Sari la conținut

Cum ajutăm copilul în lupta cu rinita. Sunt bune tratamentele homeopatice?

Toamna este aici şi aduce cu sine, pe lângă bucuria fructelor proaspete şi a peisajelor superb pictate, temperaturi mai scăzute, variaţii termice şi modificări de presiune atmosferică - condiţii „numai bune” pentru a favoriza apariţia infecţiilor respiratorii virale.

Copiii, în special cei de vârstă mică, sunt mai expuşi decât adulţii la infecţiile respiratorii virale ce se manifestă sub formă de răceală sau de gripă, din cauza sistemului imunitar dezvoltat incomplet.

Ştiai, spre exemplu, că numărul de consultaţii medicale anuale aferente unei răceli este de 15.000.000? Şi că, în medie,  copiii de la 6 luni până la 7 ani sunt afectaţi de 6-8 rinite sau răceli pe an?

Pornind de la definiţia din dicţionarul explicativ al limbii române, rinita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale de origine infecțioasă sau alergică, popular fiind cunoscută ca şi coriză sau guturai. Cuvântul işi are originile în limba franceza, „rhinite”. 

În fapt, banala rinită acută, numită coriza sau guturai, este o inflamaţie acută de tip cataral a mucoasei nazale. Agenţii etiologici sunt de natură virală.

Cum se transmite rinita la copii?

Transmiterea acestui virus se face prin contact direct şi aerogen: infecţia rămâne localizată în mucoasa naso-faringiana şi prin multiplicările virale se produc distrugeri celulare care favorizează suprainfecţia bacteriană.

Care sunt cauzele rinitei la copii?

Factorii predispozanţi pentru guturai  sau rinită acută sunt:

•    frigul,
•    poluarea atmosferică,
•    expunerea în medii aglomerate,
•    obstrucţia nazală,
•    oboseală fizică şi psihică,
•    malnutriţia.

Care sunt simptomele rinitei la copii?

În general, rinita debutează cu indispoziţie, senzaţie de frig, oboseală, cefalee, anorexie, uscăciunea foselor şi epifaringelui, prurit nazal, strănut, obstrucţie nazală. Ulterior apar rinoreea seroasă, lăcrimare, uneori hipoacuzie şi epistaxis (sângerarea nazală).

În perioada de stare, apare rinoreea mucopurulentă şi obiectiv se constată congestia şi hipertrofia mucoasei nazale cu prezenţa de secreţii abundente pe planşeul foselor nazale.

Evoluţia este de obicei spre vindecare în 9 - 12 zile.

Rar pot apărea complicaţii auriculare, sinuzale, oculare (conjunctivite), faringiene, traheobronsice.

Ce facem în astfel de situaţii? Cum ajutăm copilul?

Pentru a te ajuta în lupta cu rinita copilului, sfatul nostru este să te apleci cât mai mult asupra tratamentelor homeopatice, măcar pentru a afla cât mai multe informaţii -  în cazul în care ești rezervată.

Homeopatia este o metodă terapeutică care nu îi face niciun rău copilului ci, dimpotrivă, poate trata eficient o mulţime de afecţiuni. Substanțele din care provin medicamentele homeopatice sunt în mare parte din natură – şi asta pentru că atunci când a apărut homeopatia, aceasta era singura sursă de tratament.

Medicul specialist ORL, Sorin Dan Cadar, răspunde la câteva întrebări de interes cu privire la rinita la copii:

Care sunt patologiile frecvente in cazul copiilor? Cazuri, exemple concrete unde se administrează tratament homeopatic în practică?

“În pediatrie, cazuistica cea mai frecventă  în care Homeopatia este o metodă terapeutică de prim rang, sunt majoritare 3 categorii, dintre care incontestabil  afecţiunile tractului respirator sunt cel mai des întâlnite:

Afecţiunile tractului respirator:
•    rinite,
•    rinoadenoidite,
•    faringite,
•    otite,
•    amigdalite,
•    traheite,
•    traheo-bronşite,
•    bronşite,
•    pneumonii
•    după 6 ani, de sinuzite.

Adică, într-un limbaj uzual: nas înfundat, muci în nas şi în gât, usturimi sau dureri de gât, durere de urechi, tuşe, febra, etc.

Adevărul este că orice afectare a aparatului respirator începe cu rinită. Dacă nu se intervine la timp, rinita se complică şi dă naştere la celelalte afecţiuni "în jos şi în lateral". Dacă se intervine în timp util, tratamentul homeopatic este, de cele mai multe ori, singurul tratament necesar şi suficient pentru vindecarea şi stoparea complicaţiilor descendente şi laterale. Oricum, în patologia otică, tratamentul homeopatic este mult mai eficient şi "curat", comparativ cu tratamentul convenţional. Homeopatia este o soluție mai mult decât  interesantă pentru a ajuta copilul să se vindece.

Expresie a unei reacții de apărare naturală a organismului pentru a prinde un virus care ne invadează corpul prin mucoasa nazală, homeopatia prin diferite medicamente homeopatice îl poate însoți pe copil în diferitele etape ale răcelii: împotriva nasului care curge, nasului înfundat și febrei, poţi recurge, pentru copil, la un tratament reprezentat de medicamentele homeopatice. La primele simptome, discută cu pediatrul, care te va sfătui ce tratament homeopatic este potrivit pentru simptomele micuţului.

Medicul poate prescrie, de asemenea, un tratament pentru a reduce urmările oricărei forme de rinită. Tratamentul homeopatic în aceste afecţiuni prezintă o eficacitate demonstrată de studii clinice, nu sunt înregistrate efecte secundare şi nu interacţionează cu alte medicamente, nu provoacă somnolenţă şi nu provoacă uscarea mucoasei bucale.

„Medicina este una și indivizibilă. Ea există, deoarece Hippocrate a transformat-o într-un domeniu alimentat de umanism, știință, și etică. Medicamentele homeopatice sunt printre soluțiile disponibile acum profesioniștilor din domeniul sănătății. Peste 400. 000 de medici le folosesc zilnic.

Laboratoarele homeopatice caută să pună la dispoziția profesioniștilor din domeniul sănătății și a pacienților medicamente eficiente care nu sunt iatrogene, sau cu alte cuvinte, fara toxicitate.

Homeopatia ofera răspunsuri concrete, uneori unice, în multe domenii: infecții ORL, dureri in timpul sarcinii , stres, simptome de gripă, boli cronice, tulburări de somn, alergii sezoniere, etc.” – Christian Boiron, Director General al Laboratoarelor BOIRON.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!