un an şi 3 luni copilul este dornic să exploreze, ai grijă să nu îl suprastimulezi! Lasă-l să se joace atât simte!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!