Sari la conținut

Muscatura de capusa in cazul copiilor mici

In ultimii 2-3 ani au inceput sa fie mai frecvente cazurile de muscatura de capusa.
 

1.    Cand trebuie contactat doctorul?
Trebuie adusi la doctor imediat ce se constata prezenta unui corp strain la nivelul pielii, sugestiv pentru capusa (formatiune mica, neagra-maronie, care prezinta miscari active in prima faza sau ulterior o formatiune gri-cenusie imobila de dimensiuni 0,2-0,5 cm, aproximativ cat un bob de mazare).
Daca au fost intr-o zona potential infectata cu capuse si nu observa efectiv capusa, dar vad o pata rosie indurata, e necesar sa se prezinte la medic.
 

2.    Trebuie pastrata capusa pentru a fi studiata in laborator?
Nu e necesara studierea, insa trebuie pastrata pentru a fi aratata medicului pentru a se confirma ca a fost capusa si nu altceva.
 

3.    Care sunt efectele asupra copilului mic/simptome?
Nu exista particularitati ale manifestarilor clinice in functie de varsta, manifestarie locale fiind:
-    se poate manifesta ca o inflamatie locala (o zona rosie indurata- usor reliefata si mai tare la atingere -)
-    manifestari alergice care variaza in intensitate de la mici pete rosiatice pe piele pana la soc anafilactic cu tulburari respiratorii.
-    In cazuri grave, dar mai rare, pot aparea manifestari generale, asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, varsaturi, dureri musculare.

4.    Care sunt lunile mai periculoase din an?
Perioada martie-octombrie (primavara si vara pana spre toamna mai tarziu), practic in perioada cu vegetatie abundenta
 

5.    Ce boli pot transmite capusele?
Majoritatea sunt inofensive si nu determina probleme de sanatate, ci doar disconfort local. Altele pot transmite parazitoze, meningoencefalite si celebra boala Lyme (cazul absolut extrem al muscaturii de capusa)
Boala Lyme apare numai in muscatura de capusa infectata cu borelia si se manifesta la un timp distanta de muscatura efectiva (de la 14 zile pana la cateva luni). Cum se produce infectarea: de la nivelul tegumentelor prin vasele de sange se poate produce infectarea celorlalte organe.
Pentru prevenirea bolii Lyme este important sa se faca profilaxie (tratament de preventie) conform recomandarilor medicului specialist.  
 

6.    Metode si sfaturi de prevenire a muscaturilor de capusa
Acoperirea pielii pe o suprafata cat mai mare (bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, de culoare deschisa-astfel se poate repera mai usor capusa) daca merg cu copilul la padure, in zone cu iarba inalta.
Mai exista si spray-uri impotriva insectelor, recomandate sa se foloseasca in cazul copiiilor cu varste mai mari de 2-3 ani. A nu se utiliza pe mainile copiiilor pentru a preveni intoxicatia cu alte substante; se pot aplica si pe haine.
 

7.    Sa le scoteam singuri acasa sau sa apelam la un doctor?
Recomandam sa se apeleze la medic. Daca se folosesc metode artizanale (diverse substante, penseta, chibrituri etc. ) exista riscul ca o parte a capusei sa ramane la nivelul pielii sau sa se produca raniri sau suprainfectie.
 

8.    Ce sa NU faca in cazul unei muscaturi de capusa?
Este indicat sa nu o scoata singuri. Eventual se poate acoperi zona cu un pansament curat pana se ajunge la medic. In cazul in care se indeparteaza la domiciliu, spontan sau prin extractie, consultul medical este in continuare necesar pentru a ne asigura ca corpul strain a fost extras in intregime si pentru a incepe tratamentul de preventie.
 

9.    In cazul copiilor exista zone „preferate” de capuse?
In cazul copiilor, capusele prefera anumite zone: in spatele urechii, zona cefei, pielea paroasa a capului.
 

Concluzie:
Chiar daca in cele mai multe dintre cazuri muscatura  de capusa este o afectiune benigna, este necesara vizita la medic pentru a stii la ce sa ne asteptam in urmatoarele 3-4 saptamani.
 

Raspunsuri oferite de Dr. Gabriela Vasile (medic primar pediatrie) si Dr. Beatrice Bunea (medic specialist chirurgie pediatrica) - Sanador.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Parinte de copil

    Capusa trebuie sa fie analizata pt. a se stabili mai simplu daca e infectata cu Borelia,implicit infectand si persoana afectata.Referitor la Borelia,sunt foarte dese cazurile de infectii in ultimul timp,simptomele enumerate in articol(febra,varsaturi etc.)pot aparea si dupa o perioada mai mare de timp,chiar ani de zile,manifestandu-se sub forme multiple (boala cu 1000 fete).
    Problema trebuie tratata cu mare seriozitate,lucrurile s-au agravat foarte mult in ultimii ani.Tratamentul este puternic si de durata.MAJORITATEA CAPUSELOR SUNT INFECTATE CU BORELIA,PRECUM SI CU ALTE COINFECTII.

  • Username-ul tău...

    Treaba nu e chiar asa de grava. Daca esti sigur ca te-a muscat o capusa cel mai bine este sa pui deasupra ei un capacel cu benzina. ATENTIE mare insa benzina arde pielea deci mai mult de 3 minute nu e bine sa fie in contact cu pielea. Sau in momentul in care simtiti arsura indepartati. Repetati procedura de cateva ori, pana cand se observa o relaxare a capusei. In acel moment foarte usor se poate trage afara. Daca observati ca totusi nu pare sa iasa usor aplicati in continuare procedeul de mai sus pentru ca probabil inca nu este moarta. Ea trebuie sa iasa foarte usor cu tot cu capul acesteia. Aceasta procedura se face daca sunteti undeva in camp si ar dura cel putin 24 de ore pana sa ajungeti la un medic specialist. Daca totusi aveti probleme si nu va simtiti bine si observati ca tratamentele medicilor romani nu dau rezultate. Exista in Germania o clinica specializata pe muscatura de capusa. Ei au avut mari probleme in trecut cu asa ceva si astfel a aparut clinica. Sunt cei mai buni si iti garanteaza vindecarea in 90 % din cazuri. Sanatate

  • Omicron

    Asezati un tampon imbibat cu alcool sanitar peste capusa. In foarte scurt timp aceasta moare si o puteti scoate usor cu o penseta, daca nu cumva a iesit singura.
    Daca va indoiti de eficacitatea procedeului, prindeti un gandac de bucatarie, puneti-l intr-un borcan, turnati putin spirt peste el si urmariti ce se intampla ... Retineti ca invelisul chitinos al gandacului este mult mai gros decat al capusei.

  • Parinte de copil

    Treaba este grava.In Germania este o clinica specializata pe Borelioza si boala Lyme,in Augsburg,unde se trateaza cu seriozitate problema aceasta,care nu este grava numai la ei. Sunt sigur ca nemtii nu recomanda un ""capacel de benzina"".
    La noi se folosesc informatii de acum 50 ani.

  • Username-ul tău...

    La noi se folosec metode mai simple si mai ieftine. Am un prieten care de 5 ani face tratament in germania si inca nu e chiar ok. Doi ani i-a petrecut pe la medicii din Romania fara sa afle ce problema are. A cheltuit peste 15 000 euro in germania pe tratament. Eu zic ca merita sa incerci cu un capacel e benzina decat sa ajungi sa mori, mai ales daca nu dispui de bani. Tata e muscat anual de 2-3 ori, datorita zonei in care lucreaza, si nu a patit nimic. Metoda o stie dupa ce a lucrat 2 ani la un centru de cercetare imediat dupa terminarea Facultatii de biologie pe vremea lui Ceausescu.

  • Parinte de copil

    Da este foarte scump in Germania,se plateste tot nefiind asigurat,iar tratamentul este de durata,cum spuneam.Dar daca nu se rezolva acolo,aici nici atat.Despre capacelul cu benzina nu am vrut sa spun nimic de rau,dar problema nu este la nivelul pielii,acolo apare o iritatie care se vindeca simplu.Necazul mare este ca se transmite infectia in sange.Credeti-ma ca vorbesc din experienta proprie,am vazut cazuri de copii carora le-a scos bunica la tara capusa,dupa cum stia de-o viata,si au ajuns in scaun cu rotile,cu probleme la articulatii,sau voma in jet continuu,iar medicii habar nu au de cauze,ci trateaza dupa simptomele aparente.Vreau doar sa previn si sa ajut ,atata tot. Simptomele uneori apar dupa mai multi ani,pot fi si reactii neurovegetative,trebuie un studiu profund aici.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!