Sari la conținut

Scarlatina la copii – simptome si tratament

Scarlatina este o boala a copilariei caracterizata printr-o inflamatie acuta a gatului si eruptie cutanata caracteristica.

 

Ce este si cum se manifesta scarlatina

Scarlatina incepe, de cele mai multe ori, cu o inflamatie acuta in gat, febra moderata care creste rapid, concomitent cu accentuarea durerii in gat. Inflamatia afecteaza si ganglionii limfatici din zona gatului, iar boala, la debut poate sa fie insotita de greata si dureri de cap.

A doua zi apare cel mai tipic simptom al scarlatinei: o eruptie rosie pe piept. Bubitele mici au un aspect dur si nu sunt insotite de mancarime. Treptat, eruptia cutanata se va raspandi si in alte parti ale corpului, in special axile si zona inghinala. Eruptia dispare de la sine dupa saptamana. Pielea se descuameaza in doua-trei saptamani mai tarziu, in toata zonele afectate de eruptie.

Scarlatina este produsa de un streptococ din grupa A. Boala se transmite prin salivei si alte secretii de la un pacient bolnav la altul. In perioada eruptiei pacientii sunt contagiosi.
 
 

Cum poti preveni imbolnavirea cu scarlatina

Cel mai bun mod de a preveni boala este o buna ingiena a manilor. Scarlatina trece, de cele mai multe ori fara tratament cu antibiotic care daca este administrat are scopul de a preveni complicatiile, foarte posibile.

Scarlatina este contagioasa pana in a 21-a zi de la debut, in cazul in care nu au fost administrate antibiotice. In cazul tratamentului cu antibiotice boala este contagioasa in primele 4-5 zile. Perioada de incubatie este de 2-7 zile.

Boala nu afecteaza pe toate persoanele care au intrat in contact cu un bolnav de scarlatina, dar sunt persoane care sunt purtatoare ale stafilococului care produce boala. Acestia pot imbolnavi alte persoane dar nu se imbolnavesc.

Tratament pentru scarlatina

Tratamentul se face de regula in spital nu atat din cazua bolii in sine, ci din cauza posibilelor complicatii. Sunt recomandate multe lichide si alimente usoare si moi ca sa menajeze gatul dureros.

Se utilizeaza paracetamolul si alte antipiretice si analgezice pentru a combate febra si simptomele neplacute ale bolii.

Antibioticele ajuta la vindecare, dar nu sunt recomandate decat in cazul in care exista risc de complicatii. Cele mai frecvente sunt cele inflamatia articulatiilor si a valvelor cardiace si complicatii renale.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!