Sari la conținut

Ora de vară: Cum îi afectează pe copii

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară are, de obicei, repercusiuni asupra sănătăţii noastre. Chiar și copiii pot fi afectați: e posibil să fie ceva mai iritabili în această perioadă.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Schimbarea ne afectează organismul, în special psihicul, modificarea orei fiind resimţită în special de persoanele surmenate. Tocmai de aceea, specialiştii atrag atenţia că numărul de ore de somn trebuie menţinut constant.

„De ce ni se face somn şi ne trezim la aceeaşi oră, în fiecare zi, chiar şi fără un ceas deşteptător? Care este motivul pentru care unii oameni preferă să lucreze dimineaţa şi alţii, după-amiaza? Ritmul circadian este răspunsul la toate aceste întrebări. Acest mecanism complex constituie ceasul nostru biologic, cu ajutorul căruia creierul gestionează activitatea de zi cu zi. Existenţa unui ritm circadian este o constantă în cadrul întregului regn animal. Cercetările realizate cu subiecţi menţinuţi în stare de izolare, fără a vedea lumina soarelui, arata că ritmul circadian uman, în mod înnăscut, are o durată de aproximativ 25 ore. Însă, în mediul natural, ceasul nostru biologic se ajustează constant la ziua de 24 ore, cu ajutorul luminii şi al întunericului: la căderea nopţii, scăderea luminozităţii stimulează la nivel cerebral secreţia de melatonină (hormonul care induce somnul), iar dimineaţa, expunerea la lumina solară produce trezirea organismului”, a explicat psihologul Alexandra Ciucu pentru hotweek.ro.

Trecerea la ora de vară afectează atât adulţii, cât şi copiii, care pot fi ceva mai iritabili în această perioadă. Mai ales în prima săptămână după schimbare, pot apărea dificultăţi de adormire la noua oră, calitatea somnului poate fi scăzută. De asemenea, cei mici se pot trezi destul de greu dimineața, iar în timpul zilei pot manifesta un randament mai scăzut la grădiniță sau la şcoală.

Cum îl poți ajuta pe cel mic să suporte mai ușor trecerea la ora de vară? Iată 5 sfaturi utile de la specialiști:

1. Dacă puiul tău are un program bine stabilit, cu ore fixe pentru somn și hrană, atunci poți începe să-l pregătești cu câteva zile înainte de sâmbătă, 26 martie, când se schimbă ora. Încearcă să-l adormi în fiecare seară cu 5-10 minute mai devreme decât ora obișnuită de culcare. În acest fel, va suporta mult mai ușor ora în minus de duminică.

2. Nu te abate de la rutina pregătirii înainte de culcare. Nu renunța la băița de seară, ori la povestea de “Noapte bună” și nici nu uita de biberonul cu lapte sau de sesiunea de alăptat înainte de somn. Este important să respecți ritualurile cu care cel mic a fost obișnuit.

3. Dacă vremea va fi frumoasă, ieși duminică la o plimbare cu prichindelul tău. Aerul proaspăt și mișcarea, în cazul în care cel mic deja merge, îl vor ajuta să treacă mai ușor peste schimbare!

4. În funcție de vârsta puiului tău, încearcă să nu-l lași să doarmă prea mult după-amiaza, pentru că îi va fi mult mai greu să adoarmă seara.

5. În cazul în care observi că programul piticului tău s-a dat peste cap – nu mai doarme la orele obișnuite, nu intra în panică! În curând, lucrurile se vor liniști și veți reveni la vechea rutină!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!