Sari la conținut

Discuția de 5 minute. Săptămâna 3. Despre relații sociale

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 3 – Despre relații sociale

Se spune despre om că este un “animal social” și, în consecință, nu poate trăi singur. Are nevoie de interacțiune socială, de recunoaștere, de prieteni. Nu degeaba nevoia de recunoaștere socială este trecută ca nevoie în celebra piramidă a lui Maslow.  Nici copiii nu fac excepție de la nevoia de apartenență socială, așa că este foarte important să abordăm cu ei subiectul relațiilor pe care le stabilesc în diferite medii unde acționează.

Luni

Vă sugerez să începeți cu relațiile de prietenie, din mediul în care copilul stă cel mai mult – la școală/grădiniță. Cu cine te înțelegi tu de la școală? Cu cine îți place să te joci? În această primă fază, vă recomand să abordați lucrurile mai ușor, urmând ca în zilele următoare să intrați în profunzimea lor. Vorbiți despre interacțiunile din pauze, despre jocuri sau pasiuni comune, despre copii în preajma cărora se simt bine. Oferiți exemple din propria copilărie sau din activitatea zilnică – colegi de serviciu,parteneri de afaceri, etc.

Marți

Majoritatea copiilor nu merg numai la școală, ci au și locuri în care interacționează cu alți copii, de cele mai multe ori de vârste diferite – la afterschool sau la activități extra-școlare, în grupurile voastre de prieteni cu copii, etc. De aici, apar mai multe cercuri de prieteni, mai multe relații sociale de îngrijit, ceea ce la un moment dat poate deveni derutant pentru copii. Deși aparent ei se împrietenesc foarte repede, pe măsură ce cresc, faptul că trebuie să schimbe mai multe roluri, le poate ridica probleme. Întrebări de genul Unde te simți tu cel mai bine? În care din cercurile de prieteni ești cel mai confortabil? Simți că trebuie să fii diferit, în funcție de copiii cu care te afli?, etc. vă pot ajuta să porniți o discuție despre rolurile diferite pe care le au copii – la școală, cu prietenii de familie, cu colegii de la diferite sporturi, unde apar și raporturi de competitivitate și în alte medii la care sunt expuși.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!