Sari la conținut

La ce varsta vine ciclul

Daca esti mama de fetita atunci probabil ca stii ca in jurul de varstei de 10 ani este posibil sa apara primele discutii privind menstruatia. Si aceasta discutie este independenta de cea legata de sex si trebuie tinuta, chiar daca nu te simti confortabil inca sa vorbesti cu fetita ta despre raporturi sexuale.

 

La ce varsta vine primul ciclu

Conforma unei cercetari recente, facuta pe aproape o jumatate de milion de persoane, media de varsta la care fetitele au avut prima menstruatie este de 11 ani, insa cele mai multe dintre ele s-au incadrat in intervalul 13-15 ani.

Cu toate astea nu este asa de neobisnuit ca primul ciclu sa inceapa chiar la varsta de 8 ani, 20% dintre femei incadrandu-se in intervalul timpuriu de 8-11 ani. 16,5% s-au incadrat in intervalul 15-19 ani.

Mai multe despre varsta primului ciclu si implicatiile pe care aceasta le are asupra sanatatii ca adult puteti afla de aici.

 

Ce ii poti explica unei fetite despre primul ciclu

Poti presupune ca o fetita care experimenteaza asta pentru prima oara nu stie nimic. Asa ca ii poti explica faptul ca dureaza cateva zile pe luna si ca se repeta lunar, dar ca la inceput este foarte posibil sa fie neregulat. Un ciclu normal poate dura intre 21 si 35 de zile. O menstruatie dureaza intre 3 si 7 zile, 10 zile maxim. Daca dureaza mai mult de 10 zile atunci ar fi necesara o vizita la medicul ginecolog.

Ii mai poti spune ca menstruatia este diferita de la organism la organism atat ca durata cat si ca intensitate. Ca este posibil sa simta dureri usoare de burta, uneori si de cap sau sani. Dar nu se iau medicamente, pentru ca nu este o boala. Acorda o mare atentie igienei si spune-i cat de des sa se spele si sa se schimbe. 

Explicati-i faptul ca in zilele respective nu trebuie sa se comporte diferit de altele, de exemplu poate sa faca sport, sa se imbrace cum este obisnuita. 

 

Tonul discutiei

Discutia despre ciclu este una dintre cele mai dificile pentru ca la 8-13 ani este vorba despre un copil si nu stii cat de departe ar trebui sa mergi cu explicatiile. In plus, intr-o viata lipsita de ritualuri, asa cum este a noastra, nici nu stii daca ar trebui sa-i dai vreo semnificatie sau nu. Asa ca mergi pe ceea ce iti dicteaza bunul simt sa faci:

Incearca sa tii lucrurile cat mai simple, fara prea multe explicatii anatomice care sa duca la confuzii: cat de des se intampla, cat dureaza, igiena.

Spune-i ca menstruatia este normala, ca toate femeile trec prin aceasta experienta si ca nu este nimic rusinos legat de ea. Acest lucru este necesar pentru ca la aceasta varsta tot ce este legat de apartenenta la un sex este perceput ca rusinos.

Poti sa o feliciti pentru ca intra intr-o noua etapa a vietii ei. Nu este bine sa ascunzi acest lucru. Va fi o etapa plina de modificari corporale. La fel, si ceea ce ii place, o intereseaza se va modifica. In plus, teoretic, acum ar putea avea propriul copil. Explica-i faptul ca vor mai trece multi ani pana cand asta ii influenteaza viata si ca este decizia ei cand se va intampla.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!