Sari la conținut

Cum să disciplinezi un adolescent. Cele mai eficiente metode

A-ţi disciplina copilul încă de la cele mai fragede vârste este cea mai bună strategie de a-i seta comportamente, stiluri de viaţă şi obiceiuri sănătoase, chiar şi pentru toată viaţa. Cu toate acestea, chiar şi un copil disciplinat poate adopta un comportament neobişnuit, rebel, în perioada adolescenţei.

Ce este de făcut când copilul experimentează primii fiori ai dragostei, când îşi strigă sus şi tare independenţa şi când disciplina pare să pe fie o linie paralelă cu dorinţele lui?

Iată care sunt cele mai eficiente metode de a-ţi disciplina copilul adolescent:

1. Fii respectuos

Adolescenţii resimt tranziţia de la copil la adult dintr-o perspectivă puţin diferită de a noastră, a părinţilor, iar în majoritatea cazurilor ei cred că deja sunt egali în drepturi cu adulţii în toată firea. De aceea, ei cred că este de cuviinţă să adopte, întotdeauna, comportamentele şi atitudinile specifice adulţilor. Acum, mai mult ca oricând, este foarte important să creaţi un mediu în care respectul, empatia şi înţelegerea să fie litere de lege.

  • Dacă ai ţipat la copilul tău dintotdeauna, acum este momentul să încetezi, mai mult ca oricând. Altfel, te vei trezi cu un copil care ţipă la fel ca tine şi nu… nu vei avea cum să opreşti acest comportament fără ca tu însăţi să renunţi la el.
  • Nu vei câştiga interesul şi respectul copilului tău ţipând la el. Poate doar atenţia lui, dar acest lucru nu este de ajuns.
  • Odată ce vei înceta cu ţipatul, vei vedea că ai creat un mediu în care eşti ascultat mult mai mult decât înainte. Poate că nu îşi va schimba comportamentul imediat, dar măcar va ajunge la urechile lui ce îţi doreşti de la el.


2. Exprimă-ţi clar aşteptările

Nu te aştepta ca adolescentul din faţa ta să îţi ghicească dorinţele.
Discutaţi despre ceea ce este important atât pentru tine, cât şi pentru el.

  • Spune-i clar cum şi de ce vezi tu lucrurile într-un anumit mod (poate este vorba despre tradiţii, despre comportamente înrădăcinate de-a lungul a mai multor generaţii), dar ascultă-l şi pe el. Poate vede totul diferit, dar nu neapărat greşit. Încearcă să înţelegi.
  • Setează aşteptări clare şi realiste. A-ţi dori ca el, la 17 ani sau la vârsta pe care o are, să vină acasă în fiecare zi la cel târziu 8 seara… este puţin cam mult.


3. Sprijină-l

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru copilul tău este să fii în preajma lui. Relaţia cu el se va îmbunătăţi numai dacă vei fi lângă el zi-noapte. Ori de câte ori te pune în faţa unei noi provocări, respiră adânc şi urmează aceşti paşi:

  • Încearcă să înţelegi de ce are nevoie copilul tău.
  • Depăşeşte-ţi puţin rolul de părinte. Dacă cel mic are nevoie de un mentor, fii acolo. Dacă are nevoie de un prieten, ascultă-l.
  • Învaţă să jonglezi cu rolurile, pentru el. Sprijină-ţi copilul în luptele pe care le duce în aceşti ani grei.

4.    Fă-l responsabil pentru acţiunile sale.

Bineînţeles, acest  lucru nu înseamnă să îi reproşezi ori de câte ori greşeşte. Trebuie să găseşti o cale prin care el să înţeleagă care este diferenţa dintre bine şi rău. Iată cum:

  • Focusează-te pe prezent.
  • Dar nu uita să îi arăţi care ar putea fi repercusiunile pentru deciziile pe care le poate lua. Arată-i alternative, prezintă-i riscurile. Nu îi impune, însă, alegerile. Dă-i idei, nu sarcini de îndeplinit.


5.    Ajută-l să înveţe din greşelile trecutului

Din nou, acest lucru nu înseamnă să sari pe el cu reproşuri sau, cu atât mai puţin, să îl faci de râs în faţa celorlalţi. Urmează cu atenţie regulile de aur ale comunicării cu un adolescent:

  • Întreabă, nu veni cu presupuneri.
  • Gândiţi-vă împreună la ce s-a întâmplat şi unde s-a greşit, de s-a ajuns în acel punct.
  • Ajută-l să vadă şi alte posibilităţi şi soluţii la care ar fi putut apela, pentru a nu se ajunge aici.


A fi părinte nu este deloc uşor, mai ales când ai de susţinut un adolescent. Important este să reuşeşti să legi cu el o prietenie de-o viaţă.
Fii mentorul lui, modelul lui. Fii acea persoană la care copilul să se uite cu admiraţie. Ţine-l de mână ca pe un prieten, nu ca pe copilul tău. Aşa îl vei putea disciplina şi ajuta să ajungă un adult de care să fie mândru şi el, şi tu.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!