Sari la conținut

Notele și calificativele, eliminate de la clasele 0-IV

Liviu Pop, fostul ministru al Educației și actualul președinte al Comisiei pentru Învățământ din Senat, a anunțat că va propune modificarea legii Educației Naționale. Acesta dorește să dispară notele și calificativele din învățământul primar, infomează portalinvatamant.ro
  
 "Vreau să depun săptămâna viitoare o propunere legislativă de modificare a alineatelor (3) și (3-1) ale articolului 71 din Legea educației naționale:
  
 "(3) Rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10, în învățământul secundar și în învățământul terțiar nonuniversitar, sau prin punctaje, în mod similar testelor internaționale. Prin excepție, în învățământul gimnazial, la disciplinele prevăzute cu o oră de predare pe săptămână, se acordă calificativele insuficient, suficient, bine și foarte bine, respectiv admis/respins la educația fizică, educația muzicală și educația plastică.
 (3-1) în învățământul primar nu se acordă note sau calificative".
  
 și de modificare a alineatului (1) al articolului 66:
  
 "(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasa, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate, conform prezenței legi", a anunțat fostul ministru al Educației.

Cum se va face în continuare notarea sau evaluarea copiilor în clasele 0-IV? Explicația a dat-o tot Liviu Pop.

"Eliminarea notelor și calificativelor în învățământul primar nu înseamnă că elevul nu va fi evaluat. Evaluarea participării la activități instructiv-educative școlare și extrașcolare, se va face în mod continuu, folosind instrumente specifice de evaluare, fără note sau calificative, similare cu cele folosite în alternativa educațională Step by Step, respectiv caietul individual de evaluare; caietul de corespondență cu familia; o fișă pentru evidența frecvenței; portofoliul cu lucrările semnificative privind evoluția elevului".
  
În acest moment, în învățământul primar se folosește sistemul numit calificative. Acestea sunt Foarte bine (FB)-Excelent, Bine (B)-Bine, Satisfăcător (S)-Satisfăcător și Insuficient (I)-a eșuat.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!