Sari la conținut

Problemele de sanatate ale bebelusului, raspunsuri specialist

Saptamana trecuta doamna doctor Liliana Rusu de la maternitatea Nova Vita a raspuns la intrebarile voastre privind sanatatea copiilor. Va redam mai jos informatiile care va pot fi si voua utile.

 

1. Ochi care curge la bebelusi

Fetita dumneavoastra are probabil obstructie de canal naso-lacrimal ( canalul prin care lacrimile se scurg din ochi in nas nu este deschis); laptele de mama este total contraindicat sa il puneti in ochisor pentru ca este un foarte bun mediu de cultura pentru bacterii; daca secretiile oculare sunt galbene si lipesc ochisorul, inseamna ca a dezvoltat o conjunctivita purulenta. Toaleta oculara se face cu un tamon steril si cu Ser fiziologic sau apa fiarta si racita, prin stergere dinspre ureche spre nas; ajuta si masajul circular in coltul intern al ochiului. Ar trebui sa va adresati unui medic oftalmolog. Sanatate!

 

2. Lapte praf recomandat dupa un an

De la varsta de 1 an, copilasul dumneavoastra are nevoie de o formula de lapte praf de crestere. Daca doriti o formula de lapte praf organica va recomand Hipp Organic 4 ( Hipp) sau Lactana Kinder ( Topfer ), ambele se pot da de la varsta de 12 luni. Daca nu tineti ca laptele sa fie organic, puteti incerca Nan 4 sau Nestle junior 1+ ( Nestle) , sau Humanna Kindermilch fara arome, sau Aptamil 1+ ( Nutricia), toate recomandate de la varsta de 12 luni. Formulele difera la gust, asa ca poate va fi nevoie sa incercati cateva pana veti gasi formula potrivita.

 

3. Reflux gastro esofagian dupa pneumonie acuta

Refluxul gastro-esofagian este un factor de risc pentru pneumonia de aspiratie si pentru wheezingul recurent. Daca bebelusul dumneavoastra avea regurgitari frecvente sau varsaturi dupa alimentatie, sansele sunt foarte mari ca acest diagnostic sa fie corect. Investigatiile suplimentare se fac intr-un serviciu de gastro-enterologie pediatrica.In ceea ce priveste simptomele respiratorii care mai persista, trebuie sa stiti ca dupa o infectie de cai respiratorii inferioare, tusea este ultimul simptom care dispare , putandu-se prelungi pe o perioada de 2-3 saptamani. Pe de alta parte, daca este prezent si refluxul, acesta va intretine o permanenta inflamatie pe mucoasa faringiana si nazala. Daca va ingrijoreaza starea baietelului dumneavoastra, nu ezitati sa va intoarceti la medicul curant. Sanatate!

 

4. Bebelus care isi misca un picior mai putin decat pe celalalt

Primul pas ar fi sa faceti ecografie de sold, pentru a exclude luxatia congenitala de sold, apoi eventual un consult de neurologie pediatrica.

 

5. Crestere normala bebelusi

A crescut foarte bine, aportul ponderal este de aproximtiv 750 grame/luna in primele 4 luni de viata, apoi 500 grame/luna in urmatoarele 4 luni; Asteptati cu diversificarea alimentatiei pana la varsta de 6 luni.

 

6. Pata cafea cu lapte pe piele

Daca este nev pigmentar nu este periculos; daca este pata cafe- au- lait, atunci trebuie urmarit daca apar si altele in timp, fiind important numarul si dimensiunea acestor pete.

 

7. Varsaturi plus diaree

Poate sa fie o indigestie sau o gastroenterocolita acuta infectioasa. Daca simptomele persista, duceti fetita la un consult medical si recoltati si proba de scaun pentru coprocultura si examen coproparazitologic. In ceea ce priveste alimentatia, se face repaus alimentar 4 ore dupa varsatura, apoi se alimenteaza cu cantitati mici si frecvent, lichide si saruri de rehidratare.

 

8. Ingalbenirea dintilor de lapte

Poate sa fie un defect de mineralizare dentara intrauterina. Consultati un stomatolog cu experienta in pediatrie.

 

9. Vaccinul pneumo 23

Vaccinarea antipneumococica este binevenita. Ideal este ca ea sa fie facuta cat mai devreme, pentru a avea protectia impotriva streptococului pneumoniae. Urmati sfatul pediatrei dumneavoastra!

 

10. Scaun la 6 zile

Trecerea de la pampers la olita este frecvent acompaniata de tulburari de tranzit intestinal, mai frecvent constipatie, care se vor rezolva treptat.Totusi, acesta nu este un motiv de a sta linistita, daca frecventa scaunelor este o data la 6 zile. Va recomand sa faceti o vizita la pediatrul dumneavoastra, fiindca pot exista si alti factori favorizanti care sa intretina acest lucru.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!