Sari la conținut

Conservanti din produsele „naturale” pentru copii

Ne lasam oare prea usor orbite de cuvantul “natural”? Vrem ce este mai bine pentru copiii nostri si incercam sa alegem pentru ei alimente, suplimente, imbracaminte si orice altceva care sa fie cat mai naturale. Alegem haine din bumbac si in (daca se poate organice), alimente fara E-uri si conservanti, suplimente fara coloranti si indulcitori, jucarii fara plastic toxic.

Este o cursa continua pentru sanatatea naturala a copiilor si, din pacate, este atent monitorizata si speculata de marketingul marilor corporatii. In ceea ce priveste alimentele, vedem scris peste tot cuvantul natural si, daca nu suntem atente, cumparam de multe ori produse "naturale" de genul celor pe care scrie mic intr-un colt: 2% extract natural si o lista lunga de conservanti, coloranti si indulcitori artificiali.

Pentru exemplificare am ales o lista de substante toxice care se regasesc in produsele alimentare pentru copii. Fii atenta la eticheta si vezi daca printre ingredientele „naturale” se ascund substante nocive:

Printre cele mai nocive substante folosite in produsele alimentare pentru copii se numara:

  • Acid benzoic(e210) – Conservant ce poate provoaca crize de astm, tulburari neurologice şi poate reacţiona cu E222 (sulfit acid de sodiu) care se gaseste in produse lactate, sucuri de fructe, piure de cartofi, provocand hiperactivitate.
  • Acid carminic (Cochineal) (E120) – Este foarte periculos. Este un colorant rosu natural de origine animala (se obtine dintr-o specie de insecta).
  • Allura red – colorant. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elevetia si Suedia. Poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora
  • Aspartam (e951) – Aspartamul este una dintre substanţele cele mai toxice raportate de US  FDA (Food and Drug Administration). Da peste 90 de simptome diferite, imediate dintre care: durere de cap, ameţeala, greaţa, spasme musculare, urticarie, oboseala, halucinaţii, iritabilitate, tahicardie, insomnie, palpitaţii, anxietate, pierdere a memoriei, dureri articulare. Pe termen lung produce distrugerea celulei nervoase, alterarea funcţiei creierului şi duce la tulburari de comportament, scleroza multipla. A fost legat de aparitia tumorilor cerebrale.
  • Benzoat de sodiu (E211) – Conservant. Provoaca urticarie şi agraveaza astmul. Asociaţia consumatorilor din UE il considera cancerigen,  poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman. In combinatie cu acidul ascot irbic (vitamina C, E300) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Formarea benzenului mai poate fi stimulata de temperatura ridicata, lumina si timpul petrecut pe raft.
  • Briliant blue - Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici obţinut din gudron de huila. Interzis in unele tari.
  • Ciclamat (E952) - Indulcitor artificial care produce migrene şi alte reacţii adverse. Este interzis de mult in SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.
  • Hidroxibenzoat de etil (para) E214 (Etil paraben) sau  hidroxibenzoat de propil (para) E216 (Propil paraben) -  Conservanti interzisi in unele ţari, considerati cancerigeni. S-au gasit urme din acesti parabeni in tesuturile mamare canceroase. Pot imita functia anumitor hormoni si pot declansa pubertatea prematura a fetitelor (in jur de 8 ani) si tesut mamar la baieti.
  • Oxid de fier (E172) - Colorant galben care devine toxic consumat in doze mari. Provoaca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
  • Quinolina galbena - Poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora.
  • Polividona (POLIVINILPIROLIDONA E1201) - cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial.
  • Sorbitol (E420) - Indulcitor artificial şi umectant. Nu este permis in hrana pentru sugari şi copii mici pentru ca poate provoca tulburari gastrice.
  • Zaharina (E954) - Indulcitor artificial obţinut din toluen (despre care se ştie ca este cancerigen); a fost interzis in SUA.

Lista nu este exhaustiva si nici completa, insa acestea sunt substantele care se regasesc cel mai des in produsele alimentare pentru copii. Trebuie sa stii ca mai exista o serie de substante mai putin toxice care pot fi periculoase prin prin fenomenul de acumulare. Iata numai cateva dintre ele: fosfat dicalcic (e341); carboximetil celuloza (e466); propil galat; dioxid de titan. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!