Sari la conținut

Cum ne ajutăm copiii să treacă prin varicelă și bolile copilăriei

Nu cred că sunt singura mamă care intră în panică atunci când copilul este bolnav. Nu neapărat pentru boala în sine. Pentru asta mergem la doctor, îi dau tratamentul prescris și în câteva zile se rezolvă. Pe mine însă mă copleșește starea care însoțeste bolile. Moleșeala, mârâiala, nervozitatea, plânsul. Cred că vă e familiar sentimentul de neputință. De aceea mă consider o mamă norocoasă, pentru că Ana nu a făcut până acum niciuna din bolile copilăriei. Recunosc că cel mai teamă dintre toate îmi este de varicelă. Știu de la prietenele mele cât s-au chinuit cu copiii. Mâncărimi, plăgi deschise de la scărpinat, teama mămicilor să nu facă infecție, disconfortul și plânsul celor mici.

Pentru că în ultimii doi ani de grădiniță, la Ana în grupă sau în grupele vecine a fost epidemie de varicelă, m-am pregătit atunci cu toate informațiile necesare, atât pentru ameliorarea simptomelor bolii, cât și pentru îmbunătățirea stării psihice a copilului. Pentru că suntem în sezon cu risc crescut de îmbolnăvire, împărtășesc cu voi informațiile adunate.

Discutați cu copilul despre boli, nu îi ascundeți realitatea, dar povestiți-o pe înțelesul lui. Din dorința de a-i proteja, avem tendința să le ascundem copiilor ceea ce credem că i-ar putea afecta.

Ajutăți-l să își depășească frica. La noi au funcționat bine poveștile. Când au fost cazurile de varicelă la ea la grădi, Ana a venit acasă foarte speriată. Auzise de la doamnele îngrijitoare că sunt copii bolnavi, că au bube urâte și se scarpină, că îi ustură și fac răni. Au fost controlați de doamna asistentă, dar nimeni nu le-a explicat pe îndelete despre ce este vorba de fapt. Ca să o liniștesc, am inventat repede o poveste despre un iepuraș care mergea la grădiniță și era foarte fericit acolo, se înțelegea bine cu colegii și educatoarele și îi plăcea mult să facă activități și să participe la competiții sportive. Într-o zi, iepurașul a început să se simtă rău. Avea o stare de moleșeală, îl durea capul și parcă toată blănița îl mânca. Mama l-a dus la doctor și acolo a aflat că are varicelă. A doua zi, bietul iepuraș era plin de bube și se scărpina zor nevoie, așa că a primit rapid porecla de

Scărpinici. Mama iepurașului era însă foarte informată, și pentru că a auzit ea că la farmacie se găsesc tot felul de produse care pot ușura mâncărimile și pot vindeca mai repede boala, l-a tratat rapid pe micul Scărpinici, care a scăpat rapid de scărpinat și de bubițe și a putut să se întoarcă la școală și la joacă cu prietenii lui. Povestea a ajutat-o pe Ana să fie mai pregătită pentru o eventuală îmbolnăvire.

Nu folosiți remedii băbești moștenite din bătrâni. Spirtul sau tot felul de unsori despre care auziți sau citiți pe internet, pot constitui adevărate pericole pentru sănătatea copiilor. Ele pot determina iritații suplimentare ale pielii, arsuri, alergii și exact de asta mai aveti nevoie, peste disconfortul dat de erupție. De asemenea, nu administrați medicamente sau antibiotice. Boala trebuie lăsată să evolueze normal.

(...)

Citește mai mult pe www.pisicapesarma.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!