Sari la conținut

Copilul ţipă în public? Metoda celor 4 S, care te va ajuta să îl opreşti

Momentele în care copilul ţipă nu sunt deloc confortabile şi nici uşor de evitat, mai ales dacă au loc în spaţiul public. Pe lângă faptul că sunetele atât de stridente reuşesc să ne distrugă orice urmă de calm, ne împing să facem faţă şi privirilor celor din jur, care parcă vor să ne comunice că ei deţin secretul absolut în calmarea copiilor, iar noi procedăm cu totul şi cu totul greşit.

Una dintre soluţiile pe care părinţii o găsesc rapid este să pună rapid mâna pe guriţa copilului, în speranţa că sunetele nu vor ajunge prea departe. Din păcate, însă, nu aceasta este soluţia;  nici temporară, nici de viitor.  „În primul rând, în acest mod copilului i se transmite mesajul că el este incapabil să se oprească singur şi, deci, are nevoie de intervenţia unui adult. În al doilea rând, copilul va înţelege că este în regulă să te foloseşte de putere, de faptul că eşti mai mare şi mai capabil, atunci când vrei să îi determini pe cei mai mici decât tine să îşi schimbe comportamentul după bunul tău plac – model comportamental care se va dovedi dăunător în special în relaţia cu fraţii sau cu prietenii mai mici”, explică Dr. Wendela Whitcomb Marsh, analist comportamental.

► Citeşte şi Cum poți trece peste un tantrum în public? Drew Barrymore are soluția!

Deci, ce este de făcut pentru a-ţi opri copilul din ţipat? Marsh propune metoda celor 4 S:

Stop – Opreşte-te – Opreşte-te din ceea ce faci şi acordă-i copilului atenţia cuvenită. De ce face aşa? E nervos? Supărat? Îi este foame? Îl doare ceva?

Squat – Apleacă-te la nivelul lui – Atunci când părintele se apleacă la nivelul copilului şi îl priveşte direct în ochi, îi transmite acestuia mesajul că probleme lui sunt importante şi îl ajută să se simtă apreciat. Nu este nevoie să îl priveşti, însă, insistent şi, categoric, nici urât. Doar uite-te în ochişorii lui.

Shhhh! – Vorbeşte-i în şoaptă – Acum, este momentul să zâmbeşti, să nu fii deloc agitată şi să îi vorbeşti copilului cât mai încet, poate chiar în şoaptă. Nu doar că îi va modela discursul copilului, în viitor, ci îl va determina „să ţipe mai uşor”, pentru a putea auzi ce ai de spus.

Sing – Cântă – Dacă micuţul este încă inconsolabil, poţi încerca să îi cânţi. Un cântec cunoscut îl poate avea efect calmant rapid.

Metoda celor 4 S poate fi aplicată oriunde, dar dacă îl poţi lua temporar pe copilul din locul în care i-a provocat stres, este cu atât mai bine. Dacă, însă, sunteţi în avion sau în oricare alt loc ce nu poate fi părăsit, atunci ai grijă ca cel mic să stea confortabil şi tu să te poţi apleca la urechea lui, pentru a-i vorbi şi a-i cânta. Copilul are nevoie să se simtă iubit, să găsească afecţiunea şi iubirea de care are nevoie în astfel de moment. Şi nu îţi face griji cu privire la ceilalţi oameni din avion: au mai auzit copii plângând şi au supravieţuit! Până la urmă, tu ai o obligaţie faţă de propriul copil, nu de ceilalţi călători. Poate unii dintre aceştia vor crede că îţi vei răsfăţa copilul, comportându-te astfel, dar trebuie să ştii că este o mare diferenţă între a-i permite copilului să facă ce vrea şi a da dovadă de empatie, la nevoie. Un copil care are încredere în părintele lui se va calma mult mai rapid.

► Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie

Cu toate acestea, ştim că nu întotdeauna este uşor ca teoria să fie pusă în practică. Aşa că, dacă deja ai apucat să îi acoperi guriţa copilului, aşteaptă până vă calmaţi, poate chiar o zi-două, şi deschide din nou subiectul acestui episod. Explică-i celui mic faptul că îţi aminteşti că ai procedat aşa, că îţi pare rău că ai făcut-o, că nu ţi-a plăcut nici ţie şi ştii că nici lui. Şi… înarmează-te cu răbdare pentru o dată viitoare!

„E greu să fii în spaţiul public când cel mic începe să ţipe”, spune Marsh. „Ai impresia că toţi ceilalţi te judecă. Nu uita, însă, că această ieşire este a copilului, nu a ta şi că, mai mult de atât, copilul nu o face intenţionat şi nici cu scopul de a face rău cuiva. Este mic şi aşa ştie să se adapteze vieţii”, explică specialistul.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!