Sari la conținut

Somn mai dulce in sacul de dormit!

Orice mama isi doreste un somn de noapte bun si lung pentru bebelusul sau. Sacul de dormit este o inventie excelenta pentru asta!

Cand fiul meu avea vreo patru luni si jumatate, am dat peste un „manual de instructiuni” pentru cresterea copiilor, document pe care statul finlandez il trimite tuturor familiilor atunci cand le vine pe lume un bebelus. Acolo am citit despre sacul de dormit si despre importanta care ii este data in somnurile celui mic, mai ales in somnul de noapte. Treceam printr-o perioada in care Tudor incepuse sa se trezeasca noaptea pentru ca parcurgea o perioada de crestere: gingiile ii erau inflamate in asteptarea eruptiei dentare, plus ca incepuse sa stea in fundulet si voia sa repete miscarea asta chiar si in timpul somnului! Mi-am zis: daca la finlandezi functioneaza, sigur o sa-mi fie si mie de folos. Pana la urma, au cel mai bun sistem de scolarizare din lume, ar trebui sa am incredere in ei, nu?

Beneficiile sacului de dormit

Da, noptile ni s-au schimbat de cand cu sacul de dormit. Si zilele, pentru ca somnurile sunt mai lungi si mai odihnitoare, astfel incat ne putem bucura de un copil vesel, jucaus si foarte cooperant. Iata, mai in detaliu, cum il ajuta acest accesoriu pe cel mic, dar si pe cei mari (sa aiba parte de mai putin stres in cresterea copilului):

Bebelusul nu-si acopera capul accidental. Stii cat de mare este stresul (si printre cunostintele tale cu copii, si prin articolele pe care le-ai tot citit, si in randul specialistilor...) legat de sufocarea copiilor in somn. Iar paturica sau pilota sunt factori care accentueaza aceste ganduri negre. Sacul de dormit este salvatorul tau: copilul intra in el pana la gat, astfel incat elimini acest risc. In plus, studiile au aratat ca aceste accesorii au un mare rol si in reducerea riscului de SMS (sindromul mortii subite) dat fiind ca previn supraincalzirea bebelusului in timpul somnului si previn rasucirile si rostogolirile accidentale in primele luni de viata.

Sacul de dormit pastreaza o temperatura constanta. Dat fiind ca ii vine atat de bine bebelusului tau, sacul de dormit pastreaza temperatura optima pentru somn. Astfe, bebelusul nu se mai dezveleste in timpul rasucirilor si nu se mai trezeste de frig.

 Bebelusul se trezeste mai putin in perioadele de crestere. Pe masura ce deprind abilitati motorii noi, copiii sunt atat de incantati de realizarile lor, incat sunt nerabdatori sa le exerseze chiar si noaptea! Cand incep sa stea in fundulet, sa mearga de-a busilea sau in picioare, somnul le este intrerupt de aceasta dorinta de miscare, astfel incat se dezvelesc, se trezesc, iar parintii reusesc destul de greu sa ii linisteasca si sa-i adoarma la loc. Sacul de dormit te scapa si multe din noptile albe provocate in aceste perioade de crestere, pentru ca nu ii ofera prea mult spatiu de manevra celui mic. Plus ca bebelusul nu se mai poate dezveli.

Bebelusii sunt mai relaxati. Inainte sa-l nasc pe Tudor, mi-am zis ca nu-l voi infasa niciodata, ca e o prostie babeasca si o tortura pentru copil. Dar, in primele saptamani de viata, asta i-a garantat somnuri mai lungi si mai odihnitoare. Pentru ca infasatul (lejer) ii da bebelusului senzatia ca se afla intr-un mediu asemanator burticii stramte a mamei, inspirandu-i siguranta. Sacul de dormit preia, in timp, stafeta predata de infasat, creand un mediu confortabil si relaxant pentru bebelus. In plus, ii induce acestuia starea de somn, ca un reflex. Ceea ce este foarte util atunci cand incerci sa iti adormi bebelusul intr-un alt loc decat patutul lui; atunci cand mergi in vacanta sau in vizite, de exemplu.

 

Cateva observatii despre sacul de dormit:

  • Pune-l pe bebe in sacul de dormit numai dupa ce a trecut de patru kilograme. (Daca romanii nu au standarde de siguranta pentru acest articol, iata ca le folosim pe ale britanicilor.)
  • Alege sacul de dormit conform varstei sale – asta implica anumite dimensiuni sigure pentru bebelus: 0-6 luni, 6-18 luni, 18-36 luni.
  • Alege sacul de dormit conform temperaturii din camera lui bebe. Unitatea de masura pentru evaluarea grosimii sacului de dormit se numeste TOG. Alege asa:
  • 0,5 TOG pentru 24 de grade Celsius sau mai mult;
  • 1 TOG pentru 21-23 de grade Celsius;
  • 2,5 TOG pentru 18-20 de grade Celsius;
  • 3,5 TOG pentru temperaturi scazute.

Finlandezii isi lasa copiii sa doarma afara si in zile extrem de friguroase, asa ca nu te mira ca exista astfel de grosimi ale sacului de dormit.

  • Cumpara cel putin doi saci de dormit, ca sa ai macar unul de rezerva cand cel folosit intra la spalat.
  • Ar fi bine sa achizitionezi un model cu manecutele detasabile, pentru ca le poti scoate la somnurile de zi, cand temperatura din camera creste.

 

Iata cateva indicatii de pentru vestimentatia bebelusului pe sub sacul de dormit in functie de temperatura din camera lui si de grosimea sacului.

 

Temperatura camerei 3,5 TOG 2,5 TOG 1 TOG 0,5 TOG
26° C       Pijamale foarte usoare sau body tip maiou.
24° C     Pijamale foarte subtiri sau body cu maneca scurta. Pijamale foarte subtiri sau salopeta cu maneca scurta.
23° C   Pijamale foarte subtiri sau salopeta cu maneca scurta. Pijamale usoare sau salopeta cu maneca scurta.  
22° C   Pijamale usoare sau salopeta cu maneca scurta. Pijamale usoare sau salopeta cu maneca lunga.  
20° C Pijamale usoare. Pijamale groase.    
18° C Pijamale groase. Pijamale groase + body cu maneca lunga.    
16° C Pijamale groase + body cu maneca lunga.      
14° C Pijamale groase + body cu maneca lunga.      

 Sursa: aomebaby.com.au

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!