Sari la conținut

Incalcarea drepturilor copilului

Art. 27 (1) Primarul, prin serviciul de autoritate tutelara este obligat sa exercite controlul asupra felului in care parintii isi indeplinesc indatoririle privitoare la persoana si bunurile copilului.

            (2) In cazul in care se constata una din situatiile mentionate la art. 28, alin. 1 din prezenta lege, primarul este obligat sa sesizeze in termen de 2 zile serviciul public specializat.

 

Art. 28 (1) Daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol sanatatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, instanta judecatoreasca, la cererea serviciului public specializat pentru protectia copilului, va decide decaderea din drepturile parintesti.

            (2) Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.

(3) Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

                (4) Instanta judecatoreasca se va pronunta si cu privire la mentinerea relatiilor personale ale parintelui decazut din drepturile parintesti cu copilul sau.

                (5) La solicitarea parintelui decazut din drepturi, instanta judecatoreasca poate reda acestuia exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat cauzele care au dus la decadere.

                (6) Solutionarea cauzelor privind decaderea din drepturile parintesti, precum si redarea acestora, se face cu citarea parintilor si a serviciului public specializat pentru protectia copilului. Participarea procurorului este obligatorie.

 

Art. 29 (1) Copilul pentru care s-a stabilit o masura de protectie in conditiile prezentei legi si ai carui parinti manifesta dezinteres fata de persoana acestuia pe o perioada mai mare de 3 luni, va fi declarat prin hotarare judecatoreasca abandonat, la sesizarea serviciului public specializat.

                (2) Serviciul public specializat are obligatia sa tina o stricta evidenta a vizitelor, precum si a faptelor parintilor care caracterizeaza comportamentul lor fata de copil. Vizitele si faptele parintilor vor fi consemnate intr-un registru unic de vizite intocmit pentru copiii fata de care s-a luat masura plasamentului.

                (3) Sesizarea instantei judecatoresti se face in termen de 2 luni de la data implinirii termenului de 3 luni de cand parintii au incetat legaturile cu copilul.

                (4) Solutionarea cauzelor privind declararea judecatoreasca a abandonului se face cu citarea parintilor si a serviciului public specializat. Participarea procurorului este obligatorie.

                (5) Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.

                (6) Copilul nu va fi declarat abandonat daca in interiorul termenului de 3 luni sau in timpul judecarii procesului o ruda a copilului pana la gradul IV inclusiv solicita incredintarea copilului iar cererea este apreciata ca fiind in interesul acestuia.

 

Art. 30 (1) In cazul declararii abandonului sau a decaderii parintilor din drepturile parintesti, instanta va delega exercitiul drepturilor parintesti comisiei pentru protectia copilului.

                (2) Decaderea din drepturile parintesti, precum si declararea judecatoreasca a abandonului copilului il scuteste pe acesta de obligatia de a da intretinere parintelui sau parintilor sai, dupa caz.

 

Art. 31 Instanta judecatoreasca competenta poate decide, la cererea unuia sau ambilor parinti, redarea exercitiului drepturilor parintesti daca au incetat imprejurarile care au dus la declararea abandonului si daca redarea exercitiului acestor drepturi este in interesul copilului. ...inapoi

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!