Sari la conținut

Cum avem grija de pielea copiilor iarna. Sfaturile specialistului

Pe timp de iarna, pielea prichindeiilor necesita o atentie speciala, mai ales din cauza variatiilor de temperatura la care ii expunem prin trecerea din mediul exterior la cel interior. De asemenea, si albul zapezii ii poate afecta la fel de tare. Tocmai de aceea, copiii au nevoie de o ingrijire speciala. Iata care sunt recomandarile Amailei Anghel, medic specialist dermatovenerologie.

- Ce efecte poate avea frigul asupra tenului celor mici?
Iarna, pielea copiilor nostrii deopotriva necesita atentie speciala din cauza variatiilor de temperatura la care ii expunem prin trecerea din mediul exterior cu temperaturi reduse in aceasta perioada in interior, unde temperaturile sunt peste 20 grade Celsius iar umiditatea este redusa. Din cauza acestui aspect pielea este deshidratata, uscata, uneori sensibila si pot aparea leziuni pe tegumentul copiilor, ce impun o ingrijire speciala, uneori la recomandarea medicului specialist.

- Care sunt cele mai frecvente afectiuni care pot aparea din cauza temperaturilor scazute?
Cea mai frecventa afectiune intalnita in aceasta perioada este puseul de dermatita atopica, ce se manifesta prin leziuni rosii, cu descuamare, pruriginoase, ce se pot complica cu fisuri dureroase si sangerare localizata, daca sunt ignorate. De cele mai multe, ori parintii cunosc contextul clinic si trebuie sa evite expunerea prelungita la frig, precum si variatiile de temperatura, iar ingrijirea tegumentului trebuie sa fie adaptata in acest sens. In situatii extreme, prin expunerea prelungita la frig, copiii, in special pentru primii ani de viata, pot suferi reactii severe precum degeraturi la nivelul extremitatilor si hipotermie, din cauza incapacitatii acestora de termoreglare.

- Cum pot fi ele tratate acasa?
Tegumentul copiilor atat in stare de sanatate cat si al celor cunoscuti cu dermita atopica are nevoie de ingrijire speciala, prin utilizarea unor produse de igiena blande, cu evitarea detergentilor agresivi si a spalatului frecvent, iar de cele mai multe ori este nevoie de lotiune/crema emolienta pentru refacerea filmului hidrolipidic cutanat, cu important rol protector. Leziunile deja instalate au nevoie de solutii medicale cu uz topic, la indicatia medicului specialist. Degeraturile ce pot aparea la nivelul extremitatilor trebuie tratate in urgenta pentru restabilirea ulterioara, integral, a functionalitatii la acest nivel. Hipotermia impune masuri de urgenta, cu spitalizare si asistenta medicala permanent in primele zile.

- In ce moment trebuie mers la medic?
Parintii trebuie sa apeleze la medicul specialist in situatiile de urgenta mai sus mentionate (degeraturi, hipotermie) sau cand apar leziuni cutanate, persistente, deranjante, non remisibile la atitudinile de ingrijire uzuale, cu simptomatologie asupra nou-nascutului (jena, durere manifestate prin irascibilitate, planset).

- Bebelusii au nevoie de ingrijiri speciale. Care sunt acestea?
Intr-adevar, tegumentul bebelusilor are nevoie de atentie speciala, el trebuie deopotriva imunizat, pentru a face fata mediului exterior, deloc steril si de alta parte protejat.
Inca de la inceput, parintii trebuie informati asupra spalatului excesiv, cu sapun/gel dus (detergenti) agresivi sau folosirea frecventa a servetelelor umede, poate sa conduca la aparitia eritemului fesier, caracterizat prin roseata intensa, uneori fisuri, senzatie jena sau chiar durere locala. De aceea se recomanda folosirea apei simple, rareori a sapunurilor blande, urmata de aplicarea unei creme emoliente si restructurante local.

O importanta majora in asigurarea unui mediu sanatos sugarului, este mentinerea unei temperaturi optime a camerei acestuia, care nu trebuie sa depaseasca 24 grade Celsius si folosirea unui umidificator de camera, pentru a evita atat problemele respiratorii cat si cutanate, datorate deshidratarii.

- Medicii recomanda sa nu punem fular la gura si peste nas copiilor nostri. Pe langa complicatiile aparatului respirator, ce probleme pot aparea la nivelul pielii in acest caz?
Intr-adevar, trebuie evitata supraincalzirea anumitor zone, cu expunerea intermitenta la temperature reduse si anume evitarea variatiile mari de temperatura. La nivelul tegumentului pot aparea mai usor leziuni precum eritem (roseata) remisibil dupa incetarea expunerii pana la chiar degeraturi. Regula generala este sa ne imbracam copii precum noi, adultii, menajandu-i asupra mediului exterior, dar evitand protejarea excesiva a anumitor zone.

- Exista si cazuri extreme, in care apare degeraturi ale degetelor de la maini, in special. Care sunt primele masuri de ajutor pe care trebuie sa le aplice parintii?
Prima masura este de incalzire a acestei zone, cu articole vestimentare, fara a se utiliza surse directe de caldura (focul, apa calda) si fara frictiune asupra zonei afectate deoarece poate leza suplimentar tesutul. In situatii usoare apar furnicaturi si senzatie de arsura ce traduc repermeabilizarea tesuturilor, cu vasodilatatie si reluarea fluxului sanguin. Pentru cazurile grave, cu flictene, sau alte modificari severe se impune adresarea catre un service medical specializat.

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!