Sari la conținut

Sa iti dai copilul la cursuri de muzica?

Cu totii ne dorim sa ajutam copiii sa se dezvolte intelectual si sa le punem la dispozitie fel de fel de experiente. Printre ele, cu adevarat speciale, sunt cursurile de muzica clasica. 
 
Pentru toti parintii care iau in considerare aceasta idee am stat de vorba cu doamna Ana Maria Costea, sufletul si motorul Mozartinno®. Mozartinno® si-a deschis portile pe 16 noiembrie 2008 si a fost primul centru specializat din Romania unde copiii invata sa asculte, sa inteleaga si sa iubeasca muzica inca de la cele mai fragede varste. Este vorba despre un atelier de muzica inovator, care isi propune dezvoltarea creativitatii si personalitatii prin muzica, in special la copii, intr-un mediu fara constrangeri.
 
 
1. Cum iti dai seama ca ai un copil cu inclinatii muzicale? De la ce varsta ar trebui el sa studieze si cu ce intensitate?
 
Din fericire, muzica este o parte integrantă a vieţii noastre şi este accesibilă tuturor. Pentru a se împrieteni cu muzica şi a începe studiul unui instrument muzical, copiii nu au nevoie de aptitudini speciale. Ingredientele necesare, pe care le cultivăm cu grijă la Mozartinno® sunt curiozitatea şi plăcerea de a învăţa, două caracteristici pe care le are orice copil. Secretul este să nu îi descurajăm pe copii şi să găsim mijloacele potrivite pentru a-l introduce în lumea muzicii. Cu alte cuvinte, să vorbim pe limba lor şi să le arătăm că muzica este, de fapt, un joc magic. Tocmai de aceea, Atelierul de muzică şi creativitate Mozartinno® foloseşte o metodă proprie de predare, denumită „Joaca de-a muzica”.
În ceea ce priveşte vârsta, copiii pot începe în jur de 4-5 ani lecţiile de pian şi în jur de 6-7 ani lecţiile de chitară. La început, frecvenţa este de 1-2 lecţii pe săptămână, însă cu ajutorul părinţilor, copiii pot dezvolta acasă ceea ce învaţă la Mozartinno®.
Pentru copiii mai mici de 4 ani organizăm periodic evenimente punctuale: concerte tematice, vizite la grădiniţe etc.
 
2. Cum se desfasoara un curs la Mozartinno? De ce sunt denumite ateliere de muzica si creatie?
 
Cursurile Mozartinno® sunt, în general, cursuri individuale, deci sunt adaptate intereselor şi ritmului fiecărui copil în parte. Şi cum nu există 2 copii identici, nici cursurile noastre nu respect un tipar strict. Desigur, idea generală este că învăţăm să cântăm la un instrument şi în paralel, acumulăm informaţii de istoria muzicii, teoria muzicii, cultură generală, matematică, istoria artei etc. Muzica nu este pentru copii un limbaj abstract, greu accesibil, ci o prietenă pe care o întâlnim adesea în viaţa de zi cu zi şi care interacţionează firesc cu celelalte domenii de interes ale copilului (inclusiv cu joaca). Totul se întâmplă într-o atmosferă foarte relaxată, prietenoasă şi într-un limbaj adaptat vârstei copilului.
Am denumit cursurile noastre ateliere de muzică şi creativitate tocmai pentru că muzica este un element ce îmbină armonios diverse ariide interes şi preocupări din viaţa copilului. Scopul final al atelierelor noastre este acela de a dezvolta creativitatea şi personalitatea copilului, capacitatea de a face conexiuni logice şi nu în ultimul rând, de a învăţa să îşi identifce, exprime şi controleze emoţiile.
 
3. Care sunt realizarile cu care va mandriti foarte tare? 
 
Cea mai importantă realizare este, desigur, bucuria cu care copiii învaţă muzică la Mozartinno.
Suntem foarte mândri de taberele Mozartinno, care se desfăşoară sub forma unor cursuri de măiestrie – pian şi aventură. Aici aş aminti Concertul Mozartinno® din Peştera Valea Cetăţii – Râşnov (27 iulie 2013), care a fost momentul de gală al taberei din 2013. Evenimentul a fost  primul de acest gen (recital de pian) din Peştera Valea Cetăţii şi a venit în completarea stagiunii de concerte camerale susţinute aici de Filarmonica din Braşov.
 
Noaptea Albă Mozartinno este un alt eveniment drag nouă (29-30 noiembrie 2014). Copiii au venit cu sacii de dormit şi au rămas peste noapte la Mozartinno®: am povestit, am avut foc de tabără din lanterne, concurs de toria şi istoria muzicii, mini-concert, iar dimineaţă am frământat şi am copt pâinici.
 
Desigur, micii pianişti Mozartinno® au adunat şi o mulţime de premii la concursuri. Pentru noi, concursurile sunt o experienţă utiă, care ne învaţă să muncim, să respectăm o anumită disciplină, să câştigăm, dar şi să pierdem şi mai ales să ne autoevaluăm şi să avem încredere în noi.
Un eveniment deosebit la care vom participa miercuri, 29 aprilie, ora 10 este concertul ” Pian pentru bebeluşi”. Profesorii şi micii pianişti de la Mozartinno vor cânta la pian pentru bebeluşii cu vârsta mai mică de 1 an, într-un eveniment organizat de Agenda Culturală pentru Copii şi găzduit de Biblioteca Naţională a României.
 
 
4. Am vazut ca aveti si tabere de muzica. Aici se poate inscrie oricine sau numai copiii care vin la cursuri / stiu sa cante la un instrument? 
 
Taberele Mozartinno® se desfăşoară sub forma unor cursuri de măiestrie – pian şi aventură, deci se adresează în primul rând cursanţilor Mozartinno. În limita locurilor disponibile, sunt bineveniţi şi copii din afara Mozartinno®, care ştiu să cânte la pian. Cursul de măiestrie din acest an se va desfăşura la Tescani, jud. Bacău (la Muzeul Naţional George Enescu), în perioada 21-27 iunie 2015.
Pentru cei care nu ştiu să cânte la niciun instrument, Mozartinno® organizează cursuri de vară intensive la sediul din Bucureşti (str. Petre Creţu nr. 28, sect. 1).
 
5. Cum isi petrec copii timpul in cadrul unei asemenea tabere?
 
Cursul de măiestrie Mozartinno®  – pian şi aventură este o combinaţie inedită de cursuri intensive de pian, istoria şi teoria muzicii, cu momente speciale de explorare a naturii. Pe lângă aprofundarea cunoştinţelor musicale, avem multe activităţi în aer liber, drumeţii montane, vizite la muzeu, seri de film cu tematică muzicală, petrecere în pijamale, foc de tabără, mini-proiecte culturale (în acest an vom organiza mini-proiectul „Dada pe înţelesul copiilor”), concert final de gală.
 
La acest link găsiţi jurnalul taberei din iulie 2014: http://mozartinno.ro/tabara-de-pian-si-aventura-2014/
 
6. Aveti si programe care se adreseaza copiilor care vor sa vina in contact cu muzica, fara sa studieze un instrument?
 
Aşa cum povesteam, cursurile sunt individuale şi adaptate dorinţelor fiecărui copil. În special cu cei micuţi (4-5 ani), pornim la drum cu povesţi despre muzică, audiţii muzicale, desene tematice, dar şi un pic de joacă la instrument. Curiozitatea copiilor este atât de mare, încât dorinţa de a experimenta cântatul la un instrument vine de la sine. Ideea este ca iniţiativa să aparţină copilului şi să se integreze firec în “Joaca de-a muzica” pe care o practică la Mozartinno®.
 
7. Exista un anumit timp de muzica mai benefica copiilor? Dar una la care nu ar trebui sa-i expunem prea mult?
 
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că muzica stimulează activitatea cerebrală a copiilor şi le dezvoltă coordonarea motorie. Încă din viaţa intrauterină, muzica stimulează mişcările fătului şi îi reglează bătăile inimii. Auzul copilului începe să se dezvolte în al doilea trimestru de sarcină, iar micuţul din uter poate percepe încă de pe acum sunetele înalte, între 3.000 şi 20.000 de hertzi (caracteristice muzicii lui Mozart). Într-adevăr, Mozart este primul compozitor pe lista recomandărilor pentru copii, iar micuţii de la Mozartinno® adoră ”Alla Turca”. Pe lista cu preferinţe mai putem adăuga ”Concertul italian” de Bach, ”La Campanella” de Liszt, “Scene pentru copii” de Schumann, “Petrică şi lupul”, o minunată poveste muzicală compusă de Prokofiev, dar şi compoziţii de George Enescu – de la ”Rapsodia Română nr. 1”, până la ”Balada pentru vioară şi orchestră” sau ”Pavana pentru pian”.
 
Ideea este ca muzica să spună o poveste, astfel încât să pătrundă cu uşurinţă în imaginaţia copilului. Apoi, ne putem folosi de orice pretext pentru a oferi informaţiile de care mintea absorbantă a copilului este avidă.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!