Sari la conținut

Fereste-l de gripa si raceala

Nu te lasa impresionata de zilele ceva mai calde, epidemia de gripa pandeste, iar riscurile sunt mereu mari pentru cei mici. Cea mai buna solutie pentru evitarea gripelor sezoniere este vaccinarea si o buna conduita de viata, pentru ca a preveni este infinit mai putin complicat decat a vindeca. Cu alte cuvinte afla cum poti sa-l feresti de gripa si raceala.

Cateva simple actiuni, repetate cu incapatanare de catre parinti, copiilor, sau puse in practica de parinti, sunt un real ajutor pentru prevenirea si evitarea riscurilor imbolnavirilor. In plus toate acestea sunt masuri care contribuie la cresterea imunitatii copilului. 

1. Aer curat, camera aerisita. Dimineata, seara inainte de culcare si de inca doua ori pe parcursul zilei camera copilului, dar si toate incaperile casei trebuie aerisite.  Primenirea aerului este cea mai buna metoda pentru a evita contaminarea. Ventilatia naturala reduce bacteriile din aer si previne transmiterea lor de la o persoana la alta. In plus aerul curat se incalzeste mai repede.
 

 

2. Evita supraincalzirea casei. O temperatura generala in casa de 18-20 de grade este perfecta, iarna, indiferent de varsta copilului. Temperaturile ridicate in casa nu sunt garantia ca micutul nu raceste, ba chiar dn contra. Haine de casa, moi, calduroase, confortabile si curate sunt mai sanatoase decat 34 de grade in casa si un copil vesnic transpirat.

Afla totul despre somnul copilului

3. Umiditatea aerului este un detaliu extrem de important pe care multi il uitam. Calorifelele si incalzirea centralizata (alta decat cea cu lemne si foc in soba), usuca aerul, iar un aer uscat inseamna mucoase uscate care nu sunt capabile sa retina si sa anihileze agentii patogeni din aer. Umiditatea ideala este situata in jurul valorii de 60% si se poate pastra cu un prosop ud pe calorifer sau cu un vas de apa, asezat pe calorifer. Picura esenta de brad naturala in apa si aerul casei o sa fie proaspat si curat.

4. Buna hidratare a copilului. Mecanismele naturale de aparare ale organismului functioneaza pe baza de apa. Apa este esentiala pentru mentinerea mucoaselor umede, pentru o buna circulatie limfatica si pentru stimularea circulatiei limfocitelor. Deshidratatrea este ca o usa deschisa si o invitatie pentru bacterii si virusi. Sucurile de fructe, ceaiul de catina si macese, supa de pui si apa din belsug sunt obligatorii.

Anotimpurile reci si vitamina D

5. Un bun aport de vitamina C. Se stie ca vitamina C stimuleaza sistemul imunitar al organismului si activeaza procesele naturale de aparare ale organismului. In plus creste capacitea de reactie a celulelor in fata agentilor patogeni. Suc de portocale si portocale intregi, kiwi si un cel putin doua portii de legume in fiecare zi sunt secretul unei sanatati bune si al unui sistem imunitar activ.

6. Curata-i nasul. A-ti sufla nasul nu este o necesitate doar daca micutul este ract. Nasul copilului trebuie curatat periodic cu ser fiziologic de mucozitati si alte impuritati. Un nas curat inseamna o poarta ferecata pe unde bacteriile si virusi nu au acces.

Imunitatea copilului

7. Miscare in aer liber, in fiecare zi. O ora de miscare in aer liber este mai eficienta decat un vaccin! Miscarea este garantia unui copil sanatos. Orele de educatie fizica de la scoala si joaca in aer liber la gradinita sunt cele mai bune mijloace care sustin si intaresc imunitatea copilului.

8. Somn pe masura varstei. In timpul somnului organismul isi reface resursele de energie. In plus tot in timpul somnului copilul creste, iar mecanismele naturale de aparare se reorganizeaza si se pregatesc pentru paza si apararea ....  organismului in urmatorul interval de timp. Somnul sanatos poate sa previna, sa amelioreze si sa vindece mai repede suferinte virale, sa potenteze puterea antibioticelor si sa creasca imunitatea naturala a copilului.

Cum il scapi de raceala

9. Invata-l sa respire. Oxigen inseamna viata. Celele oxigenate sunt celule sanatoase. Respiratia si felul in care respiram este foarte importanta. Copilul mic reaspira cu burta, adica prin incordarea diafragmei. Pe masura ce cresc aceasta abilitate dispare. Adultul respira toracic si uita de avantajele repiratului cu diafragma, prin umflarea abdomenului. In timpul somnului respirata este sustinuta in principal de contractiile diafragmei. Cum inveti copilul sa respire corect? In joaca. Pune mana pe burtica lui si spune-i sa iti impinga mana in sus, tragand aer pe nas.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!