Sari la conținut

Despre cutremur, pe înțelesul prichindeilor. Ce explicații trebuie să dea părinții

Potrivit statisticilor, în România, la fiecare 100 de ani, au loc două sau trei cutremure mari, adică de peste 7 grade pe scara Richter. În acest moment, copiii află noțiuni despre cum trebuie să reacționeze în caz de cutremur în timpul școlii ori din ce le povestesc părinții. Însă cum le explicăm prichindeilor mai mici, de grădiniță?

Pentru că în Europa, în special în Italia, au loc tot mai multe cutremure de mare magnitudine în ultima vreme este firesc ca mass-media să discute intens subiectul. Chiar dacă în România astfel de fenomene sunt frecvente, având însă o intensitate mică, potrivit statisticilor, la fiecare 100 de ani, în țara noastră au loc două sau trei cutremure mari, adică de peste 7 grade pe scara Richter. Prin urmare, e bine să știm cum trebuie să reacționăm și să acționă în astfel de situații.

Dacă noi, adulții, cunoaștem cât de cât unele noțiuni, la fel și copiii de școală, ce se întâmplă cu prichindeii între 3 și 5 ani? Ce-i drept, în caz de cutremur, sunt multe șanse ca ei să fie alături de adulți responsabili. Dar un cutremur nu poate fi anticipat, se poate întâmpla în orice moment: ziua, noaptea, pe drum, la grădiniță, în parc... Și există la fel de multe șanse ca cei mici să fie singuri în cameră ori afară, în curte, dacă stai la casă.

Ultimul mare cutremur la noi în ţară a avut loc în martie 1977 şi a provocat moartea a peste 1.500 de oameni, printre care și copii. O parte din aceştia au murit pentru că nu au ştiut ce să facă în cele câteva zeci de secunde ale cutremurului. Unii au fugit pe scări sau au sărit de la etaj. Alții au fost loviți de diverse obiecte grele. Tocmai de aceea este bine să le explicăm copiilor ce este un cutremur și cum ar trebui să procedeze într-o astfel de situație, indiferent de vârsta lor.

Ce este un cutremur, mai exact? Este o deplasare violentă a rocilor la adâncimi mari, în interiorul pamântului creând deplasări subterane sau la suprafața pământului și rezultând vibrații ale pamântului ce se transmit la clădiri.

Ce se întâmplă în timpul unui cutremur? Simţim că se mişcă pământul sub picioare sau că se clatină clădirea în care ne aflăm. Iar acesta este un lucru pe care ar trebui să-l explicăm prichindeilor. Fie că apelezi la video-urile de pe YouTube ori improvizezi un mic cutremur pe canapea ori în pat, zgâlțâindu-i pe copii sau participi la ateliere de genul celor organizate, de exemplu, în Orășelul Cunoașterii. Andreia Petcu, cofondator Asociația Pro Cunoaștere și un membru de bază al echipei Orășelul Cunoașterii, ne-a dat câteva detalii: „Organizăm ateliere atât în Orăşel cât şi la grădiniţe. Pentru pregătirea și înțelegerea felului în care reacționăm în cazul unui cutremur, facem un atelier în cadrul căruia cu ajutorul unei portocale le explicăm celor mici cum se mișcă plăcile tectonice. Iar ca activitate practică copii realizează o platformă mobilă cu arcuri pe care construiesc din cuburi diverse structuri pe care le urmăresc cum se comportă în cazul oscilațiilor verticale şi laterale. În acest fel înțeleg de ce trebuie să se adăpostească, unde anume etc”.

Poate, însă, nu ai cum să ajungi prea curând la un astfel de atelier. Prin urmare, după ce îi explici prichindelului tău cam ce se întâmplă în momentul unui cutremur, ar fi bine să-i spui și ce trebuie să facă.

În primul rând, pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge. Așa că cel mic trebuie să se ascundă cât mai repede sub o masă, sub un birou sau o piesă solidă de mobilier și să se țină bine de aceasta, în cazul în care cel mic se află acasă în momentul producerii cutremurului, însă este singur în cameră din diverse motive: tu ori bona sau bunica sunteți la toaletă sau în bucătărie. De asemenea, îi poți arăta o grindă din casă, unde se poate adăposti în poziția ghemuit, încercând pe cât posibil să-și protejeze capul și fața.

Cel mic trebuie să înțeleagă că nu are voie să iasă afară, pe balcon, ori să sară pe fereastră – în cazul în care locuiți la bloc, sau să fugă pe scări. De asemenea, este indicat să stea departe de geamuri, uşi de sticlă, sobe, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt!

Ce trebuie să facă după cutremur? Să nu se aproprie de aragaz ori întrerupătoare, să te strige pe nume pe tine ori pe adultul alături de care se afla înainte de cutremur și, dacă a învățat deja cifrele, să apeleze 112. Asta în cazul în care tu sau adultul însoțitor este în stare de inconștiență. Și să știe să comunice dispecerului care îi răspunde cum il cheamă, unde locuiește și să-i spună că mami ori buni e în pericol.

Știu, sună înspăimântător, iar în acele momente e greu de prevăzut cum se va purta prichindelul tău. Și, ca să nu-l sperii foarte tare povestindu-i toate acestea, poți apela la joc. Prin joc, copiii învață cel mai bine. Eventual, după ce urmăriți împreună un video pe YouTube sau după ce participă la un atelier dedicat, puteți să simulați acasă ce trebuie să facă în caz de cutremur.

Iată, mai jos, câteva video-uri de pe YouTube care te pot ajuta:

 

 

Sau, dacă ajungeți în excursie, la Londra, nu ratați Muzeul de Istorie Naturală, situat în aproprierea Muzeului de Știință, unde există o încăpere special amenajată, în care este simulat un cutremur. Astfel, vizitatorii pot experimenta la propriu ce se simte în timpul unui astfel de fenomen.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!