Sari la conținut

Cat de mare e stomacul nou-nascutului?

Ne facem griji ca nu mananca prea mult si nu ia in greutate cat ne-am dori, dar nu ne intrebam niciodata ce capacitate de „stocare” are sugarul.

De cand vine pe lume bebelusul, parca toti cei apropiati au o singura grija: „Mananca bine?” Ca-i san, ca-i lapte praf, bebelusul trebuie sa suga din plin. Daca-i dai la cerere, se gasesc destui (mai ales din generatiile „de aur”) sa spuna ca bebe nu mananca mai nimic si mai tare il rasfeti asa; daca-i faci program, iar nu-i bine, ca esti aratata cu degetul ca mama denaturata, care-si lasa copilul sa urle de foame intre mese (in afara de faptul ca nu se straduieste sa-si construiasca o legatura de atasament solida cu copilul, adica tinandu-l toata ziua la san). Dar s-a gandit cineva cat incape, de fapt, in stomacelul acela de nou-nascut? Nici macar cei hraniti artificial nu mananca exact cat spun recomandarile de pe cutia de lapte praf.

Iata niste comparatii cu obiecte palpabile cate te vor ajuta sa-ti mai reglezi un pic asteptarile fata de mesele lui bebe si sa mai cureti din frustrarile adunate:

La nastere, copilul e dotat cu un stomac aproximativ la fel de mare cat o aluna de pamant. Cat lapte sa bagi odata intr-o cavitate asa de mica? De asta trebuie sa-l hranesti putin si des. Dac-ar fi sa masori, este vorba de un pic mai mult de o lingurita de lapte (7 ml) la fiecare masa.

A doua zi, stomacul poate sa ajunga de dimensiunea unei cirese, asa ca bebe inmagazineaza mai mult lapte odata. Dar tot trebuie sa-l hranesti la o ora si jumatate – doua, cam asa il tin cele doua lingurite si jumatate de lapte de la fiecare masa.

 

Cand plecati acasa din spital (prin ziua a treia), nuca poate fi obiectul de referinta pentru volumul stomacului de bebelus. Vorbim de 30-40 ml de lapte, adica vreo 5-6 lingurite sau aproximativ o masura de formula.

 

Sursa foto: doularachel.com

Spre sfarsitul primei saptamani de viata, stomacul ii ajunge cam cat o caisa. Acum incepi sa te mai linistesti un pic, dat fiind ca bebe a trecut peste scaderea fiziologica in greutate (care poate merge pana la 10% din masa de la nastere) si a mai pus ceva pe el. La controlul de o saptamana medicul te va intreba cam cate scutece schimbi zilnic (sa stie daca bebe se hraneste si hidrateaza suficient). Sa stii ca sase este media de scutece uzate pe zi la aceasta varsta.

De la 2-4 saptamani de viata, bebelusul se poate lauda cu un stomacel de marimea unui ou mai mare. Copilul deja a recuperat greutatea pierduta dupa nastere si este posibil s-o fi depasit un pic deja.

 Dupa cum vezi, nu este prea mult spatiu de depozitare a mancarii, asa ca bebe are nevoie de mese frecvente. Daca alaptezi, ar trebui s-o faci de 8-12 ori pe zi pana pe la sase saptamani, iar o alaptare poate dura si cateva minute (in rare cazuri), dar poate tine si 20-30 de minute pentru fiecare san – asa ajungi sa ti se para ca bebe e atasat de tine toata ziua. Nu acumula frustrari incercand sa faci un program de masa nou-nascutului alaptat natural. Studiile au aratat ca bebelusii au o abilitate innascuta de a-si acoperi corect nevoile nutritionale (adica in functie de cat de activi sunt, de puseele de crestere, de metabolism etc.) daca au acces liber la san oricand. Nici daca il hranesti de la cutie nu-ti poti seta ceasul dupa orele lui de masa, dat fiind ca numarul de mese si cantitatile recomandate pe eticheta sunt orientative.

 Sursa foto articol: slodive.com

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!