Sari la conținut

Dopul de ceara din ureche

Daca ti se pare ca exista mult prea multa ceara in urechile copilului si ai impresia ca nu o poti curata iti dam cateva informatii pentru a intelege despre ce anume este vorba.

 

Ce determina formarea dopurilor de ceara in urechi?

Chiar daca nu iti place sa vorbesti depre acest subiect, ceara, cunoscuta si sub denumirea de cerumen, joaca un rol important in a pastra urchea curata si sanatoasa. Glandele ceruminoase din urechi secreta ceara pentru ca aceasta sa retina murdaria, praful si alte particule, care ar putea ajunge pana in urechea interna si provoca probleme.

In mod normal, ceara se acumuleaza, se usuca si se deplaseaza catre partea exterioara a urechii, de unde este eliminata. In acest proces, retine particulele ce intra in ureche, le inglobeaza, si le elimina. Cateodata, se acumuleaza mai repede decat poate fi evacuata si devine o problema.

 

Dopurile de ceara pot influenta acuitatea auditiva?

Sigur. Cand canalul auditiv are un dop de ceara, auzul va fi estompat (fluidul retinut in urechea medie poate provoca pierderea auzului, inainte sau dupa o infectie a urechii)
 

Cum poti sti daca problemele de auz ale bebeluslui sunt determinate de un dop de ceara sau de o infectie?

Cateodata e greu de spus, pentru ca un copil cu un dop de ceara isi va freca urechea, va trage de ea ca si cum ar avea o infectie.

In orice caz, o acumulare de ceara nu va provoca febra sau somn nelinistit, manifestari asociate cu infectiile. Daca in urechea bebelusului e o mare cantitate de ceara, iti vei putea da sema daca ii privesti urechile. E posibil sa observi o usoara scurgere maronie sau galbena. Daca esti ingrijorata, fa-ti o programare la pediatru pentru un consult de specialitate.

 

Cum scapi de acumularile de ceara?

Poti indeparta ceara din urechi inclinand capul copilului astfel incat urechea cu problema sa fie orientata in sus astfel incat sa ii poti administra picaturi speciale. Pune o cantitate suficienta astfel incat urechea sa fie plina. Dupa aceasta, va trebui sa tii copilul nemiscat pentru 5 minute inainte sa il intorci si sa lasi lichidul sa se scurga impreuna cu ceara.

Pentru cele mai bune rezultate, incearca aceasta metoda cat el inca doarme. Poate va trebui sa repeti procedura o data sau de doua ori pe zi, pentru a scapa de toata ceara. Intreaga procedura va fi mai putin traumatizanta daca o faci acasa. Dar daca iti este imposibil sa iti tii copilul nemiscat cateva minute poti cere pediatrului sa faca el procedura.

Nu folosi betisoare de urechi sau ale obiecte mici pentru a le curata.

Sursa foto
 

Ce poti face pentru a preveni acumularea dopurilor de ceara?

Din moment ce glandele din urechile bebelusului nu vor mai produce atata ceara daca nu exista nici un corp strain in canalul auditiv, ai grija ca bebelusul sa nu isi bage obiecte mici in urechi. De asemenea, ceara devine mai densa oricand o persoana este deshidratata, asa ca asigura-te ca bebelusul primeste suficiente lichide. Cu putin noroc, singura ceara de care va trebui sa te ocupi va fi cea de la lumanarile de pe tortul aniversar.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!