Sari la conținut

Eliminarea evaluărilor naționale la gimnaziu. Manualele vor fi evaluate şi revizuite

Evaluarea la clasa a II-a şi a IV-a se susţine din anul 2013, iar în fiecare an sunt aproximativ 200.000 de elevi care dau acest examen. Ministrul Educației își dorește să elimine acest examen și a anunțat că manualele vor fi evaluate şi revizuite.

Evaluarea la clasa a II-a şi a IV-a se susţine din anul 2013, iar în fiecare an sunt aproximativ 200.000 de elevi care dau acest examen. El este văzut că o ocazie pentru cei mici, şi profesorii lor, de a revizui ce au învăţat de-a lungul anului, fără să conteze într-un fel în traseul lor şcolar viitor. Potrivit portalinvatamant.ro, Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, vineri, că evaluările naţionale ar trebui eliminate până la gimnaziu, deoarece "îi stresează şi îi sperie pe copii". De asemenea, ministrul a anunţat că manualele vor fi evaluate şi revizuite.

În prezent, prima evaluare naţională se face la clasa a II-a, elevii având de susţinut trei probe: citit, scris şi matematică. A doua evaluare are loc la finalul clasei a IV-a.

"Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităţilor de gândire. Deci, omul se dezvoltă şi creierul, din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă şi abia după-aceea este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă nişte teste de genul acesta.
Trebuie să prelungim, dacă vreţi, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învăţământul primar şi să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obişnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează şi îi sperie pe copii", a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, într-un interviu acordat la Europa FM.

"Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu (...) Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a", a mai declarat ministrul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!