Sari la conținut

Copiii si fumatul pasiv

Daca tot l-ai protejat pe cel mic in sarcina si in timpul alaptarii, nu-l expune nici dupa asta la fumul de tigara, al tau sau al altuia.

 

Conform medicilor, corect ar fi ca relatia ta (si a partenerului si a celorlalte persoane din aceeasi locuinta) cu tigarile sa se incheie definitiv cand te-ai hotarat sa ai un copil. Si sa ramana asa cel putin pana cel mic se face destul de mare sa se mute de-acasa. Crezi ca exagerez si ca abstinenta in sarcina si alaptare e suficienta? Atunci, afla ca in fumul de tigara – combinatia dintre cel eliminat de o tigara aprinsa si cel expirat de fumatorii din preajma – contine peste 7 000 de substante chimice, dintre care sute sunt toxice si aproximativ 70 pot determina aparitia cancerului, spune Departamentul American de Sanatate. Inhalarea acestei combinatii de fumuri este ceea ce se numeste „fumat la mana a doua” sau fumat pasiv.

 

Exista si „fumat la mana a treia”!

Daca tu crezi ca rezolvi problema fumand atunci cand bebe nu este in preajma, te inseli si de data asta: fumul de tigara persista pana la cinci ore in mediul in care a fost emis. Deci hainele, covoarele, mobila, totul este impregnat cu aceste substante periculoase, care se transfera usor la copil. Citeste aici despre un studiu facut in cateva case de fumatori care pretindeau ca isi protejeaza copiii de fumatul pasiv fumand in alta camera, nu in cea in care se aflau cei mici. Pe scurt, rezultatele sunt socante: nivelurile de nicotina si de alte substante chimice din fumul de tigara era mai mare de 5-7 ori (in intreaga casa) decat in casele de nefumatori. Mai mult decat atat, testele de urina facute bebelusilor din casele de fumatori au scos la iveala ca acestia au fost expusi fumatului pasiv de opt ori mai mult decat cei din casele de nefumatori. Cand vezi astfel de cifre, nu numai ca te-ai lasa de fumat, dar ai milita pentru asta si in restul gospodariilor din oras!

Si cand te gandesti ca exista si „fumat la mana a treia”, iti vine sa te iei cu mainile de cap. Este vorba de reziduurile de fum de tigara care ajung in mediul nostru, care se depun peste tot si pe care le inhalam fara sa fi fost, de fapt, in prezenta vreunui fumator. Si care sunt, de asemenea, foarte toxice.

 

Sursa foto: huffingtonpost.com

 

Cum se imbolnaveste copilul?

Stiai ca, in fiecare an, aproximativ 1 000 de bebelusi mor din cauza ca mamele lor au fumat in timpul sarcinii? Bebelusii aflati in primul an de viata oricum sunt expusi acelui risc al SMS (Sindromul Mortii Subite). Daca parintii fumeaza in timpul sarcinii, acest risc creste. Daca, dupa nastere, unul dintre parinti fumeaza, riscul se dubleaza. Iar daca ambii parinti fumeaza – riscul creste de patru ori! Sincer, n-as putea trai cu un asemenea stres. In afara de acest risc, iata ce il mai paste pe un bebelus expus fumatului la mana a doua sau a treia:

  • Se imbolnavesc mai des, contractand mai ales afectiuni respiratorii din cauza dezvoltarii defectuoase a plamanilor. Brositele, brosiolitele, pneumonia, astmul sunt mai prezente in viata lor. Tusea si crizele de astm sunt mai dese in cazul lor decat in cazul bebelusilor din familii de nefumatori. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a estimat ca intre 150 000 si 300 000 de cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la bebelusi cu varsta pana la 18 luni sunt provocate de fumatul pasiv.
     
  • Se confrunta mai des cu infectii ale urechii si cu lichid in ureche.
     
  • Pot avea probleme de invatare. Conform Americans for Nonsmokers’ Rights (America pentru Drepturile Nefumatorilor, n.r.), peste 21,9 milioane de copii din intreaga lume sunt supusi riscului de deficit de invatare a citi din cauza fumatului pasiv. Iar expunerea intensa la acesta se asociaza cu deficit ridicat in insusirea si operarea cu concepte matematice si in logica vizual-spatiala.
     
  • Pot avea probleme de comportament: copiii nascuti de fumatoare sau de femei care au fost expuse fumatului pasiv in timpul sarcinii au un risc mai ridicat de ADHD (boala deficitului de atentie si a hiperactivitatii).

Asa ca, daca o viata creste inauntrul tau si te lupti cu acest viciu, cere ajutor! Programul antifumat pentru gravide lansat de Crucea Alba iti poate schimba viata.

 

Sursa foto articol: pediatricdentistsandiego.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!