Sari la conținut

Decalogul copilăriei

Suntem ceea ce suntem datorită copilăriei noastre. Sau din cauza ei, depinde de norocul pe care l-am avut sau nu l-am avut. Fie că ne place sau nu, tot ceea ce am experimentat în prima etapă a vieții, ne influențează și ne afectează foarte mult. Uneori mult mai mult decât ne-am dori, alteori mult mai mult decât ne dăm seama.

Dar este foarte greu (ca să nu zic imposibil) să fii un adult echilibrat, fericit, liniștit, fără traume cunoscute sau nu, dacă nu ai fost un copil echilibrat, fericit, liniștit și n-ai avut o copilărie fără traume. Sigur, poți conștientiza că sunt lucruri care nu sunt ok (lucru valabil pentru toată lumea) și poți alege să „lucrezi” cu tine însuți. Dar și „bagajul” ăsta…e important cât de mare e, ce conține, când s-a umplut cu ce s-a umplut și tot așa.

► Citeşte şi Vrei să creşti un copil fericit? Iată ce poţi face pentru el

O copilărie frumoasă (un termen foarte larg și greu de definit, știu asta) poate nu este decisivă, dar contează enorm pentru restul vieții noastre. Așa că, după mine, un copil ar trebui să experimenteze de-al lungul primilor 18 ani de viață (vârstă acceptată ca momentul în care devii adult) în primul rând următoarele 10 lucruri:

1. Să fie iubit! Dacă părinții și adulții din viața unui copil nu-i pot oferi nimic altceva, e de ajuns dacă îi oferă iubire. Dacă nu ai timp de el, bani de jucării, posibilități să-i oferi alte lucruri, oferă-i toată dragostea de care ești în stare. Arată-i că-l iubești și spune-i că-l iubești. Fă-l să înțeleagă că, pentru tine, părintele său, este cel mai important om din această lume. Fără dragostea ta, va fi toată viața un zombie în căutare de iubire, niciodată satisfăcută, niciodată îndeajuns.

2. Să se joace. Joaca este cel mai bun instrument pe care îl avem la îndemână în perioada cât suntem copii. Prin joacă putem învăța lucruri, putem acumula informații, putem face față anxietăților și fricilor, putem să ne relaxăm. În plus, multe studii arată că limbajul pe care copiii îl înțeleg și îl acceptă cel mai ușor este limbajul jocului. De câte ori n-am fost într-un parc plin de copii care se joacă și nu am simțit energia degajată acolo? Iar un copil care se va juca mult are șanse mari să devină un adult care va continua să se joace, ceea ce este un lucru grozav.

(...)

Citeşte mai mult pe celmaibuntata.ro

Sursa foto: Pixaby
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!