Sari la conținut

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Este o perioadă în care la școală s-au dat sau se dau evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și tezele, iar la școlile vocaționale se dau examenele și testările de final de an. Competițiile și concursurile de aptitudini sunt în floare și ele.  Ideea este că, sub o formă sau alta, copiii sunt puși în situații de competitivitate. Nu vorbim aici despre cât de benefică este competiția pentru copii, în ce condiții ar trebui competitivitatea încurajată sau nu. În unele cazuri este chestiune de alegere, dar în multe nu. Dacă alegem să nu ne trimitem copiii la concursuri sau competiții extrașcolare, nu îi putem feri de evaluările și examinările obligatorii. Ce putem face este să vorbim cu ei despre asta și să îi ajutăm să își identifice și să își exprime sentimentele în legătură cu asta.

Luni

Cum te simți în legătură cu testul/teza/evaluarea?  sau Cum te-ai simțit când le-ai dat?, dacă acestea s-au dat deja.  Ai fost relaxat(ă) , emoționat(ă), ți-a fost teamă?  Puteți lăsa copilul să numească emoțiile, dacă vă temeți că ați putea să i le induceți voi.  Îi puteți povesti și voi cum era când dădeați voi teste, cu ce sentimente mergeați, ce se petrecea înainte și în timpul testului.

►Citeşte şi Discuția de 5 minute, săptămâna 4. Despre relația cu școala

Marți

Te simți confortabil când ești pus în situația asta? Cum ai prefera să fii evaluat altfel? Este bine să îi explicați copilului că astfel de testări se fac doar pentru a verifica ce a învățat și ce mai trebuie să repete. Că nu se întâmplă nimic rău în urma lor, ci doar veți putea vedea unde mai sunt cunoștințe de îmbunătățit.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!