Sari la conținut

Presiunea anturajului asupra copiilor

Atunci cand copilasii sunt mici, lucrurile sunt simple, chiar daca noua ni se par extreeem de complicate. Copilul nu prea are influente negative, in mare face ceea ce vrem noi. Cum creste mai mare insa lucrurile se complica simtitor si presiunea anturajului isi spune cuvantul. 

Din momentul in care copilul este intr-un cerc nu mai ai de negociat numai cu el, trebuie sa negociezi cu el, cu prietenii lui si cu parintii prietenilor lui. La asta se adauga si persoanele care stau in preajma, cum ar fi educatoare, invatatoare, eventual bone sau bunici. Fiecare are propriile sale pareri, la care tine mult. Exact cum tii si tu la ala tale. Sa va dau cateva exemple.

 

Un lucru asupra carora parintii nu se inteleg nicicum este folosirea aparatelor electronice - telefon, ipad. 

Unii vor ca cei mici sa fie 'oameni ai timpului lor', asa ca tehnologia este acceptata, ba chiar dorita. Altii sunt speriati de efectele pe care aceasta le are asupra copiilor, facandu-i sa fie mult mai statici si izolati.

Ai crede ca nu prea are importanta ce crede fiecare, toti pot face dupa cum doresc. Adevarul este insa ca presiunea anturajului isi spune cuvantul - daca 90% dintre copii ies cu ele din casa, atunci a-i interzice copilului tau sa le foloseasca inseamna sa il obligi sa fie vazut de catre colegi / prieteni ca pe un ciudat. Si va veni acasa plangand si spunandu-ti ce mama rea esti tu si cum nu il intelegi deloc.

Dimpotriva, daca anturajul va fi in defavoarea lor, in timp ce pe tine nu te deranjeaza, va avea tendinta de a se izola. Mai ales ca tehnologia are tendinta de a te tine ocupat si departe de interactiunea directa cu oamenii.

 

O alta problema sunt lucrurile scumpe / inutile

Cu cat copiii cresc mai mari cu atat presiunea de a cumpara lucruri pe care nu vrei de fapt sa le cumperi creste. Copiii, cum te-ai obisnuit deja, vor tot ceea ce vad la altii. Cu atat mai complicat va fi atunci cand acei altii nu sunt niste straini si va trebui sa-i explici de ce ei au si el nu.

Desigur ca nu poti cumpara tot. Si chiar daca ai avea banii nu este normal sa-i cheltui dupa preferinta altor parinti. Tu poti gasi alt mod de a-i intrebuita, dupa valorile tale. 

In general se incearca ocolirea acestei probleme prin reguli de bun simt - nu se aduc intr-un colectiv lucruri foarte scumpe, care ar pune presiune asupra altor parinti. Insa adesea o astfel de regula nu se respecta. Solutia este sa ocolesti cu totul anturajul respectiv, mergand catre oameni care au aceleasi valori si capacitati materiale ca si tine.

 

Presiunea prietenilor mai mari

Tot ce fac prietenii mai mari este bun si fascinant. Nu poti argumenta contrariul in fata niciunui copil. Si din asta ies o multime de probleme - de la preocupari care nu sunt adecvate varstei, pana la alegeri care nu i se potrivesc copilului. 

Solutia este sa il lasi sa piarda din cand in cand, poate ca prinde mesajul pe propria lui piele si ajunge sa gandeasca independent. Oricum, este aproape imposibil si de nedorit ca prietenul mai mare sa se schimbe astfel incat sa se comporte asemeni unui copil mai mic. Din fericire exista si avantaje, copilul tau fiind astfel supus la tot felul de experiente noi.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!