Sari la conținut

Indeamna-ti copilul sa picteze!

Implicarea in aceasta actiune aduce beneficii nemasurate dezvoltarii emotionale, sociale, cognitive si chiar fizice a copilului tau.

 

Conform volumului „Psihologia artei copiilor” (The Psychology of Children’s Art) scrisa de Rhoda Kellogg, in fiecare copil exista un impuls creator si fiecare dintre acestia trec prin aceleasi etape artistice atunci cand sunt incurajati in aceasta directie. Viteza cu care fiecare copil evolueaza artistic tine mult de disponibilitatea parintilor in aceasta directie.

Desi este experimentata de la varste fragede – prin simplele mazgalituri pe care copiii le fac pe diverse suporturi, prin desenele pe pereti, prin desenele cu degetele si palmele – pictura nu este una dintre aptitudinile favorite ale... parintilor. Probabil ca acestia nu o vad ca pe o perspectiva banoasa pentru viitorul copilului. Ca sa intelegi cat este de important ca pictura sa se afle in gratiile unui parinte citeste despre beneficiile pe care le aduce copiilor:

 

Pictura si dezvoltarea creativitatii

Copilul invata sa gandeasca liber (out of the box), sa rezolve in mod creativ problemele aparute. De asemenea, isi dezvolta un spirit critic curat si devine capabil sa hotarasca singur ce functioneaza si ce nu in diverse situatii de viata.

 

Pictura si dezvoltarea limbajului

Ca orice domeniu specializat, si pictura introduce in vocabularul copilului termeni noi – pe care, foarte probabil, nu i-ar fi invatat niciodata sau foarte tarziu in viata. Asta se intampla fie prin lectiile de pictura urmate, fie prin explicatiile date de parintii documentati, fie din discutiile cu alti copii interesati de subiect. De asemenea, s-a observat ca cei mici au tendinta de a povesti ceea ce au dorit sa exprime prin „opera de arta” realizata, astfel incat acest demers le stimuleaza mereu limbajul. Iar studiile au aratat ca copiii interesati de pictura si desen de mici sunt mult mai capabili, peste ani, sa construiasca povesti, sa nareze intamplari cu mai multa cursivitate si incredere in sine.

 

Pictura si dezvoltarea emotionala

Catharsisul despre care Aristotel vorbea se petrece si in cazul copiilor. Si acestia isi pot rezolva tensiunile emotionale prin pictura, se pot linisti, isi pot spune oful. Vopseaua poate materializa sentimentele copiilor in moduri in care ei n-au ajuns sa le exprime prin cuvinte, inca (si poate nu vor ajunge niciodata). Discutiile despre arta ascut in copil simtul estetic, nu numai in arta, dar si in viata, in general.

 

 

Pictura si dezvoltarea cognitiva

Pictura implica efectuarea unor sarcini cognitive in cazul copiilor, cum ar fi „experimentarea, explorarea relatiei cauza-efect, aptitudini de gandire critica si diferentiere vizuala”, spun Danko-McGee si Slutsky in lucrarea lor Preparing Early Childhood Teachers to Use Art in the Classroom („Pregatirea educatorilor copiilor de varsta mica pentru folosirea artei la orele de curs”, n.r.). In afara de asta, copiii obtin niste informatii foarte concrete si valoroase la cursurile de pictura, precum cele legate de culori, forme, marimi, texturi etc. De asemenea, pictura familiarizeaza copilul cu concepte importante in viata: planificare, gandire simbolica, rezolvare de probleme.

 

Pictura si dezvoltarea sociala

In primul rand, pictura genereaza in copil conturarea conceptului de sine. Apoi, il face sa se uite la ceilalti si il determina sa relationeze cu ei prin prisma pasiunii comune. Atelierele de pictura in grup promoveaza si munca de echipa, ii invata pe copii sa colaboreze, sa planifice lucrurile impreuna si sa aiba rabdarea sa-si astepte randul la ceea ce au de facut.

 

Pictura si dezvoltarea fizica

Miscarile unui copil lasat in voia picturii se rafineaza, capacitatea sa de coordonare ochi-mana creste, perceptia vizuala se imbogateste. De asemenea, abilitatile sale motorii de la nivelul mainii devin mai ferme. Dar cred ca cel mai mare beneficiu este dezvoltarea creierului si definirea functiilor specifice ale celor doua emisfere ale sale: dreapta pentru actiunile creative si emotionale, stanga pentru procesele logice si analitice. Iar pictura cere copilului sa-si foloseasca ambele emisfere si sa le interconecteze, ceea ce il face sa-si atinga adevaratul potential.

 

 

Te-am convins de minunile pe care le pot face niste pensule si un pic de culoare pentru copilul tau? Fa-i intrarea in aceasta lume prin atelierele organizate de Muzeul National de Arta al Romaniei in luna iulie: programele cu tema In atelierul artistului, desfasurate in cadrul expozitiei „De la Scoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase” deschisa la parterul Galeriei Nationale. Copiii vor putea afla cu ce lucreaza un artist, cum face asta si cum arata atelierul sau. Apoi, cei mici sunt invitati sa creeze ei insisi in atelierul muzeului. Totul dureaza doua ore, iar materialele folosite sunt oferite participantilor de catre muzeu. Iata care este programul atelierelor si pentru ce varste sunt recomandate:

  • Sambata, 5 iulie, ora 11:00, atelier pentru copii de 7-8 ani. Inscrierile se fac in perioada 30.06-03.07.
     
  • Duminica, 6 iulie, ora 11:00, atelier pentru copii de 4-6 ani. Inscrierile se fac in perioada 30.06-03.07.
     
  • Sambata, 12 iulie, ora 11:00, atelier pentru copii de 9-12 ani. Inscrierile se fac in perioada 07-10.07.

Costul participarii este de 15 lei, iar inscrierile se pot face la adresa de e-mail familii@art.museum.ro sau la numerele de telefon: 021/314 81 19 si 021/313 30 30, interior 923.

 

Sursa foto articol: educationarticle.net

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!