Sari la conținut

Opt superalimente pentru copilul tau

Apetitul copiilor pare sa fie invers proportional cu beneficiile nutritive ale alimentului respectiv. Adica cu cat este mai nesanatos, cu atat este mai tentant. In aceste conditii este bine sa stii care sunt cele opt superalimente perfect potivite micutilor. Unele dintre acestea sunt utile chiar si in prima faza a diversificarii, altele trebuie introduse in alimentatie ceva mai tarziu. Dar toate sunt ideale pentru copiii intre doi si sapte ani, si nu numai.

Afinele sunt cele mai sanatoase dintre fructe, ca urmare a cantitatii imense de antioxidanti. Afinele protejeaza, la orice varsta, de bolile de inima si de diabet, iar in plus imbunatesc activitatea cerebrala. Tot afinele reduc grasimea abdominala, aflata in stransa legatura cu obezitatea si sindromul metabolic. Poti oferi copilului tau afine sau suc de afine dupa varsta de un an. Are doar de castigat.

Rosile contin licopen, unul dintre cei mai eficienti antioxidanti cunoscuti. Licopenul are capacitatea de a distruge celulele canceroase. Si bulionul si pasta de tomate si sucul de rosii sunt la fel de eficiente pentru ca actiunea licopenului este activata de caldura. Rosiile trebuie introduse in alimentatia copilului de la sapte-opt luni, in supe si ciorbite, dar poate manca foarte bine rosii de la varsta de un an. Sucul de rosii poate fi oferit copilului de la sase luni. Este de preferat sa-l faci in casa, astfel incat sa fie cat mai natural.

Afine
Rosii
Iaurt
Varza
Cacao
Fasole
Patrunjel
Scortisoara

Iaurtul natural, integral este ideal. Bacteriile sanatoase cresc imunitatea si ajuta digestia. In plus, acest tip de iaurt are de doua, chiar trei ori, mai multe proteine decat alte soiuri, care contin si mult zahar. Dupa varsta de 1 an, in iaurtul copilului se poate adauga si o lingurita de miere.

Varza si mai ales varza rosie. Poate fi mancata cruda de la varsta de doi ani. Este foarte bogata in fitamine si minerale esentiala copiilor. In plus varza contine fitonutrienti despre care se stie ca micsoreaza riscul mai multor tipuri de cancer, imbunatatind totodata si digestia. Tot varza ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuind la eliberarea unor enzime care anuleaza efectul toxinelor.

Cacao. Sa-i oferi copilului cacao nu inseamna ca-i dai dulciuri. Cacaua are printre cele mai mari concentratii de flavonoide, compusi despre care se stie ca fac bine presiunii arteriale, inimii si cavitatii bucale si multi antioxidanti care nu se gasesc decat in aceasta. Cacaua protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor de soare. Alege pentru copilul tau o pudra de cacao cu un continut de cel putin 70% de grasimi. Combina cacaua cu iaurt si miere, cu lapte si miere sau fa in casa prajituri cu cacao. Sunt sanatoase si gustoase. 

Fasolea este o sursa excelenta de proteine, dar si de fibre si calciu, multi copii avand carente in ceea ce priveste ultimele doua. Cu cat fasolea este mai inchisa la culoare, cu atat mai bine, explica nutritionistii. Tot fasolea apara de bolile de inima si tine colesterolul in frau, acestea nefiind probleme cu care sa se confrunte doar adultii.

Patrunjelul verde este una dintre cele mai importante surse de vitamina C . Are si vitamina A si K, dar si fier, potasiu si calciu, ajuta digestia, iar cele mai recente cercetari au aratat ca amelioreaza chiar si durerile de cap, scrie parenting. com.

Scortisoara este un condimentcare echilibreaza nivelul glucozei in sange si o face in mod natural. Este, in consecinta necesar si util la orice varsta. Cantitati foarte mici de condiment regleaza tensiunea arteriala, dau energie. Poate fi adaugat in cereala, in prajituri sau in combinatiile de iaurt si fructe pragatite in casa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!