Sari la conținut

Pozitia W la copii. De ce nu o recomanda medicii

Copiii, in timp ce se joaca, iau adesea pozitii care noua ni se par bizare, de la statul cu capul in jos pana la tinerea picioarelor in forma de "W", cu genunchii in fata si talpile in spate, pe langa sezut. Desi denota o flexibilitate pe care ne-am dori-o si noi, ea nu este insa buna pentru sanatatea articulatiilor. 

 Ce este in neregula cu pozitia "W", conform specialistilor?

- este o pozitie pe care multi copii o prefera, fiind extrem de comoda. Ea le ofera stabilitate fara sa puna la lucru muschii spatelui sau muschii abdominali. Dar si acesti muschi trebuiesc lucrati.

- daca stai mult astfel muschii devin incordati si ai dificultati sa ii folosesti. Este valabil atat pentru coapse cat si pentru partea de jos a piciorului. Cand se ridica puteti sa observati ca au probleme si cu genunchii.

- stand asezat in pozitie "W" risti sa nu mai ai tonus muscular bun si sa iti fie mai dificil sa indeplinesti anumite actiuni.

 Majoritatea specialistilor sunt de acord ca aceasta pozitie intarzie dezvoltarea abilitatilor de miscare si ingreuneaza deprinderea coordonarii si echilibrului. De aici.

 Cum se corecteaza:

Mai tineti minte ca atunci cand erati mici parintii va spuneau incontinuu: "Spatele drept!". La fel ar trebui sa se intample si cu aceasta pozitie: daca copilul a doscoperit aceasta pozitie si a devenit preferata lui (intrucat este mai comoda) trebuie sa o corectati in permananta. Incepeti prin a arata alternativ care este pozitia corecta, atentionati verbal copilul sa se indrepte si, daca este mult prea ocupat, indreptati voi picioarele astfel incat sa ia o alta pozitie. 

Printre pozitiile corecte se numara:

 

De aici

Chiar daca prichindelul vostru sta in acest fel nu are sens sa va alarmati prea tare. Mai ales daca nu are nicio problema motorie. In primul rand, copiii nu stau foarte mult intr-o singura pozitie odata ce i-am lasat liberi. Asa ca, daca ar fi sa ne ingrijoram, mai degraba ar trebui sa ne speriam ca ii tinem prea mult in sisteme de purtare care le limiteaza miscarile. Si, in al doilea rand, un copil fara probleme de dezvoltare nu va intampina dificultati daca se aseaza din cand in cand in "W". 

 Asa ca, decideti de la caz la caz: daca sta cateva ore si se uita la tv astfel atunci este bine sa faceti ceva. Daca s-a asezat intamplator si cel mai probabil in cateva minute oricum presupuneti ca va gasi altceva, atunci lasati copilul sa se joace linistit.

 Copilul vostru se aseaza in pozitie "W"?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!