Sari la conținut

Muşcătura de capuşă în cazul copiilor mici

După ţânţari, căpuşa este a doua insectă din lume ce transmite cele mai multe boli la om şi la animale. Din cauza climei temperate din ţara noastră, căpuşele se întâlnesc cel mai mult primăvara şi toamna, temându-se de frigul iernii sau de căldura verii. Căpuşele iubesc locurile umezite de plantele din apropierea solului, găsindu-se frecvent în parcuri şi în păduri.

Chiar dacă nu depăşesc mai mult de 2-4 mm în lungime, căpuşele sunt prădători de iarbă de temut, ce au o sete puternică pentru sângele cald al vertebratelor, având nevoie de acesta ca să se devolte. În ultimii 3-4 ani au început să fie tot mai frecvente muşcăturile de căpuşă, mai ales în cazul părinţilor şi al copiilor care îşi petrec timpul liber în parcuri, aproape de mediul de dezvoltare al insectelor.

Pentru a afla mai multe despre muşcăturile de căpuşă în cazul copiilor mici, despre cum pot fi aceastea prevenite dar şi tratate, am stat de vorbă cu Dr. Gabriela Vasile (medic primar pediatrie) şi Dr. Beatrice Bunea (medic specialist chirurgie pediatrică) - Sanador.

1. Când trebuie contactat doctorul?

Trebuie aduşi la doctor imediat ce se constată prezenţa unui corp străin la nivelul pielii, sugestiv pentru căpuşă (formaţiune mică, neagră-maronie, care prezintă mişcări active în prima fază sau ulterior o formaţiune gri-cenuşie imobilă de dimensiuni 0,2-0,5 cm, aproximativ cât un bob de mazăre).
Dacă au fost într-o zona potenţial infectată cu căpuşe şi nu observă efectiv căpuşa, dar văd o pată roşie, e necesar să se prezinte la medic.
 
2. Trebuie păstrată căpuşa pentru a fi studiată în laborator?

Nu e necesară studierea, însă trebuie păstrată pentru a fi arătată medicului, să confirme că a fost căpuşă şi nu altceva.

3. Care sunt efectele asupra copilului mic/simptome?

Nu există particularităţi ale manifestărilor clinice în funcţie de vârstă, manifestarile locale fiind:
-    inflamaţie locală (o zona roşie uşor reliefată şi mai tare la atingere )
-    manifestări alergice care variază în intensitate de la mici pete roşiatice pe piele până la şoc anafilactic cu tulburări respiratorii.
-    în cazuri grave, dar mai rare, pot apărea manifestări generale, asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vărsături, dureri musculare.

4. Care sunt lunile mai periculoase din an?

Perioada martie-octombrie (primăvară şi vara până spre toamnă mai târziu), practic în perioada cu vegetaţie abundentă

►Citeşte şi Ce faci atunci cand copilul tău este mușcat de o căpușă după 8 seara?

5. Ce boli pot transmite căpuşele?

Majoritatea sunt inofensive şi nu determină probleme de sănătate, ci doar disconfort local. Altele pot transmite parazitoze, meningoencefalite şi celebra boală Lyme (cazul absolut extrem al muşcăturii de căpuşă).

Boală Lyme apare numai în muşcătura de căpuşă infectată cu borelia şi se manifestă la un timp distanţă de muşcătura efectivă (de la 14 zile până la câteva luni). De la nivelul tegumentelor prin vasele de sânge se poate produce infectarea celorlalte organe.

Pentru prevenirea bolii Lyme este important să se facă profilaxie (tratament de prevenţie) conform recomandărilor medicului specialist. 
 
6. Metode şi sfaturi de prevenire a muşcăturilor de căpuşă

Acoperirea pielii pe o suprafaţă cât mai mare (bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi, de culoare deschisă, pentru a se putea repera mai uşor căpuşa), dacă merg cu copilul la pădure, în zone cu iarbă înalta.

Mai există şi spray-uri împotriva insectelor, recomandate să se folosească în cazul copiilor cu vârste mai mari de 2-3 ani. A nu se utiliza pe mâinile copiilor pentru a preveni intoxicaţia cu alte substanţe; se pot aplica şi pe haine.

7. Să le scoteam singuri acasă sau să apelăm la un doctor?

Recomandăm să se apeleze la medic. Dacă se folosesc metode artizanale (diverse substanţe, pensetă, chibrituri etc.) există riscul că o parte a căpuşei să rămână la nivelul pielii sau să se producă răniri sau suprainfecţie.

8. Ce să NU facă în cazul unei muşcături de căpuşă?

Este indicat să nu o scoată singuri. Eventual se poate acoperi zona cu un pansament curat până se ajunge la medic. În cazul în care se îndepărtează la domiciliu, spontan sau prin extracţie, consultul medical este în continuare necesar pentru a se asigura că acel corp străin a fost extras în întregime şi pentru a începe tratamentul de prevenţie.
 
9. În cazul copiilor există zone „preferate” de căpuşe?

În cazul copiilor, căpuşele preferă anumite zone: în spatele urechii, zona cefei, pielea păroasă a capului.
 
Concluzie:

Chiar dacă în cele mai multe dintre cazuri muşcătura  de căpuşă este o afecţiune benignă, este necesară vizita la medic pentru a şti la ce să ne aşteptăm în următoarele 3-4 săptămâni.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!