Sari la conținut

Posibile complicatii dupa nastere pentru mama

Cele mai multe femei sunt atat de preocupate de copiii lor dupa ce dau nastere incat uita ca exista posibilitatea aiba de suferit dupa nastere. Desi complicatiile dupa o sarcina sanatoasa si o nastere normala sunt relativ rare, trebuie sa acordam atentie oricaror semne potentiale de avertizare .

 

Hemoragia post-partum

-          Una dintre complicatiile cele mai grave post-partum este sangerarea excesiva, hemoragia postpartum. Aceasta este de obicei o problema dupa nasterile lungi si complicate, nasterile multiple sau in cazul unui uter infectat. De obicei, hemoragia apare din cauza faptului ca uterul nu se contracta dupa ce a expulzat placenta. Medicul ginecolog trebuie sa iti faca atunci un examen pelvic si sa instituie un tratament. Este posibil sa fie nevoie de o transfuzie de sange.

Uneori hemoragia apare ceva mai tarziu, insa are semne clare care pot fi recunoscute usor. Daca sangele eliminat este absorbit de un tampon in mai putin de o ora, sau daca elimini un cheag mare de sange (vorbim de dimensiunea unui fruct), urmat de sangerare puternica, este momentul sa chemi urgent medicul.

Trebuie facuta diferenta fata de scurgerile sangerii dupa nastere care sunt normale. Aceasta scurgeri mai abundente se numesc lochia si nu sunt altceva decat ramasitele placentei si sange de la mucoasa uterina. Aceste scurgeri se opresc in cele din urma cand corpul tau s-a „curatat”.

 

Infectii

-          Femeile sunt predispuse la infectii dupa nastere, iar primul semn al infectiei este dat de febra mare. Alte semne ale infectiei sunt date de durerile sau arsurile la urinare (infectii urinare) ritmul cardiac accelerat si scurgerile vaginale urat mirositoare.

-          Daca ai trecut printr-o cezariana, infectiile in jurul inciziei pot fi remarcate din cauza rosetei in jurul inciziei si scurgerile verzi sau albe din incizie.

-          O infectie a sanilor o poti vedea dupa dungile (sau zonele) rosii de pe piept, care sunt sensibile si calde la atingere. Se poate sa ai si febra.

 

Dureri in zona perineului

-          Este posibil sa apara multa durere in zona perineului (zona dintre rect si vagin). Toate aceste tesuturi au fost intinse la maximum in timpul travaliului,  iar la unele femei chiar se rup. Daca ai facut o epiziotomie , durerea poate fi accentuata. Corpul tau se va vindeca in cele din urma , dar pentru a usura durerea poti face bai de sezut pentru ameliorarea durerii.

 

Tromoboflebita

-          Daca ai pe picior o zona rosie, umflata aceasta poate fi semnul inflamarii unui vas de sange sau chiar al unui cheag de sange. Mergi imediat la medic.

 

Durere de cap

-          Este foarte posibil sa experimentezi dureri de cap severe, mai ales in pozitie verticala. Se amelioreaza daca te vei culca.

 

Emotivitate, sensibilitate crescuta

-          S-ar putea sa simti un carusel de emotii contradictorii, sa plangi din orice si sa ai un sentiment acut de tristete sau de lipsa de speranta. Se poate chiar sa ai sentimente negative fata de copilul tau. Comunica-i medicului tau asta imediat. Sunt primele semne ale unei stari care se poate transforma intr-o depresie post-partum puternica.

 

Hemoroizi

-          Multe femei se pricopsesc cu hemoroizi dupa ce dau nastere. Nu e frumos, dar e adevarul. Utilizarea cremelor speciale poate atenua umflaturile si disconfortul dat de hemoroizi . Incearca sa iti suplimentezi dieta cu fibre si sa consumi multe lichide.

 

Incontinenta

-          O alta complicatie postpartum urata este incontinenta, atat urinara cat si a fecalelor. S-ar putea sa observi ca este mult mai dificil sa retii urina, mai ales in timp ce razi sau tusesti. Aceasta este o parte naturala a procesului de vindecare dupa ce ai dat nastere. Te vor ajuta exercitiile Kegel.

 

Caderea parului

-          Aceiasi hormoni care au facut parul gros si stralucitor in timpul sarcinii ar putea duce la pierderea masiva a parului dupa nastere.  Este o faza trecatoare si vei reveni la normal in cateva saptamani. Multe femei aleg sa se tunda scurt in aceasta faza.

 

Exista multe alte schimbari care au loc in faza de post-partum, care pot afecta corpul tau si sunt destul de inconfortabile. Cele mai multe dintre aceste modificari si complicatii sunt normale si vor disparea cu timpul sau cu tratament adecvat.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!