Sari la conținut

Jucarii bune, jucarii inutile

Bebelusul tau a ajuns la etapa in care este interesat de obiectele din jur. Cum ii alegi jucariile astfel incat sa-i stimulezi dezvoltarea intelectuala?

 

De cand bebe a intrat in familia voastra, jucariile si hainutele au inceput sa va invadeze casa – cadourile clasice pentru cel mic. Este adevarat, nu-ti poti permite sa-ti instruiesti familia si prietenii cum sa aleaga jucariile pentru cel mic, dar poti sa fii tu mai atenta atunci cand faci aceasta alegere. Bineinteles, intai de toate, te orientezi dupa varsta careia te adresezi. Apoi, te intrebi ce doresti sa faca jucaria respectiva pentru copilul tau:

  • sa il bucure;
  • sa-l reduca la tacere, macar pentru un timp (ca sa prinzi si tu un moment de relaxare);
  • sa ii dezvolte capacitatile intelectuale.

Sa stii ca aceste trei scopuri nu se exclud unul pe altul si exista o multitudine de jucarii din care poti alege ca sa le bifezi pe toate trei. In primul rand, orice obiect nou este o bucurie pentru bebe, poate fi si o banala lingura din lemn cu care amesteci in ciorba. Prin urmare, primul scop il rezolvi foarte usor. Iar ca o jucarie sa indeplineasca si celelalte doua conditii, iata ce trebuie sa cauti:

 

Cat mai natural. Gandeste-te cum ajunge sa cunoasca lumea inconjuratoare bebelusul tau. Nu se bazeaza doar pe vaz, ci si pe celelalte simturi: pipaie jucaria, o roade, o linge, o freaca de obraz, o miroase. Acum pune-te in locul lui: cat de tare te-ar incanta sa freci cu gingiile sensibile (din care abia infloresc dintisorii) un cap de papusa din plastic. Sau sa simti pe pielea fetei o masinuta de metal. Un experiment facut de catre o educatoare Waldorf a scos la iveala faptul ca jucariile din materiale sintetice dau utilizatorului un sentiment de confuzie, stres si neliniste, pe cand cele din materiale natural (lemn, bumbac, lana, matase, piatra, scoici) inspira la relaxare. Poti citi intregul experiment aici.

 

Cat mai simplu. Acest caracter al unei jucarii lasa loc imaginatiei copilului sa se desfasoare. Poate crezi ca un „gadget” pentru bebelusi, cu multe butoane, lumini, culori, optiuni ii va capta atentia pentru un timp indelungat, il va distra si il va invata lucruri, precum relatia cauza-efect: apasa pe un buton, jucaria ruleaza un cantecel, de exemplu. Tocmai aceste jucarii vor impiedica dezvoltarea intelectuala a celui mic, pentru ca minte lui nu se va duce mai departe de cantecelele, culorile si luminile respectivei jucarii. Cu niste cuburi, de exemplu, bebe va nascoci o multitudine de moduri de joaca, stimulandu-si imaginatia, antrenandu-si atentia pe termen lung si dezvoltandu-si spontaneitatea.

 

Cat mai de bun-simt. Doar daca scrie „jucarie educativa” pe ambalaj nu inseamna ca trebuie neaparat s-o incluzi in arsenalul copilului. Majoritatea jucariilor de acest gen ii ofera cel mic informatia de-a gata, fara sa-i solicite puterea de intelegere sau fara sa solicite ajutorul parintilor, care pot construi o relatie foarte trainica prin jocul cu copiii lor.

Nu uita: cea mai buna jucarie a bebelusului esti tu! Poate suna solicitant, dar merita. Plus ca, in timp, imitand tendinta ta de a te juca, cel mic se va deprinde sa se joace si singur.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!