Sari la conținut

Este posibil ca administrarea suplimentară, în doze înalte, a vitaminei D să prevină mai bine apariţia răcelilor la preşcolar?

Vine iarna şi aduce cu ea teama părinţilor din lumea întreagă: virozele copiilor! De la alimente sănătoase, până la medicamente pentru întărirea imunităţii şi suplimente de vitamine – toate îşi fac loc pe lista de arme ale părinţilor, prin care încearcă să îşi ţină copiii departe de răceli şi de gripe. 

Din păcate, însă, în încercarea disperată de proteja copilul, părinţii apelează la tot felul de tratamente, uneori combinate greşit sau folosite în exces. Este şi cazul administrării suplimentare vitaminei D, esenţială pentru sănătatea muşchilor, pentru echilibrul glandelor, pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru întărirea imunităţii.

Deşi, în mod normal, vitaminele sunt substanţe care trebuie să provină din alimentaţie şi pe care organismul nostru nu le poate „fabrica“ singur, vitamina D este diferită de celelalte, deoarece mecanismul său de activare este unic. Cea mai bună sursă de vitamina D o reprezintă radiaţiile ultraviolete. Dar pentru că în sezonul rece soarele nu ne mai poate asigura necesarul de vitamina D, specialiştii ne recomandă să ne suplimentăm aportul printr-o alimentaţie bogată în această vitamină şi prin administrarea de suplimente alimentare.

Spitalul Virtual pentru Copii atrage însă atenţia, în urmă unui studiu nou apărut, că administrarea unei doze înalte de vitamina D, peste cea zilnică recomandată, nu aduce niciun beneficiu imuntatii.

"Mai multe studii observaţionale au sugerat, în trecut, că ar putea exista o legătură între suplimentarea cu vitamina D şi un efect favorabil în prevenţia infecţiilor respiratorii la copilul mic, cu vârstă între 1 şi 5 ani. Aceste sugestii, din păcate, erau bazate doar pe observaţii. Nu exista niciun niciun studiu controlat care să dovedească ştiinţific acest fapt", explică dr. Mihai Craiu, pe Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru a răspunde la întrebarea " Este posibil că administrarea suplimentară a vitaminei D să prevină mai bine apariţia răcelilor la preşcolar?", între lunile septembrie 2011 şi iunie 2015 a fost desfăşurat un studiu canadian la Toronto. Acesta a inclus, în fiecare iarnă, un număr de peste 700 de copii cu vârste de 1 până la 5 ani, ce au primit vitamina D: o parte 400 UI/zi, cealaltă 2000 UI/zi. Toţi copiii erau perfect sănătoşi  şi au fost urmăriţi de un grup de medici de familie din Ontario, grup numit Target Kids!

Rezultatul? Copiii cu doză înaltă de vitamina D au avut în medie 1.05 infecţii pe iarnă, iar cei din grupul cu doză standard au avut 1.03 infecţii în acelaşi interval de observaţie.

Ce trebuie să înţelegem? “La copilul mic şi altfel sănătos, administrarea unei doze înalte, PESTE cea zilnică recomandată, nu aduce nici un beneficiu pentru "imunitate". Cu alte cuvinte, administarea suplimentară a vitaminei D nu îi ajută pe copii să răcească mai rar!” Dr. Mihai Craiu adaugă că, din punctul lui de vedere, “nu se recomandă suplimentar niciun tip de vitamină D  - naturală, bio, eco, de peşte sau de orice altceva. Doze normale şi ATÂT”.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!