Sari la conținut

Mami, nu vreau la doctor! Cum îți poți ajuta copilul să depășească frica de medic

Până la vârsta de 3 ani, un copil ajunge cel puțin o dată la cabinetul unui pediatru, și nu vorbim aici despre vaccinurile din schema obligatorie ori de avizele pe care părinții trebuie să le ia de la medicul de familie atunci când începe un nou an școlar. Sunt cazuri în care prichindeii ajung și în spital! Așa că este firesc ca celor mici să le fie teamă de vizitele la oamenii în halata albe. Cum îți poți ajuta copilul să depășească frica de medic?

De obicei, mai toți copiii, la vârste fragede, fetițele în special, dacă-i întrebi ce-și doresc să devină când vor fi mari, răspund la unison… doctor, doctoriță. Și chiar se joacă de-a doctorul acasă, la grădi ori la locul de joacă, iar industria jucăriilor profită din plin, căci există atâtea accesorii și păpuși-doctori…
Cu toate acestea, celor mici le este frică să meargă la medic atunci când este cazul. Ei știu, din experiențele precedente, că medicul le creează un disconfort: le bagă obiecte ciudate în gât, urechi sau nas, îi dezbracă, îi înțeapă când trebuie să le ia sânge pentru analize ori când este nevoie de un tratament injectabil.

►Citește și Ajută-l să depășească frica de ace

Prin urmare, este firească să nu-și dorească să meargă la medic. Doar că, de cele mai multe ori, protestele lor sunt vehemente.
Sigur și tu ai avut parte de scene în care prichindelul tău a început să urle, să refuze orice idee de a merge la medic, să arunce cu obiecte ori să plângă în hohote și nimic să nu-l liniștească. Și chiar dacă reușești să-l convingi să meragă la cabinet, odată ajunși acolo să țipe ca din gură de șarpe, chiar dacă, la sosire, a fost foarte calm. Însă strigătele celorlalţi copii care se aud din cabinet au pus capăt încrederii pe care o avea.

Ce-i de făcut, în astfel de situații? Iată care sunt recomandările psihologilor:

  • Încearcă să nu menţionezi în faţa copilului propriile temeri cu privire la boli sau la medici. Nu-l ameninţa cu fraze de genul : "Dacă te dezbraci, te vei îmbolnăvi şi mergem la doctor".
  • “Joaca” de-a doctorul o poți iniția de-a casă, cu ajutorul unui ursuleț de pluș, pe care îl poți lua apoi cu tine. Imită gesturile pe care le va face medicul pe corpul lui (acest lucru îl va face să se teamă mai puţin).
  • Pe cât posibil, alege un un medic care are jucării în sala de aşteptare, unde ambianța este calmă, şi care vine la timp la consultaţii.
  • Roagă medicul să te lase să-l ții tu pe cel mic pe genunchi în timpul consultației și stimulează curiozitatea celui mic. Cum? Explică-i copilului ce va face medicul şi care sunt motivele.
  • Nu încerca să-l faci să creadă că injecția nu provoacă durere, căci orice adult știe că există un disconfort. Riști astfel să-ţi pierzi credibilitatea. Ai putea să-I spui ceva de genul: "E doar o injecţie. Te doare atunci puţin, dar apoi va trece. Durează doar cât ai spune : <unu, doi, trei> şi s-a terminat. Sunt sigură că eşti suficient de deştept şi curajos pentr a o suporta."
  • De asemenea, recompesează-l atunci când reuşeşte să-şi învingă frică de medic.
  • În cazul în care consultaţiile decurg întotdeauna rău, du-l la alt medic. Nu toţi reuşesc la fel de bine să fie acceptaţi de copii.

De reținut! Cere-i doctorului tău să-ţi explice în detaliu de ce boală suferă copilul, în ce constă ea şi cum va acţiona tratamentul. În acest fel, îi poţi explica celui mic, folosind cuvinte simple şi clare.

Sursa: Parents

Tu ce alte metode folosești?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!