Sari la conținut

Lucrurile esenţiale de care fiecare copil între 2 şi 5 ani are nevoie, de la mama lui

A fi mamă înseamnă să experimentezi mai multă dragoste şi frustrare decât ai crede vreodată că poţi simţi – uneori chiar în acelaşi timp. Înseamnă să mergi înainte, chiar dacă nu eşti sigură că direcţia este cea potrivită, să dai înapoi când instinctul îţi spune să te opreşti, iar vocile din jur că este calea cea bună, să te îngrijorezi în permanenţă din motive care nu ţin de tine şi să ai speranţa că, în final, totul va fi bine.

Mai mult decât atât, mămicile de prichindei au de luptat cu numeroase provocări izvorâte din încercările unei personalităţi prea mari de a-şi găsi locul în corpul prea mic al unui copil de 2-5 ani. A te lupta cu emoţiile prin care trece un copilaş, zilnic, nu ţine de lume eroilor, dar şi-ar putea găsi cu uşurinţă locul în aceasta, dacă ar fi posibil.

► Citeşte şi De ce este dificil copilul cu varsta de 2-3 ani?

Iată de ce au nevoie copilaşii de la mamele lor, pentru a face faţă cu brio acestei perioade:

Copilul tău are nevoie…

… să ştie că el este de ajuns – Într-o lume în care în fiecare zi se pune presiune din toate părţile pe copii, să fie cât mai buni în toate, dacă s-ar putea, micuţii noştri au nevoie de îndemnul cald al mamei de a încetini, de a-şi trăi propria copilărie; de a auzi că ei sunt în regulă aşa cum sunt, trebuie doar să fie ei înşişi. Lasă-l din când în când să alerge prin casă, să îţi prezinte de 50 de ori jucăria preferată, să te convingă că lucrul acela minor pe care l-a făcut este cel mai extraordinar din lume.

…să vadă cum se trăieşte sănătos – Dacă îţi doreşti ca micuţul tău să mănânce legume, nu poţi să mănânci tu cartofi prăjiţi în faţa lui. Copiii învaţă foarte bine prin imitare, aşa că a le seta un exemplu de stil de viaţă sănătos – bazat pe un plan alimentar sănătos şi pe exerciţii fizice – este esenţial, încă din copilărie. Nu trebuie să fii perfect în permanenţă, dar dacă cel mic te vede că încerci să mănânci cât mai sănătos şi că vrei sa faci zilnic mişcare îţi va aprecia eforturile şi te va imita, chiar fără să realizeze. Îi vei transmite un mesaj prin care va înţelege că sănătatea este importantă în familia voastră.

… să audă vorbe drăgăstoase  - Mamele sunt adevăraţi eroi: se trezesc de dimineaţă, spală, calcă, gătesc, încerc să îi ţină ocupaţi pe copii prin joc şi câte şi mai câte… numai ele ştiu. Cu toate acestea, uneori uită esenţialul: să îi spună copilului de ce fac asta. Iar răspunsul este simplu: pentru că îl iubesc necondiţionat. Copilul are nevoie să audă cuvinte frumoase zilnic, pentru a creşte frumos şi cu sufetul bun!

… să îi citeşti poveşti – nu există modalitate mai bună de a te apropia de copilul tău decât citindu-i. Studiile arată că atunci când o mamă îi citeşte poveşti copilului îl ajută pe acesta să vorbească mai uşor, să îşi dezvolte imaginaţia, creativitatea şi chiar să se lege mult mai profund de cea care i-a dat viaţă.

► Citeşte şi Copilul de 2 ani – cum să îl ajuţi să îşi dezvolte imaginaţia!

… să îl laşi să greşească  - Nu ar fi mai simplu ca noi, mamele, să facem totul în locul micuţilor noştri, pentru a ne asigura că nu greşesc şi că nu le se va întâmpla nimic rău? Dar oare… un astfel de copil vrem sî creştem? Nu unul curajos, care să ştie că poate greşi, pentru că are puterea să se ridice? Nu unul independent, care să se poate descurca sigur în orice situaţie (pentru că, până la urmăm în viaţă suntem tot singuri)? De aceea, este important ca tu, mama lui, să îl laşi să încerce, să îi permiţi să greşească, să îi explici de ce şi să îl ajuţi să se ridice! Cine ştie… data următoare se va ridica singur! Sau poate nici nu va mai cădea!

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!