Sari la conținut

Chistul pleoapelor - prevenire si tratament

Daca observi o umflatura rotunda pe pleoapa copilului este posibil ca acesta sa aiba un chist.

 

Ce sunt chisturile?

Cand o glanda sebacee de pe pleoapa este obturata, secretia acesteia se acumuleaza in tesut, provocand inflamarea acestuia. La inceput poate fi mic cat un bob de mac iar intr-o perioada de cateva zile sau saptamani, poate ajunge cat o boaba de mazare.

Daca copilul tau are un chist, intreaga pleoapa se poate inflama, dar cauza nu se considera a fi infectioasa. Acesta afectiune este de multe ori confundata cu ulciorul, dar un ulcior este mai aproape de suprafata pielii si mai dureros.

Un mic chist nu va afecta vederea copilului, dar unul mare poate apasa globul ocular si ii poate afecta vederea. Daca este prima data cand copilul tau are un chist pe pleoapa, trebuie sa consulti medicul. O sa il examineze pentru a confirma diagnosticul sau pentru a te trimite, mai departe, la un specialist oftalmolog.

 

Metode de tratament  pentru chistul pleoapelor

Daca afectiunea e in primele stadii, unii doctori iti vor recomanda sa incerci drenarea lui aplicand comprese calde. Iata cum:

-    Mai intai, asigura-te ca ti-ai spalat cat mai bine mainile inainte si dupa ce ai atins zona afectata.
-    Spala si manutele copilului pentru ca va avea tendinta sa se scarpine la ochi.
-    Apoi tine copilul in brate, intr-o pozitie care sa fie cat mai confortabila pentru el dupa care aplica o compresa calda 10-15 minute de trei patru ori pe zi.
-    Foloseste un prosopel curat inmuiat in apa destul de calda incat copilul sa o suporte pe piele.
-    Poti sa faci timpul sa treaca mai repede citindu-i bebelusului o poveste sau ascultand impreuna o cadeta audio.
-    Dupa aplicarea compresei incearca sa masezi usor zona afectata, in jurul chistului, pentru a ajuta la deblocarea ductului.
-    Doctorul s-ar putea sa iti mai prescrie si picaturi speciale sau un unguent.

 

Daca chistul nu dispare?

Daca chistul nu raspunde la aplicarea compreselor, doctorul iti va da o recomandare catre un oftalmolog pentru un control de specialitate. Daca chistul este prea mare, acesta va fi indepartat chirurgical si nu va fi nevoie de internare.
 

 

Exista metode prin care poti preveni revenirea chisturilor?

Odata ce copilul a avut un chist, e probabil sa mai apara si altele si sa se ajunga la interventii chirurgicale repetate. Unii doctori spun ca nu exista metode de prevenire. Altii, recomanda un program zilnic de igiena speciala a pleoapelor pentru a indeparta bacteriile si pielea moarta, prevenindu-se astfel obturarea porilor

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!